Nieuw-Vlaamse Alliantie

NMBS op maat van paars-groen (25/04/02)

De wijze waarop de paars-groene meerderheidspartijen - herauten van de Nieuwe Politieke Cultuur - de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur van de NMBS en de aanduiding van de gedelegeerd bestuurder aanpakten, tart elke verbeelding. Eind maart verscheen in het Staatsblad een oproep voor 10 nieuwe NMBS-bestuurders men vergat evenwel de gedelegeerd bestuurder. De regering zorgde vervolgens voor een extra uitgave van het Staatsblad op zaterdag, terwijl Heinzmann reeds vrijdag werd voorgedragen door het headhunting-bureau. Plots gewaagt minister Durant van de 'juiste man op de juiste plaats', terwijl elke headhunter verklaart dat er maanden en verschillende assessment-procedures nodig zijn om de 'juiste man op de juiste plaats' te vinden.
Paars-groen heeft genoeg aan een oogopslag. Durants obsessie om Schouppe weg te krijgen, dreigt te leiden tot een nieuw Rombouts-scenario.

Heinzmann zal pas in september zijn taak voltijds zal kunnen opnemen, intussen pendelt hij tussen twee bedrijven. Nochtans staan er op korte termijn grote uitdagingen te wachten. Zo dient het sociaal overleg dringend opgestart te worden, de laatste CAO is al verlopen sinds 31 december. Hetzelfde geldt voor het beheerscontract. Daarnaast dient ook B-cargo dringend geherstructureerd te worden. Tot slot dient de gedelegeerd bestuurder nog uit te dokteren hoe de NMBS, bedolven onder een schuldenlast, het investeringsplan zal financieren.

Etienne Schouppe moet dan wel een degradatie naar ABX slikken, hij wordt beloond met een riante afscheidspremie. In de wandelgangen circuleren alvast bedragen ter hoogte van de oprotpremie van Rombouts.

Tot slot laakt de N-VA de politisering van heel de benoemingscarrousel, niettegenstaande het federaal regeerakkoord dat op een volle bladzijde van ronkende verklaringen het einde van het politiseringtijdperk afkondigt. De nieuwe politiseringsronde brengt daarenboven een opvallende machtsverschuiving van de raad van bestuur naar het directiecomité met zich mee. Terzake liggen enkele belangrijke benoemingen in het verschiet. De PS heeft alvast het begerige oog laten vallen op de functie van directeur-generaal, wiens handtekening de gedelegeerd bestuurder nodig heeft voor elke beslissing. De N-VA hoopt dat dhr. Heinzmann weet wat hem te wachten staat.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Allinatie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be