Gemeente Voorschoten

Persberichten - lintjesregen
Uitgebracht op: vrijdag 26 april 2002

Op 26 april a.s. reikt burgemeester Verver zes maal een Koninklijke Onderscheiding uit aan inwoners van Voorschoten. Al deze mensen hebben zich op enigerlei manier zeer verdienstelijk gemaakt voor de Voorschotense samenleving. Alle onderscheidingen worden uitgereikt op het gemeentehuis tussen 10.30 en 12.00 uur. Eenmaal spelt de burgemeester de onderscheiding voor Ridder in de Orde van Oranje Nassau op en 5 maal de onderscheiding voor Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Yvonne van der Stoep krijgt een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij ontvangt deze op grond van haar bijzondere prestaties als gewichtheffer. Zij was sinds 1995 vijf maal wereldkampioen en drie maal Europees kampioen. Daarnaast is zij houdster van het wereldrecord. Mevrouw van der Stoep werd in 1996 door de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Bond benoemd tot lid van Verdienste 1e graad. Van de gemeente Voorschoten ontving zij eerder de Kristallen Roemer en de Kristallen Karaf voor haar prestaties.

Voor het eerst in de geschiedenis van Voorschoten ontvangt een echtpaar een Koninklijke Onderscheiding. Het is het echtpaar Nieuwenhuizen-Schellingerhout. Beide echtelieden ontvangen een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer en mevrouw Nieuwenhuizen krijgen deze vanwege hun verdiensten voor het filmaanbod voor volwassenen en kinderen in Voorschoten. Gedurende 40 jaar hebben zij het filmaanbod in Voorschoten onderhouden. Van 1960 tot 1990 exploiteerden zij het Greenway Theater. Zij wisten de belangstelling voor de bioscoop levend te houden door allerlei extra's te organiseren, zoals filmfestivals, muziek en lezingen. Voor scholen waren er cultuur- en literatuur projecten en voor jongeren speciale jongerenavonden. Na 1990 vonden de voorstelling in het Cultureel Centrum plaats. Sinds vorig jaar wilde het echtpaar het rustiger aan gaan doen en worden de voorstellingen door een stichting voortgezet.

De heer P.D.M. Moleveld ontvangt een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet op verschillende gebieden. Al sinds 1960 houdt hij zich bezig met kerkelijk werk voor de Nederlandse Gereformeerde Kerk. Na zijn pensionering breidde hij zijn bestuurlijke taken uit op naar meerdere organisaties. Hij is vice-voorzitter voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen in Voorschoten en secretaris van twee gezondheidsstichtingen. Ook is hij lid van verschillende cliëntenraden van verzorgingsinstellingen. Hiernaast is hij regelmatig te vinden als begeleider op de bus voor ouderen 'De Cirkelbus' in Voorschoten.

Het voetbal in Voorschoten heeft jarenlang profijt gehad van de activiteiten van de heer M. Pieterse. Vanaf 1952 was hij bestuurslid van de toenmalige vereniging Sport Vereniging Laurentius Voorschoten, tegenwoordig gefuseerd tot Voorschoten '97. Vooral voor de jeugd heeft hij veel gedaan. Later verplaatste de heer Pieterse zijn activiteiten naar de Nederlandse Katholieke Sportfederatie, waar hij onder andere bestuurslid en kampleider was. Na zijn pensionering in 1991 was hij voorzitter van buurtvereniging de Boschbloem en koster van de Moeder Godskerk. Voor zijn verschillende activiteiten voor de Voorschotense samenleving ontvangt de heer Pieterse een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De laatste decorandus is bekend bij elke inwoner van ons dorp. Het is de journalist Joop Peeters, al 50 jaar 'dorpsjournalist' en kroniekenschrijver van Voorschoten. Door de jaren heen heeft de heer Peeters zijn kennis volop gebruikt om geschiedenis en nieuws in Voorschoten vast te leggen in kranten en boekjes. Het verenigingsleven en de cultuur in Voorschoten hebben heel veel te danken aan zijn inzet. Zo was hij medeorganisator van de 'Nacht van Voorschoten', secretaris van 2 commissies voor cultuur, redacteur van het blad 'Mooi Voorschoten' en van clubblad 'De treffer' van voetbalvereniging Randstad Sport. Ook is hij vrijwilliger en gids bij de Open Monumentendagen en zet hij zich in voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. De heer Peeters wordt onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


- einde bericht -