Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
26 april 2002

KABINET AKKOORD MET AANPASSING LANDELIJK AFVALBEHEERSPLAN

Begin 2003 treedt een stimuleringsregeling in werking voor het verbranden van hoogcalorische afval met maximale energieterugwinning. Daardoor kan het reeds jaren bestaande overschot van brandbare afvalstoffen en het ongewenst storten ervan worden beëindigd. De bestaande bevriezing van de verbrandingscapaciteit hoeft niet langer te worden gehandhaafd. Dit blijkt uit de ontwerpnota van aanpassing Landelijk Afvalbeheersplan (LAP), waarmee het kabinet heeft ingestemd. Daarin zijn de inspraakreacties verwerkt en aanbevelingen van een interdepartementaal beleidsonderzoek naar de afvalverwijdering.

Voor het eventueel openen van de landsgrenzen voor de in en -export van te verbranden afvalstoffen wordt gedacht aan de datum van 1 januari 2006. Uitdrukkelijk geldt daarbij de voorwaarde van een gelijk speelveld bestaande uit stortverboden/heffingen en gelijkwaardige milieueisen in aangrenzende landen (België, Duitsland en Frankrijk). Hergebruik en nuttige toepassing (verbranden met energie- opwekking) van afvalstoffen vormen naast preventie het belangrijkste onderdeel van het afvalbeleid. Dat kan in eigen land, maar mag onder voorwaarden ook elders gebeuren, want hergebruik en nuttige toepassing (momenteel 80% van het afval) zijn onderhevig aan een vrije markt.

De ontwerpnota van aanpassing LAP wordt aan de Tweede Kamer gestuurd. Het streven is erop gericht het definitieve LAP voor de verkiezingen vast te stellen.

RVD, 26.04.2002