Ministerie van Justitie

Rooms-katholieke kerk spreekt zich uit over seksueel misbruik

De Rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten moet worden gezuiverd van priesters die bij herhaling minderjarigen hebben misbruikt. Tegenover priesters die de fout ingaan, geldt voortaan een harde gedragslijn: ze worden uit hun ambt gezet..

Dat is de kern van de slotverklaring van twaalf Amerikaanse kardinalen, na twee dagen van beraadslaging in het Vaticaan. Er is nog niet vastgesteld wat er dient te gebeuren met een priester die zich in het verleden kinderen heeft misbruikt, maar van wie dit misbruik pas later aan het licht komt.

Wel werd besloten dat er een speciale ontslagprocedure komen voor priesters die geen recidivist zijn, maar die toch een bedreiging voor kinderen en jongeren vormen. "Het seksueel misbruik van minderjarigen wordt terecht door de maatschappij als een misdrijf beschouwd en is een zware zonde tegenover God, vooral wanneer priesters en leden van religieuze orde de dader zijn."

Misdaad

De paus verklaarde na afloop van de beraadslaging dat de maatschappij seksueel misbruik door priesters terecht als een misdaad opvat. Zijn woorden maken een einde aan de discussie of priesters die zich bezondigen aan seksueel misbruik aan de wereldse autoriteiten moeten worden overgedragen. In het verleden werd hier herhaaldelijk van afgezien met een beroep op goddelijke genade en vergiffenis.

De verklaring maakt geen melding van maatregelen tegen bisschoppen die zich medeschuldig hebben gemaakt doordat ze pedofiele priesters overplaatsten naar andere parochies zonder die te waarschuwen. Op die manier heeft een priester in Boston minstens 130 minderjarigen kunnen misbruiken. De rechtbank veroordeelde de priester begin dit jaar hiervoor tot 10 jaar cel. Het aartsbisdom Boston betaalt de slachtoffers 20 tot 30 miljoen dollar aan schadeloosstelling.

Nederland

De publiciteit rondom de seksschandalen binnen de katholieke kerk in de VS, werkte ook door in Nederland. Het aantal meldingen van seksueel misbruik binnen de Nederlandse rk-kerk nam flink toe. In 2001 kwamen bij de instelling Hulp en Recht negen meldingen binnen. Na de eerste twee maanden van dit jaar stond de teller al op tien. De instelling helpt sinds 1995 slachtoffers en daders van seksueel misbruik binnen de Nederlandse rk-kerk.

De laatste jaren liep het aantal meldingen terug. Sinds de oprichting van Hulp en Recht zijn een kleine 200 klachten bij de instelling binnengekomen. Een op de drie klachten betrof misbruik van een minderjarige.

Zuid-Afrika

Een dag na het overleg in het Vaticaan maakte de rk-kerk in Zuid-Afrika bekend dat er een protocol voor de aanpak van seksueel misbruik is opgesteld. Elk bisdom moet een contactpersoon aanstellen aan wie het misbruik gemeld kan worden.

Uit de verklaring werd overigens niet duidelijk of bisschoppen priesters die in de fout zijn gegaan, uit het ambt zullen zetten en of ze de namen van de beschuldigde geestelijken door zullen spelen aan de politie.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 26-04-2002