Gemeente Voorburg-Leidschendam


Lintjesregen 2002

Persbericht: Leidschendam-Voorburg, 25 april 2002
---

Op vrijdag 26 april reikt burgemeester mr. M.A.P. van Haersma Buma, aan 12 personen uit Leidschendam en Voorburg een Koninklijke Onderscheiding uit. De uitreiking vindt plaats om 10.00 uur in Huize Swaensteijn, Herenstraat 72-74 te Voorburg. De gedecoreerden komen allen uit het vrijwilligerswerk waar zij gedurende vaak zeer lange tijd of als bestuurslid of als vrijwilliger werkzaamheden verrichten die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.
---

Hieronder treft u nadere informatie aan over de gedecoreerden:
1. Mw. M.A. de Jong-van Wijngaarden (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

2. De heer K.H. Tieland (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau
3. Mw. E.G.J. van der Zwan-Kottelaar (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

4. De heer L.J. Janssen (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau
5. Mw. M.M. H. Vaillant - la Fontaine (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

6. Mw. Th. G. Hartgring - Peeters (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

7. De heer G.A. Smits (Voorburg) ridder in de Orde van Oranje-Nassau
8. Mw. A.M.K. Scholtes - Kral(Leidschendam) lid in de Orde van Oranje-Nassau

9. De heer A. de Jong (Leidschendam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
10. De heer H. de Jong (Leidschendam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
11. De heer S. Koster (Leidschendam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
12. Mw. L.M. van Kuilenburg van den Brink (Leidschendam) lid in de Orde van Oranje-Nassau

---

Mevrouw M.A. de Jong-van Wijngaarden (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw de Jong is ruim 15 jaar lid van de UVV (Unie Van Vrijwilligers). Tevens leidt zij, namens de UVV, de projectleidersvergaderingen. Als actief lid van de UVV assisteert zij wekelijks in het Diaconessen Ziekenhuis en Verzorgingscentrum De Mantel, beiden te Voorburg. Dagelijks haalt en brengt zij gehandicapte bejaarden uit de verschillende verzorgingscentra, met haar eigen auto, naar het Ziekenhuis voor bijvoorbeeld doktersonderzoek. In het verzorgingscentrum De Mantel te Voorburg brengt zij wekelijks voor circa 85 personen de koffie op de kamers, is gastvrouw van het huiskamerproject, begeleidt de rolstoelgebruikers bij de jaarlijkse rolstoelvierdaagse, verzorgt vakantie begeleiding voor ouderen en zij brengt en haalt, met haar eigen auto, gehandicapte bejaarden naar vakantie oorden. Mevrouw de Jong is een voorbeeldig vrijwilligster, die al haar energie en haar vrije tijd geheel pro Deo ten dienste stelt van haar medemens, zich inzet voor de UVV en de patiënten van het Diaconessen Ziekenhuis en Verzorgingscentrum De Mantel. Zij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

De heer K.H. Tieland (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau Karel Tieland is één van de oprichters van de wijkvereniging Midden-Voorburg (1975) en vanaf het allereerste begin als bestuurslid betrokken bij de wijkvereniging. Vanaf de oprichting tot medio 2000 was Karel Tieland 25 jaar penningmeester (subsidieaanvragen, jaarstukken, de begroting, inning van de contributies etcetera). In 2000 heeft hij de functie van penningmeester overgedragen. Hij is echter nog steeds zeer actief als bestuurslid van de wijkvereniging. De heer Tieland is een steunpilaar en drijvende kracht voor de wijkvereniging. Naast de functie van penningmeester hieronder een resumé van de vele andere taken die Tieland gedurende 26 jaar, geheel pro Deo, voor de wijkvereniging verricht.

* het bijhouden van de ledenadministratie
* fungeert als aanspreekpunt voor de leden
* onderhoudt de relatie tussen bestuur en leden
* inventariseert de klachten c.q. wensen van de bewoners voor verbeteringen in de wijk

* stelt zijn huis beschikbaar voor vergaderingen en opslag van goederen van de wijkvereniging

* vertegenwoordigt de wijkvereniging naar de gemeente en bij externe bijeenkomsten zoals van de gezamenlijke wijkverenigingen of (inspreken) bij raads- en commissievergaderingen enzovoorts
* het verrichten talloze werkzaamheden die de wijkvereniging geld bespaart zoals het rondbrengen van de (huis aan huis) post, de contributiefacturen en de wijkkrant.

Naast de activiteiten voor de wijkvereniging heeft hij zich ook op andere terreinen verdienstelijk gemaakt. Hij is lid van de Raad van Kerken, waarvan hij van 1991 tot en met 1997 penningmeester was. Hij is een vaste collectant voor de Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming en verricht voor de Parochie verschillende hulpdiensten. Hij is secretaris / penningmeester geweest van het KRIS (Comité Reünie Insulinde Scholen) en organiseert voor het KRIS diverse bijeenkomsten voor reünisten.

De heer Tieland is een vrijwilliger pur-sang. In overweging genomen dat hij bestuurlijk en als vrijwilliger actief is voor de Wijkvereniging en de Raad van Kerken. Er is aldus sprake van activiteiten die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje- Nassau
---

Mevrouw E.G.J. van der Zwan-Kottelaar (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Edith van der Zwan is sinds 1981 tot heden secretaris van de Vereniging Vrienden Nederlands Dans Theater te Den Haag (VV-NDT).
* Van 1985 tot en met 1989 was zij tevens secretaris van de Stichting NDT.

* In 1989 was zij medeoprichter van de Stichting Vriendenfonds NDT.
* De functie van secretaris van de VV-NDT is een spilfunctie waarbij zij enerzijds aanspreekpunt was voor de leden en anderzijds intensief contact onderhoudt met de directie en medewerkers van het NDT. Mede dankzij haar inzet groeide het ledental van 500 (in 1981) naar ruim 1200 (in 2001).

* Zij vervult deze taken geheel pro Deo.

* Gedurende de 20 jaar dat mevrouw Kottelaar secretaris is van de VV-NDT heeft zij zich, naast de veelomvattende secretariaatswerkzaamheden, enorm ingespannen het NDT en de VV-NDT te promoten.

* Bij ieder optreden in Het Circus Theater en later het Lucent Danstheater, maar ook tijdens optredens in het gehele land, bemenste zij altijd de informatiebalie in het foyer van de theaters.

* Mede door haar grote kennis van zaken, haar enthousiasme en onverstoorbare goedgeluimdheid, een continue voorkomendheid en punctuele plichtsbetrachting is mevrouw Kottelaar hèt gezicht van de VV-NDT.

* Op 21 januari 2002 heeft Edith van der Zwan, tijdens de Algemene Jaarvergadering van de VV-NDT officieel haar bestuurslidmaatschap beëindigt.

* Edith van der Zwan is een uitstekend vrijwilligster is die gedurende 20 jaar geheel pro Deo haar vrije tijd en energie ten dienste heeft gesteld van Het Nederlands Danstheater.
* Zij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

De heer L.J. Janssen (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau
* De heer Janssen is sinds 1960 lid van sportvereniging Juventas.
* Van 1960 tot en met 1998 was de heer Janssen lid van de activiteitencommissie en barmedewerker.

* Van 1985 tot heden is hij scheidsrechter bij de jeugd-en dames afdeling.

* Van 1990 tot heden verzorgt hij de keeperstraining van de junioren.

* De heer Janssen is voor Juventas een zeer waardevol vrijwilliger, die veel tijd en energie geheel pro Deo ten dienste stelt van Juventas.

* In 2001 is hij benoemd tot Lid van Verdienste van de vereniging.
* Tevens heeft hij de zilveren speld van Verdiensten van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie ontvangen.
* Hij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

Mevrouw M.M. H. Vaillant - la Fontaine (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

* Mevrouw la Fontaine is van af 1968 actief als vrijwilligster;
* Van 1968 tot 1994 als vrijwilliger verbonden aan de ING (International Neighbour Group te Den Haag / delft) onderdeel van het Institute of Social Studies. Daar was zij, samen met mevrouw Annie Spoek en mevrouw Nelleke Jongens, een van de grondleggers van de International Neighbour Group. Dit instituut richtte zich op de opvang van buitenlandse studenten. Eén van deze markante studenten was o.a. de Prins van Brunei;

* Van 1980 tot 1993 was zij Kroonlid van de Zorgraad Voorburg. De Zorgraad is een advieslichaam t.b.v. het college van B&W. Een Kroonlid vertegenwoordigt geen zorginstelling maar een Kroonlid wordt gekozen op basis van kennis en ervaring in de zorgsector;
* Van 1991 tot 2000 was zij vrijwilliger en v.a.1993 bestuurslid van Stichting De Zonnebloem

* Zij verricht reeds jarenlang vrijwilligerswerk voor het Woon-en Zorgcentrum De Sonneruyter te Voorburg: assisteert bij een groot aantal activiteiten, bezoekt mensen, neemt de tijd om naar de mensen te luistern, schenkt regelmatig koffie in de recreatiezaal, gaat wandelen met mensen en met mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel en is als vrijwilliger actief bij de twee wekelijkse soos voor Indische ouderen in de Sonneruyter;
* Van 1996 tot heden is zij vrijwilliger bij de stichting Welzijn en Dienstverlening te Voorburg;

* Zij is reeds vele jaren lid van de UVV (Unie van Vrijwilligers) te Voorburg;

* Voor de UVV is zij tevens projectleider. In die hoedanigheid trekt zij nieuwe vrijwilligers aan, begeleidt zij nieuwe vrijwilligers, en werkt zij beleidsmatig mee met de UV aangaande het vrijwilligersbeleid.

* Zij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

Mevrouw Th. G. Hartgring - Peeters (Voorburg) lid in de Orde van Oranje-Nassau

* Sinds 1966 organiseert en leidt mevrouw Peeters de bejaardensoos in de R.K. Parochie De Verrezen Christus te Voorburg. Wekelijks is zij op donderdagmiddag als eerste aanwezig om de zaal in orde te maken, koffie te zetten mensen te ontvangen voor een kaart- of bingo middag of als er iets speciaals te vieren is;
* Op de zaterdagavonden is zij om 18.00 uur aanwezig in de kapel van het Diaconessen ziekenhuis om de kapel gereed te maken en vervolgens de zieken in rolstoelen of bedden naar de kapel te vervoeren. Zij gaat als laatste naar huis als de avond al bijna om is.

* Sinds 1965 is zij lid en sinds 1970 een zeer actief bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen te Voorburg.
* Zij helpt bij het voorbereiden en organiseren van alle voorkomende evenementen, ontmoetings- en feestdagen, en bijzondere feestdagen als Kerst- en Paasvieringen;

* Tevens is zij steun en toeverlaat, als reis- en activiteitenleidster, bij het organiseren en begeleiden van de jaarlijkse vakantieweken en de voor- en najaarsdagreizen voor de leden van de Katholieke Bond van Ouderen te Voorburg;
* Van 1970 tot en met 1999 organiseerde zij de maandagmiddagsoos in het verzorgingscentrum De mantel te Voorburg.
* Mevrouw Peeters is een toegewijd, trouwe en voorbeeldig vrijwilligster, die al haar energie en haar vrije tijd geheel pro Deo ten dienste stelt van haar medemens. Zij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

De heer G.A. Smits (Voorburg) ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Tot zijn pensionering in 1988 was hij werkzaam bij het Centraal kantoor van Shell Internationale Petroleum Mij in Den Haag. Gedurende dat hij daar werkzaam was, vervulde c.q. vervult hij de navolgende activiteiten:

* 1974 1982 bestuurslid van het Sociaal Medisch Steunfonds Rijswijk/Den haag en afgevaardigde naar de ledenraad;
* 1982 - 1990 algemeen voorzitter van de Koninklijke Shell Sportvereniging te Rijswijk (22 afdelingen met 7.000 leden);
* 1997 tot heden bestuurslid/ algemeen commissaris van de vereniging van Oud-Emloyés van de Kon.Shell;

* Voorts in de periode 1951 1986 actief als reserve-officier (luitenant-kolonel) bij de Koninklijke Landmacht en uit dien hoofde:

* 1975 1991 voorzitter van de afd. Den Haag, lid van de landelijke bestuursraad en voorzitter van de Nationale commissie IV (Juridische aangelegenheden) van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren;

* 1978 1981 lid van de interdisciplinaire nationale Stuurgroep Maatschappelijke Invloeden in de Krijgsmacht;
* 1978 1991 Nederlandse afgevaardigde bij de Interalied Confederation of Reserve Officers in NAVO-verband en daar voorzitter van de Nederlandse delegatie in de internationale Commission IV;

* 1983 1991 landelijk secretaris en vice-voorzitter van de Kon. Ned. Ver. Ons Leger en tevens voorzitter van de commissie Regionalisatie.

Tenslotte vervulde hij de navolgende maatschappelijke en culturele functies:

* Cultureel: 1949 1953 voorzitter van de dansvereniging Spes Bona te Rotterdam (1.300 leden);

* 1953 1961 bestuurslid toneelgroep Het Masker te Vlaardingen:
* Onderwijs: 1965 - 1970 voorzitter ouderencommissie Titus Brandsma te Voorburg;

* 1970 1975 bestuurslid voor personele en algemene zaken van 7 kleuter-, lager- en Mavo onderwijs in Voorburg, tevens lid onderwijscommissie gemeente Voorburg.

* Kerkelijk: 1970 1975 lid Alg. zaken kerkbestuur "De Goede Herder" te Voorburg;

* 1998 tot heden lid Parochieel kerkbestuur "De Goede Herder" te Voorburg, en bestuurslid van de

Voorburgse Parochie Federatie;
Ouderen en Welzijn 1996 2000 Voorzitter Wijkvereniging Essesteyn en verder de laatste jaren o.a. lid/bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen, van de Samenwerkende Bonden voor

Ouderen en bestuurslid van stichting Hospice Voorburg. In een doorlopende lijn vanaf 1949 tot heden heeft de heer Smit zich ingezet voor het sociaal maatschappelijk en cultureel leven, zowel individueel als in collectief, in leidinggevende functies in verscheidene besturen van maatschappelijk verschillende aard. Hij vervult beslist een voorbeeldfunctie. Er is sprake van bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
---

Mevrouw A.M.K. Scholtes - Kral (Ldam) lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Scholtes-Kral maakt sinds 1974 deel uit van het bestuur van de Algemene Zwemvereniging Leidschendam (550 leden);
* Vanaf 1982 tot heden voorzitter van de vereniging;
* Zij is gedurende de 26 jaar van haar bestuurslidmaatschap van enorme betekenis geweest voor de vereniging. Zij wordt omschreven als 'een rots in de branding' en een eminent voorzitter met grote persoonlijke uitstraling;

* In 1998 werd aan haar de Bob Wijnschenk Trofee toegekend als vrijwilliger van het jaar in Leidschendam.

* Mevrouw Scholtes is voorts lid van het Algemeen Bestuur van de Stichting Sportgemeenschap Leidschendam;

* Zij is ook bestuurslid van de Petrus en Pauluskerk en beheerder van het parochiehuis De Haard. Bij dit laatste vervult zij een belangrijke rol en is zij onder meer verantwoordelijk voor de inkoop en andere financiële zaken;

* Zij participeert in de redactie van het parochiebulletin "Contactsleutel" en ook bij dit werk toont zij een grote inzet;
* Van 1974 tot en met 1982 algemeen bestuurslid geweest van het Katholiek Vrouwengilde Leidschendam. Zij was daarbij met name verantwoordelijk voor het werven van adverteerders en sponsors voor het Verenigingsblad en de diverse activiteiten zoals het houden van bingo's ten behoeve van charitatieve doeleinden.
* Mevrouw Scholtes is een vrijwilliger pur-sang. Zij vervult een voorbeeldfunctie.

* In overweging genomen dat zij bestuurlijk en als vrijwilliger actief is voor het verenigingsleven en de parochie van de Petrus en Pauluskerk. Er is aldus sprake van activiteiten die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

De heer A. de Jong (Ldam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
* De heer De Jong is (mede)oprichter van de Jeu de Boules Vereniging Grand Cru '82;

* Is sinds de oprichting per 3 maart 1982 voorzitter van de vereniging (300 leden);

* De heer De Jong besteedt zeer veel tijd aan het verenigingswerk zeker nadat hij zijn actieve loopbaan had beëindigd;
* De vereniging kent wekelijks vier speelmiddagen en twee speelavonden. De heer De Jong is dan bijna altijd aanwezig;
* Hij schenkt veel aandacht aan de opvang en opleiding van nieuwe leden

* Naast zijn werk in de vereniging zet hij zich in voor de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Hij geniet dan ook landelijke bekendheid;

* In 1996 vond bij Grand Cru '82 het 'International North Sea Tournament' plaats, een evenement waarbij jaarlijks gedurende vier dagen tussen teams uit verschillende landen rond de Noordzee wordt gestreden om de North Sea Trophy. De organisatie van dit evenement vergt naast het regelen van de eigenlijke wedstrijden een enorme inspanning voor wat betreft de huisvesting van de gasten, het vervoer van het hotel naar het speelterrein, de catering, de ontvangst van de gasten, de tribunes, de E.H.B.O.-hulpverleners en andere zaken (80 vrijwilligers bij betrokken). De regie was in handen van de heer De Jong. De heer De Jong is een uitstekend vrijwilliger. Hij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
---

De heer H. de Jong (Ldam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
* De heer De Jong was tot 1990 (vut) in dienst van het ministerie van Defensie;

* Daarnaast heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de samenleving;

* Van 1952 1956 was hij voorzitter van het bestuur van de jongensvereniging van de kerk;

* Van 1962 1972 was hij actief voor de jongeren binnen de kerk
* Tevens was hij jeugdleider en bestuurslid van de oudercommissie en de diverse jeugdclubs;

* In de jaren 60 was hij voorzitter van "de Arjos" een jongerenpartij;

* Van 1970 1980 was hij de organisator en coördinator van de PTT-collecte;

* Van 1990 tot heden is hij lid van de beheerscommisie van de Dorpskerk aan de DelftsekadeVan 1979 tot oktober 2001 was hij penningmeester van het bestuur van de Wijkvereniging Leidschendam-Zuid.

De heer De Jong is een plichtsgetrouw vrijwilliger. In overweging genomen dat hij bestuurlijk en als vrijwilliger actief is voor de Wijkvereniging en voor de Kerk. Hij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje- Nassau
---

De heer S. Koster (Ldam) lid in de Orde van Oranje-Nassau
* De heer Koster was van 1982 2001 actief binnen de Wijkvereniging Leidschendam-Zuid;

* Vanaf 1984 was hij voorzitter van de Wijkvereniging (1.000 leden), de wijkvereniging biedt dagelijks zowel in de ochtend, middag als avond gevarieerde activiteiten voor jong en oud;
* In 1982 was hij de initiatiefnemer tot het oprichten van een trimclub. De heer Koster was en/of is daarnaast bestuurlijk of anderszins zeer actief op het terrein van de sport;
* 1977 1981 was hij voorzitter van de voetbalvereniging SEV te Leidschendam

* 1987 1992 was hij voorzitter van de Atletiekvereniging Sparta in Den Haag;

* 1987 1999 medeorganisator van het Nederlands Kampioenschap Indoor Atletiek;

* 1999 heden is hij voorzitter van de sponsorcommissie van de voetbalvereniging SEV te Leidschendam

* De heer Koster is een plichtsgetrouw vrijwilliger.
* In overweging genomen dat hij zich al dan niet op bestuurlijk niveau als vrijwilliger verdienstelijk heeft gemakt voor met name de Wijkvereniging Leidschendam-Zuid en ook op het terrein van de voetbalsport en de atletiek actief is en/of is geweest.
* Hij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje- Nassau
---

Mevrouw L.M. van Kuilenburg van den Brink (Ldam) lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw van Kuilenburg was en is bestuurlijk actief op een aantal terreinen van het maatschappelijk leven.

* Van 1956 1969 was zij actief binnen de hockeyvereniging Ringpass te Delft;

* Zij was daar onder meer lid van de clubhuiscommissie, lid van de elftalcommissie, scheidsrechter en jeugdtrainer;
* Van 1970 heden was zij medeoprichter van de badmintonclub "Shuttle Orbit" te Leidschendam (300 leden).

* Zij vervulde vanaf het begin een leidende en enthousiasmerende rol binnen de club;

* Zij is er op alle speeldagen voor onder meer de opvang van de leden en de begeleiding van de beginnende spelers;
* Van 1975 2000 bekleedde zij permanent kaderfuncties als lid van de technische commissie en bestuurslid;

* Van 1989 200 was zij penningmeester

* Daarnaast is zij vanaf 1996 begeleidster van afasiepatiënten (mensen met een spraakstoornis, meestal als gevolg van een beschadiging van de hersenen.

* Van 1996 heden doet zij tevens advies- en verkoopwerk voor de Wereldwinkel, aanvankelijk in Den Haag en sinds 2000 in Leidschendam.

* Zij vervult een voorbeeldfunctie en beantwoordt aan het criterium "iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje- Nassau