Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Persbericht ministerraad
26 april 2002

SYSTEEM SCHADELOOSSTELLING BIJ DIERZIEKTEN VERFIJND

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) ingestemd met een wijziging van het systeem van kortingen op de schadeloosstelling bij dierziekten. Het systeem van verlagingen is gekoppeld aan de regels die uit veterinair oogpunt het meest van belang zijn. Het gaat om structurele maatregelen, zoals het niet aanbieden van kadavers aan de destructor of het niet naleven van hygiënevoorschriften en specifieke crisismaatregelen, zoals het niet naleven van een vervoersverbod tijdens een uitbraak van een dierziekte. De verlagingen in de tegemoetkoming in de schade worden in het nieuwe stelsel alleen opgelegd wanneer de overtredingen zijn begaan tijdens een formeel door de minister van LNV afgebakende periode, die direct verband houdt met een dierziektecrisis.

Bij ruiming van vee in het kader van de bestrijding van besmettelijke dierziekten (zoals mond- en klauwzeer en varkenspest) heeft een veehouder op grond van artikel 86 van de gezondheids- en welzijnswet recht op een door de overheid te betalen schadeloosstelling. Het bedrag van deze schadevergoeding wordt verlaagd wanneer een veehouder zich niet aan de veterinaire regelgeving heeft gehouden. Bij de toepassing van dit instrument tijdens de mond- en klauwzeercrisis in 2001 en de parlementaire debatten daarover is gebleken dat het systeem van verlagingen verfijning verdient.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.04.2002