Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
26 april 2002

OPRICHTING AANSPREEKPUNT ZORGVULDIG RUIMTEGEBRUIK BEDRIJVENTERREINEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Jorritsma van Economische Zaken ingestemd met de oprichting van een aanspreekpunt zorgvuldig ruimtegebruik bedrijventerreinen. Dit aanspreekpunt wordt belast met de ontwikkeling en uitvoering van een strategie voor zorgvuldig ruimtegebruik. Kennisontwikkeling en
-verspreiding krijgen hierin een belangrijke plaats. Hiermee neemt het kabinet de aanbeveling over uit het rapport `Verzameld werk' dat is opgesteld door de werkgroep Intensief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen in het kader van de operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit.

Met de werkgroep is het kabinet van mening dat intensief ruimtegebruik geen op zichzelf staand en geïsoleerd streven kan zijn, maar onderdeel uitmaakt van zorgvuldig ruimtegebruik. Ook realiseert het kabinet zich dat dit betekent dat randvoorwaarden als veiligheid, economie en ruimtelijke kwaliteit de mogelijkheden van intensivering bij bedrijventerreinen beperken.

Het kabinet onderschrijft de aanbeveling van de werkgroep om het ruimtebeslag op bedrijventerreinen en de ontwikkeling ervan periodiek te meten. Mede naar aanleiding daarvan kan dan de eventuele noodzaak worden vastgesteld van nadere beleidsaanpassingen, waarbij ook verdergaande, eventueel meer dwingende, beleidsmaatregelen aan de orde kunnen komen.

Het kabinet zal de Kamer op korte termijn een implementatieplan toesturen. Hierin wordt aangegeven hoe de aanbevelingen worden uitgevoerd en hoe hierbij gebruik kan worden gemaakt van lopende trajecten.

RVD, 26.04.2002