Gemeente Leeuwarden

Koninklijke onderscheidingen: ook voor u!

Afgelopen vrijdag 26 april heeft in het Stadhouderlijk Hof te Leeuwarden de "lintjesregen" - jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen plaatsgevonden. Misschien heeft dit uw aandacht getrokken en kent u ook iemand die mogelijk in aanmerking zou kunnen komen voor een onderscheiding. Hij of zij vervult in uw beleving namelijk een belangrijke rol in de maatschappij en u wilt deze persoon graag voordragen, maar u weet niet precies hoe de procedure rondom het aanvragen van een koninklijke onderscheiding is. Graag informeren wij u in het kort over het landelijke decoratiestelsel.

Het landelijk stelsel.

Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in twee orden:
1. De Orde van de Nederlandse Leeuw;
2. De Orde van Oranje-Nassau.

Afhankelijk van de aard van verdiensten van de persoon die voorgedragen wordt, wordt bepaald voor welke orde diegene in aanmerking komt. Het uitreiken van de koninklijke onderscheidingen vindt plaats rond 30 april, daarnaast zijn tussentijdse uitreikingen ook mogelijk, maar hier gelden bepaalde regels voor.

De Orde van de Nederlandse Leeuw.

De oudste orde voor maatschappelijke verdiensten in Nederland is de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze orde heeft drie ridderlijke graden: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder. Deze orde kan worden toegekend aan personen met verdiensten van zeer uitzonderlijke aard. In veel gevallen gaat het om inspanningen of prestaties op basis van bijzondere talenten, die erg belangrijk zijn voor de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappers, kunstenaars of sporters die een uitmuntende prestatie hebben geleverd.

De Orde van Oranje-Nassau.

De Orde van Oranje-Nassau kent zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Mensen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of andere mensen hebben gestimuleerd, kunnen in aanmerking komen voor een benoeming in deze orde.

Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn binnen allerlei organisaties op sociaal-maatschappelijk gebied. Het gaat dan niet alleen om bestuurders, maar ook om mensen die door hun inzet verenigingen draaiend houden en organisaties toegankelijk maken voor de samenleving.

Meer dan voorheen zullen met name vrijwilligers in aanmerking komen voor een onderscheiding. Er moet echter altijd sprake zijn van bijzondere prestaties jegens de maatschappij. Ook iemand die in zijn werk uitzonderlijke prestaties levert kan worden onderscheiden. Sinds de vernieuwing van het stelsel is procentueel het aantal uitgereikte onderscheidingen landelijk toegenomen; het aantal gedecoreerden in de Provincie Fryslân (ook uit de gemeente Leeuwarden) ligt relatief lager dan het landelijke percentage. Ook het aantal aanvragen ten behoeve van vrouwen en personen uit minderheidsgroeperingen is laag, terwijl we mogen aannemen dat er in Leeuwarden zeker niet minder mensen zich als vrijwilligers inzetten voor het verenigingsleven.

De aanvraagprocedure

De procedure voor de uitreiking rond Koninginnedag duurt circa negen maanden. De complete aanvragen hiervoor moeten dus voor 1 juli voorafgaand aan het jaar van eventuele uitreiking bij de gemeente ingediend zijn.

Denkt u dat u, na het lezen van bovenstaande informatie, iemand kent die hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met mevrouw Henny Reiding (058) 233 82 53, Kabinetsmedewerker van de Gemeente Leeuwarden. Zij kan aangeven of de verdiensten van degene die u voordraagt inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding. Tevens kunt u bij de Gemeentewinkel in het Stadskantoor terecht voor een folder over het landelijk decoratiestelsel of u kunt surfen naar www.lintjes.nl