STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel/persberichten/

Cultuurhistorisch geheugenverlies bedreigt het landschap

CHAPEAU: Ruisdaels landschap is allang geen stilleven meer

KOP: Cultuurhistorisch geheugenverlies bedreigt het landschap

Cultuurhistorisch geheugenverlies bedreigt het landschap volgens Staatsbosbeheer. Want wat kunnen we vandaag de dag nog zien van het landschap dat Jacob van Ruisdael zo inspireerde? Staatsbosbeheer en het Frans Hals Museum hebben het antwoord op deze vraag verpakt in het boek 'Ruisdaels landschap is geen stilleven'. Het boek verschijnt op 27 april, gelijktijdig met de opening van de Ruisdael-tentoonstelling in het Frans Hals Museum.

De omgeving van Haarlem was in de 17e-eeuw een dankbare inspiratiebron voor landschapschilders als Jacob van Ruisdael. Hij schilderde talloze duintaferelen, maar vooral zijn 'Gezichten op Haarlem' geven een indruk van het gevarieerde landschap dat de stad omgeeft. Het boek 'Ruisdaels landschap is geen stilleven' slaat een brug tussen de geschilderde landschappen en de hedendaagse omgeving van Haarlem. Het gaat over de mensen die het landschap in de 17e-eeuw en anno 2002 gebruiken en vormgeven. Het vertelt de verhalen van de blekers, brouwers en landgoedeigenaren die op Ruisdaels schilderijen figureren. Maar ook de hedendaagse stedenbouwers en natuurbeheerders komen aanbod. In ruim drie eeuwen is niet alleen het landschap zelf maar ook de manier waarop mensen het beleven en verbeelden sterk veranderd. Het boek illustreert dat onder meer aan de hand van werk van hedendaagse Haarlemse kunstenaars.

Fietsroute

De Ruisdaelroute, die Staatsbosbeheer bij het boek heeft uitgezet, verbindt Haarlem met de mooiste plekken in het buitengebied. Sinds Ruisdael is de omgeving van Haarlem ingrijpend veranderd. Toch zijn de contouren van het historische landschap, zoals voormalige zandvaarten, bleekvelden en landgoederen, op veel plaatsen nog herkenbaar. De fietsroute biedt de gelegenheid om te ervaren hoe fascinerend het landschap nog steeds is. Aan de hand van de toelichting bij de routekaart kunnen de sporen uit de 17e eeuw herkend worden en gaat het landschap voor je leven.

Historisch geheugenverlies

Het boek besluit met de vraag hoe het Haarlemse landschap er over enkele decennia uit zal zien. Zijn de historische landschapsstructuren, die net als de schilderijen van Ruisdael onderdeel zijn van onze cultuurgeschiedenis, dan nog te traceren? Op een aantal plaatsen, zoals bijvoorbeeld op Landgoed Elswout van Staatsbosbeheer wordt het historisch erfgoed met succes beheerd. Maar in het overgangsgebied tussen stad en duin leiden cultuurhistorische waarden een betrekkelijk anoniem bestaan en dreigt sluipende verwaarlozing. Het vervagen van oude landschapskenmerken doet zich in veel stadsrandgebieden in Nederland voor. Met als gevolg: nivellering van het Hollandse landschap en 'cultuurhistorisch geheugenverlies'.

Om het proces te keren moeten cultuurhistorisch waardevolle groene enclaves in de stadsrand weer een duidelijke functie krijgen, die gericht landschapsbeheer mogelijk maakt. Dit kan door deze op te nemen in een stevige groenstructuur die stad en duingebied verbindt. Het behoud van karakteristieke regionale landschappen begint volgens Staatsbosbeheer met het doorbreken van de onverschilligheid. Het landschap moet voor mensen weer gaan leven. Met het boek en de Ruisdael-fietsroute levert Staatsbosbeheer daar een heldere bijdrage aan.

'Ruisdaels landschap is geen stilleven'
ISBN: 90-807086-1-5,
Formaat: 21x21 cm, 60 pagina's, 80 illustraties, fullcolour Uitgave: Staatsbosbeheer i.s.m. Frans Hals Museum. Het boek is vanaf 27 april verkrijgbaar bij een aantal Haarlemse boekhandels, bezoekerscentrum de Zandwaaier, het Frans Halsmuseum en via www.staatsbosbeheer.nl. Boek èn routekaart kosten samen euro 8,90.


---