FNV BOUW

En de winnaar is Arboprijs FNV Bouw 2002

'Slim en uniek' noemt de jury van de Arboprijs FNV Bouw 2002 het afzuigsysteem van M. Stoutjesdijk van Wesley 's Voegwerken. Hij krijgt voor zijn vinding, die bij het voegen een groot deel van het vrijkomende kwartsstof afzuigt, de Arboprijs FNV Bouw 2002 van 10.000 euro, plus een kunstwerk. De FNV Bouw Stimuleringsprijs voor Werknemers 2002 gaat naar H. W. Mulder. Hij ontvangt 500 euro voor zijn idee voor een verlicht matrixbord op asfaltafwerkmachines.

De jury heeft grote waardering voor de vasthoudendheid waarmee zelfstandig werkend voeger Stoutjesdijk aan zijn vinding heeft gewerkt: vorig jaar bood een eerdere versie nog te weinig mogelijkheden om voor de Arboprijs in aanmerking te komen. Nu wint hij de prijs met een uitontwikkelde versie, die past op 95 procent van de beitels die op de markt zijn. Bij het uithakken van voegen komt veel, zeer fijn kwartsstof vrij, uiterst gevaarlijk voor de gezondheid. Stoutjesdijk zuigt dat af met een mondstukje dat over de beitel wordt geschoven en waarop een stofzuigerslang wordt vastgeklikt. Tijdens het uithakken van de voegen worden stof en gruis direct weggezogen; grotere brokken worden afgevangen in een emmer boven de stofzak. Dit betekent dat voegers aanzienlijk minder aan stof worden blootgesteld. Doordat het mondstukje van rubber is gemaakt, absorbeert het tegelijkertijd een groot deel van de hand/armtrillingen die ontstaan bij het uithakken van voegen. De voeger heeft daardoor minder last van spierpijn en een 'dood' gevoel in arm en hand.
De jury van de Arboprijs FNV Bouw 2002 benadrukt wél dat dit afzuigsysteem nog geen 'finale oplossing' is van de blootstelling aan kwartsstof: 'Er blijft sprake van enige stofbelasting; ook omdat er nog stof vrij kan komen uit reeds bewerkte voegen', aldus de jury, die onder voorzitterschap stond van prof. dr. Frank Pot, directeur van Arbo Techniek.

De jury heeft de FNV Bouw Stimuleringsprijs voor Werknemers 2002 toegekend aan H. W. Mulder, die een oplossing bedacht voor de risico's voor asfaltverwerkers van de achteruitrijdende asfaltauto. De vrachtwagenchauffeur die achteruit asfalt in de afwerkmachine kiept, krijgt nu zijn aanwijzingen met toeteren, roepen of gebaren. De heer Mulder bedacht een verlicht matrixbord dat op de asfaltafwerkmachine wordt geplaatst en door de machinist wordt bediend. De matrix op het bord bevat tekens voor 'kiepen omhoog', kiepen omlaag', 'wegrijden' en 'laten staan'. Eenvoud en duidelijkheid van het idee spreken de jury aan; de prijs geldt ook als aanmoediging om het idee in de praktijk te brengen voor de veiligheid van asfaltverwerkers.

26 apr 02 16:17