Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-109
Den Haag, 26 april 2002

Wetsvoorstel collectieve afhandeling massaal bezwaar naar Tweede Kamer Staatssecretaris Bos van Financiën heeft vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat het mogelijk maakt voor de Belastingdienst om 'massaal bezwaar' collectief af te handelen.

Wanneer de Belastingdienst een groot aantal dezelfde bezwaren krijgt waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat de rechter ze zal afwijzen, kan de staatssecretaris van Financiën deze bestempelen tot 'massaal bezwaar'. Nadat de rechter zich uiteindelijk in het voordeel van de fiscus heeft uitgesproken hoeven belanghebbenden niet meer individueel op de hoogte te worden gesteld, maar kan worden volstaan met een passende kennisgeving zoals een advertentie. Daarbij worden hun bezwaren collectief afgewezen.

De Belastingdienst heeft in het verleden enkele keren te maken gehad met massale bezwaren die waren gericht op een specifieke rechtsvraag. Ook toen zijn de bezwaren collectief afgehandeld. Met de bijzondere regeling die nu wordt voorgesteld, wordt deze oplossing wettelijk ondersteund.

Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zijn te vinden op: www.minfin.nl/WDB02-224.doc