Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones vraagt waakzaamheid van de beleidsverantwoordelijken inzake luchtvervuiling (26/04/02)

Naar aanleiding van een Amerikaanse studie, waaruit blijkt dat de lucht in grootsteden als Los Angeles en New York even schadelijk is als passief roken, ontstond nogal wat ongerustheid omtrent de Vlaamse normen voor luchtvervuiling.

De luchtvervuiling in het Vlaams Gewest zou volgens onze dokters en wetenschappers wel binnen de normen van de overheid liggen, maar twee- tot viermaal hoger liggen dan de waarden vermeld in de Amerikaanse studie, wat de Artsenkrant deed besluiten dat de Vlaamse normen aan aanpassing toe zijn.

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones ondervroeg daarover minister Vogels in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen (zitting 28 maart 2002).

Hij verwees terzake naar een project - het `Aërosolproject' - door het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) opgezet in de kustzone Frankrijk-Vlaanderen.
Het werk rond dit project bestond voornamelijk uit de coördinatie van studiewerk op het vlak van luchtverontreiniging.

Meteen brak Jan Loones een lans voor het werk dat door het VLIZ verricht wordt.

Het VLIZ wordt volgens de volksvertegenwoordiger veelal onterecht geviseerd als louter gericht op de visserijsector..

Het Instituut, wetenschappelijk omkaderd en op Vlaams niveau gesteund, behelst echter veel meer dan de visserijsector en is veel belangrijker, wat onder meer door dit Aërosolproject bewezen werd.

De resultaten van deze studie i.v.m. de luchtverontreiniging zijn voor de kuststrook niet zo alarmerend: er zou verbetering merkbaar zijn, onze luchtkwaliteit zou goed zijn, en werd gecontroleerd op de aanwezigheid van ammoniak, stikstof en andere elementen.

In het landelijk gebied achter de kust zou het echter ongezonder wonen zijn dan men op het eerste gezicht zou denken, zeker in de nabijheid van industriezones. Het onderzoek was vooral gericht op de invloed van de industriezone in Duinkerken op het omliggend kustgebied.

Jan Loones vroeg aan de minister meer aandacht in het gezondheidsbeleid voor deze problematiek en herinnerde de minister aan zijn eerdere vraag (december 1999) over de luchtkwaliteit rond luchthavens, in het bijzonder rond Oostende, waar een werkgroep met artsen actief is rond deze problematiek.

De volksvertegenwoordiger wees erop dat er altijd pijnpunten zullen zijn in industriegebieden en luchthavens, en vroeg de minister of men wel waakzaam genoeg is.

De minister stelde dat de situatie niet zo paniekvol was als op het eerste gezicht leek. Volgens de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) en de diensten die in Vlaanderen het meetnet beheren klopt het niet dat de gemeten waarden in Vlaanderen twee- tot viermaal hoger liggen dan in de grootsteden van de Verenigde Staten. Bovendien is vergelijken gevaarlijk, aldus de minister, aangezien niet alle elementen aanwezig zijn om uit te maken of beide cijfers methodologisch vergelijkbaar zijn.

Om de fijnstofpollutie verder te verdringen verwees de minister naar de Vlaamse bevoegdheidsdomeinen van Leefmilieu en van Mobiliteit (autoverkeer is een van de grootste oorzaken van fijnstofvervuiling) waar de noodzakelijke extra inspanningen zullen moeten geleverd worden. De minister legde ook de verantwoordelijkheid voor een deel bij de federale overheid die bevoegd is om de productnormen van bvb dieselmotoren te verstrengen.

Volksvertegenwoordiger Loones wees de minister nogmaals op de noodzaak aan waakzaamheid van de beleidsverantwoordelijken, zodat mensen, die niet vertrouwd zijn met deze problematiek niet onnodig worden opgeschrikt door alarmerende berichten.

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@n-va.be
Url: www.koksijde.be/janloones