Gemeente Leiden

Verbouwing voormalig LDM-gebouw van start

Op maandag 22 april 2002 zijn de verbouwingswerkzaamheden aan het voormalige LDM-gebouw aan de Middelstegracht van start gegaan. In het gebouw zal tot 15 november 2005 het dagbestedingsprogramma De Zaak voor (ex)verslaafden gehuisvest zijn; de ingang van het pand zal zijn aan de Ir. Driessenstraat. De Zaak wordt verzorgd door Parnassia.

De eerste verbouwingsactiviteiten bestaan uit de verwijdering van het aanwezige asbest. Op 29 april gaan de andere werkzaamheden van start.

Omdat De Zaak slechts tijdelijk aan de Middelstegracht wordt gevestigd, zullen de aanpassingen aan het gebouw vrij sober zijn. In de bij dit persbericht gevoegde nieuwsbrief kunt u onder meer lezen waaruit de verbouwingswerkzaamheden zullen bestaan.

Vanaf 1 mei 2002 zal het activiteitenprogramma voor de eerste tien deelnemers van start gaan.

Het aantal deelnemers per dag zal uiteindelijk 15 tot 25 zijn.

Bijlage bij persbericht

Deze bijlage bevat de 'platte tekst' van de folder die door Parnassia gemaakt is.

Verbouwing De Zaak start

De Zaak, programma dagbesteding
Middelstegracht 38
2312 TX Leiden

Open: ma t/m do 9.00 - 16.00 uur
(deur open vanaf 8.30 uur)
Ingang: Ir. Driessenstraat

De Zaak

Binnenkort start de interne aanpassing van De Zaak, een programma met dagbestedingsactiviteiten voor dak- en thuislozen en (ex)verslaafden.

Al heel snel na de start van de verbouwing opent het voormalige LDM-gebouw aan de Middelstegracht in Leiden de deuren voor de eerste tien deelnemers. De verbouwing zal dan nog niet helemaal afgerond zijn. In de loop van de tijd zullen per dag 15 tot 25 mannen en vrouwen deelnemen aan de activiteiten.

Aanmelding

Deelnemers komen over het algemeen bij De Zaak via Parnassia, Stichting De Binnenvest, de Rijngeest Groep, het maatschappelijk werk, de politie, de GGD e.d.

In een introductiegesprek wordt de deelnemers gevraagd naar gegevens, ervaringen, mogelijkheden en wensen.

Ze verdienen met hun werkzaamheden geen geld, maar ontvangen bonnen waarmee ze een maaltijd of andere producten/diensten kunnen 'kopen'.

Programma's

De deelnemers doen bij De Zaak ervaring op en leren een dagritme hanteren. Op verzoek begeleidt Parnassia hen bij het zoeken naar stages, vrijwilligerswerk of betaald werk. Ook helpen de begeleiders, als dat nodig en wenselijk is, oplossingen te vinden voor problemen met hun gezondheid, contacten, financiële zaken en overige dagbesteding.

Medewerkers

Simone Régouw is coördinator van De Zaak, telefoon 0622 995 736. De activiteiten worden begeleid door deskundige medewerkers van Parnassia die ervaring hebben met de begeleiding van dak- en thuislozen en (ex)verslaafden. Zij zijn aanwezig van 8.30 tot 16.45 uur.

Activiteiten

De mensen die bij De Zaak binnenkomen, hebben behoefte aan activiteiten die hun dagen zinvoller maken. Ze hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze (weer) willen leren koken. Ook vinden deelnemers computers belangrijk, omdat ze daardoor misschien een betere toegang hebben tot werk. Sommigen willen met materialen leren werken om klusjes te kunnen verrichten in een eigen woonruimte of voor anderen.

De eerste activiteiten die De Zaak aanbiedt, zijn op die behoeften gericht. Aanpassingen of aanvullingen hierop zijn mogelijk.
* Keuken Hier leren de deelnemers koken en alles wat daarbij komt.
* Computerruimte In dit lokaal kunnen geïnteresseerden met verschillende programma's en internet.

* Atelier Hier kunnen deelnemers kleding, schilderen, tekenen e.d.
* Werkplaats Welke producten deelnemers hier gaan maken, hangt af van hun mogelijkheden en van de vraag van afnemers.

Huisregels

Er zijn huisregels opgesteld voor het welzijn en de veiligheid van de deelnemers, de medewerkers en de buurt. Deze regels geven alle betrokkenen duidelijkheid over wat wel en niet kan.

Deelnemers moeten zich aanmelden en ze zijn, als ze zich in het pand bevinden, verplicht mee te doen aan de activiteiten. Ze kunnen uitsluitend om 9.00 uur en/of om 12.00 uur binnenkomen en mogen niet bij de deur of in de buurt van De Zaak rondhangen. Ze moeten zich in en rond het gebouw netjes gedragen. Het bezit en gebruik van en de handel in alcohol, drugs, wapens en gestolen goederen is verboden. Ook geldhandel is niet toegestaan. Discriminatie, agressief gedrag en diefstal zijn verboden.

Als een deelnemer zich niet aan de huisregels houdt, dan kan hem, afhankelijk van de ernst van de overtreding, de toegang tot het gebouw, (tijdelijk) worden ontzegd.

Afspraken

Parnassia, gemeente en politie hebben afspraken gemaakt over de gang van zaken in en rond De Zaak. Parnassia zal een begeleidingscommissie oprichten, die zal bestaan uit vertegenwoordigers van de Wijkgroep, de Buurtvereniging Pancras en/of andere omwonenden, een vertegenwoordiger van de politie en van de gemeente. In deze commissie worden knelpunten en effecten van het dagbestedingsprogramma besproken.

Wijkagent Dirk de Vreugd volgt de zaak op de voet. Hij is in geval van incidenten bereikbaar op telefoon 0900 8844.

Het gebouw

Parnassia gebruikt het pand aan de Middelstegracht tot 15 november 2005 voor het programma dagbesteding. De Zaak is dus tijdelijk en de aanpassingen aan het gebouw zullen daarom vrij sober zijn. Lekkages worden verholpen en er moeten nieuwe gas-, water- en elektriciteitsleidingen komen. Toiletten en douches worden aangepast, er wordt verwarming aangebracht en er komt een keuken. Verder zijn er ruimtes nodig voor cursussen en als werkplaats en er komen spreekkamers en een kantoorruimte.

Contactpersonen

Simone Régouw, telefoon 0622 995 736
Dirk de Vreugd, telefoon 0900 8844

Open huis

Als de aanpassing aan het gebouw voltooid is en de deelnemers gewend zijn, bieden we u de mogelijkheid kennis te komen maken met De Zaak tijdens een Open huis.

De exacte datum daarvan vermelden we in de volgende Nieuwsbrief.