Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
26 april 2002

KABINETSSTANDPUNT OVER INTERDEPARTEMENTAAL ONDERZOEK GESUBSIDIEERDE RECHTSBIJSTAND

Uit het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) rechtsbijstand blijkt dat de wenselijke uurvergoeding voor advocaten in de door overheid gesubsidieerde rechtsbijstand ­ gezien de marktprijzen en het aanbod van sociaal advocaten ­ ligt tussen 95 en 100 euro. De doelmatigheid van het gebruik van de gesubsidieerde rechtsbijstand kan worden vergroot door het invoeren van meer financiële prikkels voor cliënt en advocaat. Zo dienen de eigen bijdrage van de eisende partij te worden verhoogd en de vergoeding van diens advocaat te worden verlaagd, wanneer de eis door de rechter volledig wordt afgewezen.

In reactie op het onderzoek geeft het kabinet aan dat het IBO erin is geslaagd een beredeneerde en goed onderbouwde uitspraak te doen over een reëel uurtarief voor advocaten in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, maar een definitief besluit terzake over te laten aan het volgende kabinet. Ten aanzien van de overige maatregelen constateert het kabinet nader onderzoek nodig te achten voordat tot invoering van deze maatregelen wordt overgegaan. Minister Korthals van Justitie zal het onderzoek en het bijbehorende kabinetsstandpunt aan de Tweede Kamer aanbieden.

In het onderzoek worden maatregelen voorgesteld om het gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand voor nagenoeg kansloze zaken terug te dringen. De onderzoekers stellen voor in het bestuursrecht een mogelijkheid tot proceskosten veroordeling in te voeren, identiek aan die in het burgerlijke recht. Dat betekent dat een burger die een beroepsprocedure tegen de overheid verliest door de rechter in meer gevallen tot betaling van de kosten van de procedure kan worden veroordeeld. Nu draagt de overheid bijna altijd de proceskosten. Verder zou de eigen bijdrage aan de kosten van de gesubsidieerde rechtshulp kunnen worden verhoogd voor de eisende partij wiens eis volledig is afgewezen door de rechter. Ook het minimum belang dat in het geding moet zijn voor men voor gesubsidieerde rechtshulp in aanmerking komt (nu 180 euro) dient volgens het IBO-rapport met 30 % te worden verhoogd en in de toekomst regelmatig te worden geïndexeerd. Ten aanzien van de rechtsbijstandverleners stellen de onderzoekers dat het al bestaande voornemen van overheid en advocatuur om een integraal kwaliteitszorgsysteem in te voeren voor de gesubsidieerde rechtsbijstand, consequent moet worden uitgevoerd. Om procedures in kansloze zaken tegen te gaan moet de vergoeding van de advocaat substantieel worden gekort wanneer de eis van zijn cliënt volledig wordt afgewezen, zo staat in het onderzoek.

RVD, 26.04.2002