Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
26 april 2002

ONDERZOEK NAAR EXPERIMENTEN MET PERSOONSGEBONDEN BUDGETTEN WONEN EN ZORG

De ministerraad heeft ingestemd met een kabinetsstandpunt over een interdepartementaal beleidsonderzoek over de toepassingsmogelijkheden van persoonsgebonden budgetten als alternatief voor regelingen op het terrein van huren (huursubsidie), kopen (koopsubsidie) en wonen en zorg (onderdelen van de huursubsidie, Wet voorziening gehandicapten en Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Een persoonsgebonden budget is geld dat met een publiek doel aan individuen of huishoudens wordt overgedragen. Met dit budget kan de keuzevrijheid van de burger worden vergroot.

Een persoonsgebonden budget bij de huursubsidieregeling heeft ingrijpende inkomenseffecten, terwijl het weinig verandert aan de armoedeval. Het kabinet vindt daarom dat een verbetering op dit vlak in een andere richting moet worden gezocht. Voor aanpassingen in de koopsubsidieregeling is het te vroeg. Daarvoor dient eerst een beter beeld gekregen te worden van de werking van de Wet Bevordering Eigenwoningbezit.

De invoering van een persoonsgebonden budget voor wonen en zorg is mogelijk kansrijker. Eerst moet meer inzicht worden verkregen in de vormgeving, uitvoering en de effecten voor de burger. Het kabinet gaat na of experimenten daaraan kunnen bijdragen. Voorstellen hiertoe worden op dit moment ontwikkeld.

RVD, 26.04.2002