Nieuw-Vlaamse Alliantie

VLD, SP.A en Agalev zijn anti-Vlaamse partijen (26/04/02)

De N-VA reageert woedend op de verkwanseling van het Vlaams belang door VLD, SP.A en Agalev. Het getuigt van een verregaand masochisme om de democratische Vlaamse meerderheid in de Senaat te vervangen door een pariteit met de Franstaligen. 60 % van de Belgische bevolking krijgt voortaan nog maar 50 % van de mandaten in de Senaat. Wat heeft dit met democratie te maken?
De nieuwe Senaat krijgt daarbovenop nog eens exclusieve bevoegdheden inzake de staatshervorming en belangen- en bevoegdheidsconflicten. Wat krijgen de Vlamingen in ruil? Niets. VLD, SP.A en Agalev zullen door heel de hervorming misschien enkele bijkomende parlementsleden verwerven, en dat is het dan.

De kieshervorming wordt aangediend als een zegen voor de democratie terwijl de regering de kieswet herleidt tot een onoverzichtelijk kluwen. Het systeem van de opvolgers wordt opnieuw ingevoerd terwijl dezelfde regeringspartijen het eerst hebben afgeschaft. Daarnaast wordt het aantal parlementsleden nog eens uitgebreid. Het is overduidelijk dat deze kieshervorming werd gerealiseerd met de rekenmachine in de hand zodat de regeringspartijen er electoraal versterkt zouden uitkomen.

Aan de belangrijkste Vlaamse eis, de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, wordt helemaal niet voldaan. In tegendeel werd een ingewikkelde constructie uitgewerkt in de hoop te verhinderen dat de kieshervorming zou worden vernietigd door het Arbitragehof. Al jaren pleiten de Vlaamse partijen, inclusief VLD en SP.A, voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, de eis werd opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Vandaag komt er van al die beloftes niets in huis.
De verfransing van Vlaams-Brabant gaat onverminderd door. Franstalige politici kunnen zich nog steeds verkiesbaar stellen in Halle-Vilvoorde. Van Overijse en Zaventem tot Londerzeel en Galmaarden kunnen de Franstaligen in Halle-Vilvoorde voor de Senaat en het Europees parlement blijven stemmen voor Franstalige politici van Luxemburg tot Henegouwen. Voor de Kamer kunnen alle Franstaligen van Halle-Vilvoorde blijven stemmen voor Franstaligen uit Brussel. In Waals-Brabant kan geen enkele Vlaming stemmen voor Vlaamse kandidaten. Na meer dan 150 jaar bestaat er in België nog steeds een flagrante ongelijkheid tussen Vlamingen en Walen. Nog steeds is een Waalse stem meer waard dan een Vlaamse, de huidige regering doet er zelfs nog een grote schep bovenop. Voor de N-VA is het al lang duidelijk: enkel in een onafhankelijk Vlaanderen krijgt de Vlaming waar hij recht op heeft.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be