Provincie Groningen

Groningen, 26 april 2002 Persbericht nr. 77

Agenda voor de Veenkoloniën aangeboden aan minister Brinkhorst

Stuurgroep Veenkoloniën stelt prioriteiten top 10 vast

Vandaag heeft gedeputeerde R.G. Jansen namens de stuurgroep Veenkoloniën de Agenda voor de Veenkoloniën aangeboden aan minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De Agenda (plan van aanpak) bestaat uit een pakket maatregelen dat beoogt de sociaal-economische en de ruimtelijke structuur van het gebied te verbeteren. Voor de uitvoering van het pakket denkt de stuurgroep tot het jaar 2010 in totaal 382 miljoen euro nodig te hebben. Daarvan vraagt de stuurgroep 237 miljoen euro van het Rijk (ICES-bijdrage). Het geld is nodig om de eenzijdige structuur van de Veenkoloniën te verbeteren en het negatieve imago van het gebied te doorbreken. Minister Brinkhorst reageerde positief op de plannen van de stuurgroep. Hij benadrukt het belangrijk te vinden dat de regio zelf met intiatieven is gekomen. Bovendien gaf hij aan dat hij het belangrijk vindt dat ook het volgende kabinet zich sterk maakt voor de uitvoering van de plannen.

Top tien

Hoewel alle projecten die in de Agenda worden genoemd in de toekomst uitgevoerd moeten worden heeft de stuurgroep Veenkoloniën voor de korte termijn een Prioriteiten Top 10 samengesteld. Deze worden gekenmerkt door de begrippen effectiviteit en kansrijkheid. Effectiviteit wordt bepaald door de mate waarin maatregelen een bijdrage leveren aan de door de Commissie Structuurversterking Veenkoloniën (ook wel commissie Hoekstra genoemd) geschetste problematiek. Kansrijkheid wordt onder meer bepaald door factoren als het voortbouwen op al lopende succesvolle initiatieven.

Prioriteiten

De projecten die hieronder worden genoemd staan niet in volgorde van belangrijkheid.

* Aansluiting scholingwerk en Brede School. Verwachtte effecten: versterking sociale infrastructuur en vergroting van toegankelijkheid van voorzieningen.

* Herstructureren wonen in kernen en linten. Effecten: verbetering van het woon- en leefklimaat en vergroting van het draagvlak voor voorzieningen en verbetering vestigingsklimaat voor bedrijven en het behoud van het cultureel erfgoed.

* Inplaatsing melkveehouderij. Effecten: vergroting van de vestigingsmogelijkheid veeteelt en vermindering van eenzijdige afhankelijkheid.

* Herstel natuurbekensysteem en natuurontwikkelingszones: effecten: verbetering van het natuurlijk bekensysteem en het landschap.
* Ombouw N33 tot A33. Effecten: veilige en snelle verbinding met het (inter)nationaal wegennet en verhoging van de kwaliteit van het vestigingsklimaat.

* Diversiteit landbouw door nieuwe teelten, glastuinbouw en brioraffinage. Effecten: behoud werkgelegenheid op lange termijn in agrarische sector.

* Vaarverbindingen herstellen. Effecten: versterking woonklimaat, imago en werkgelegenheid.

* Opzetten beheer ICT LANschap. Effecten: vergroting toegankelijkheid ICT en verhoging kwaliteit woonmilieu.
* Ombouw N366/N391 tot autoweg. Effecten: veilige en snelle verbinding met het nationaal wegennet en verhoging van het vestigingsklimaat.

* Noordwest Europees natuurpark Bargerveen. Effecten: vergroting landschappelijke diversiteit en natuurwaarden in de Veenkoloniën.

Nu de Agenda aan het Kabinet is aangeboden, zal verder worden gewerkt aan de uitwerking en het uitvoeringsgereed maken van de projecten.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel. 06 - 22668447 of
050 - 3164129.