Gemeente Zwijndrecht

ACTIVERING ALLEENSTAANDE OUDERS
Samen werken met internet

Vanaf de maand januari is het project `activering alleenstaande ouders' van start gegaan. De gemeente wil alleenstaande ouders met kinderen jonger dan vijf jaar al in een vroeg stadium voorbereiden op hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Op dit moment is het zo dat alleenstaande ouders met kinderen vanaf vijf jaar de verplichting hebben te solliciteren. De gemeente wil voorkomen dat de ouders overvallen worden door het feit dat zij weer aan het werk moeten, zodra hun jongste kind de vijfjarige leeftijd bereikt. Bovendien ziet zij reïntegratie op de arbeidsmarkt als een mogelijkheid om de economische situatie van de betreffende gezinnen te verbeteren.

De gemeente wil binnen de wettelijke mogelijkheden haar eigen sociale beleid voeren. Zij is van mening dat de overheid er niet mee kan volstaan alleenstaande ouders met jonge kinderen de sollicitatieplicht op te leggen. Tegelijkertijd moet zij de voorwaarden scheppen om de herintreding op de arbeidsmarkt succesvol te laten verlopen, zonder dat het gezin daarvan de dupe wordt.

Bij de uitwerking en uitvoering van het plan is het Zwijndrechts reïntegratiebedrijf Sagenn betrokken.

De sociale dienst heeft in eerste instantie een groep van 65 alleenstaande ouders schriftelijk benaderd en uitgenodigd voor een gesprek met een medewerker van Sagenn. Aan deze uitnodiging hebben 59 mensen gehoor gegeven. Tijdens het gesprek hebben deze ouders het aanbod ontvangen om zich op basis van vrijwilligheid te laten begeleiden. In het vervolgtraject behoorden een onderzoek, aanvullende opleiding en sollicitatietraining en - begeleiding tot de mogelijkheden. In een aantal gesprekken is onderzocht wat de mogelijkheden voor cliënten waren. Wat is hun werkervaring? Willen ze hetzelfde soort werk gaan doen of willen ze liever iets anders gaan doen? Hoe verhouden zich hun wensen tot de situatie op de arbeidsmarkt?

Volgend op het gesprek hebben 27 cliënten gebruik gemaakt van het aanbod om aangemeld te worden voor een assessment. Eén van de mogelijke vervolgtrajecten was deelname aan het project `samen werken met internet'. Dit project is, in samenwerking met de Stichting Website Nedwerk en het Centrum Vakopleidingen Rijnmond, ontwikkeld. Doelstelling van dit project, waarbij het aanleren van ICT ervaring centraal staat, is het verbeteren van het arbeidsmarktperspectief van de deelnemer en het verkleinen van de zogenaamde digitale kloof. De deelnemer krijgt thuis de beschikking over een computer met internetaansluiting. Voor het project hebben zich 15 cliënten aangemeld.

Op 16 april is de introductiecursus van drie weken van het project `samen werken met internet' afgerond. Op donderdag 25 april worden de certificaten uitgereikt door wethouder A. van der Hoek.