Gemeente Rotterdam

Collegevergadering van 22 april 2002

Algemene Bestuurlijke Zaken

Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor om een kapitaalkrediet van
¤ 3.725.000 beschikbaar te stellen voor een grote herhuisvestingsoperatie binnen het Stadhuis. Door de invoering van een dualistisch systeem is er namelijk behoefte aan gezamenlijke huisvesting van de medewerkers van de griffie, uitbreiding van ruimte voor fracties in verband met meer fractieondersteuning en meer vergaderruimte. Hierdoor dienen onderdelen van de Bestuursdienst verplaatst te worden. Door uitplaatsing van o.a. de Stadsregio en de dienst Stedelijk Onderwijs is nu binnen het Stadskantoor ruimte gevonden. Daarnaast is in het Minervahuis (Meent) extra ruimte gehuurd. Het krediet is bedoeld voor uitvoering van het huisvestingsplan van de Bestuursdienst (exclusief griffie) en de renovatie van de vrijgekomen ruimten in het Stadskantoor.

Het college heeft kennisgenomen van de voortgang rond de ruiming van munitie in Hoek van Holland. Omdat er een tekort is op het reguliere budget voor de ruiming van explosieven, heeft het college besloten dat die wordt aangevuld uit de financiële meevaller van in totaal ¤ 727.977,- die via het OBR wordt ontvangen van Domeinen. Het restant hiervan wordt gereserveerd voor toekomstige ruimingswerkzaamheden in Hoek van Holland. Tevens zal het college een brief sturen aan het ministerie van BZK, waarin wordt aangegeven dat het beschikbare budget voor de ruiming ontoereikend is.

Het college stelt in totaal ¤ 124.193,- ter beschikking voor subsidies binnen het programma Partnersteden en het programma Herkomstlanden Allochtone Rotterdammers.
De Willem de Kooning Academie, Stichting Pluspunt, Stichting Ataraxia, Faculteitsvereniging Histartes, Christelijk College Henegouwen, Faculteitsvereniging Beleid en Management Gezondheidszorg, het Rotterdams koor voor jongemannen 'De Coolsingers', Sino Western Cultural Exchange, Bavo/RNP Groep, het Rudolf Steiner College, ROC Zadkine, Stichting Rotterdam-Rusland en stichting Youth for Christ krijgen allen subsidie in het kader van het Programma Partnersteden. De subsidies binnen het programma herkomstlanden worden toegekend aan: Stichting Samenspel op Maat, Ichtus Hogeschool, Stg. Hindoestaanse Vrouwen, Stg. Avanço, Stg. Kinderhulp Suriname, Stg. Interpares, Toneelgroep Bal 8, Stg. En Route, het Rotterdams Centrum voor Theater, Cabo Verde Boys, Maatschappelijke Werk Hoogvliet, Odusseia Films en Stg. Kleurrijk Centrum Rotterdam. Tevens is in het kader van internationale gemeentelijke samenwerking een subsidie toegekend aan de Stichting Vrienden Kinderhuis Corinto. Het college heeft besloten de aanvragen van Stichting Actuele Muziek en Sizlimassa af te wijzen.

Het college biedt de heer A. van Nes, directeur Multibedrijven, op 16 mei een afscheidsreceptie in de Burgerzaal aan. De heer Van Nes neemt afscheid van Multibedrijven omdat hij elders een functie heeft aanvaard.

Een aantal bevoegdheden van het college van B. en W. op basis van de Wet rampen en zware ongevallen wordt gemandateerd aan de commandant van de brandweer. Daarbij gaat het om het aanwijzen van inrichtingen waar de risico's groter zijn vanwege hun ligging en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, het besluiten dat een veiligheidsrapport op een deel van de inrichting geen betrekking hoeft te hebben, het besluiten dat bepaalde risico's aanvaardbaar zijn zoals aangegeven in een veiligheidsrapportage, het verzoeken om aanvullende gegevens bij een veiligheidsrapport, het vaststellen van een inspectieprogramma van inrichtingen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

Het college heeft besloten om, in afwijking van de geldende afkoopvoorwaarden, vanwege specifieke omstandigheden de erfpachter van het perceel Kiotoweg 167 de canonverplichting te laten afkopen.

Het college heeft besloten het voorontwerp bestemmingsplan 'Akkeroord' in procedure te brengen en bij Gedeputeerde Staten een specifieke verklaring van geen bezwaar aan te vragen. De deelgemeente IJsselmonde zal de inspraakprocedure verzorgen.

Het college van B. en W. heeft kennis genomen van de "Bouwstenenbrief" voor de economische structuurversterking van Nederland die het Kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en ingestemd met de acties die in G4 - en Landsdelig verband richting Kabinetsformateur worden voorbereid.

In afwijking van een eerder advies heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan Molenlaankwartier op enkele punten aan te passen. Daarmee worden enkele ingediende bezwaren alsnog gedeeltelijk gegrond verklaard. Verder wijkt het college af van het advies van de deelgemeente met betrekking tot Rottebranddreef, Nachtegaallaan en de Weissenbruchlaan/Prinses Beatrixplantsoen. Het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente wordt hiervan op de hoogte gesteld.

Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan 'Katendrecht-Pols' in procedure te brengen en bij Gedeputeerde Staten een specifieke verklaring van geen bezwaar aan te vragen. De deelgemeente Feijenoord zal de inspraakprocedure verzorgen. Het college zal de Raad informeren over de het ontwerpbestemmingsplan en de financiële consequenties.

Het college is een raamovereenkomst aangegaan met de Staat der Nederlanden voor de realisatie van de HSL-Zuid in de gemeente Rotterdam. Het betreft een juridische vertaling van eerder genomen besluiten. Onderdelen van de raamovereenkomst zijn: de ontwerpakte 'Leveringen HSL-Zuid', de ontwerpakte 'Vestiging opstalrecht gegraven tunnel', de ontwerpakte 'Vestiging opstalrecht kunstwerken', de ontwerpakte ' Vestiging opstalrecht kunstwerken ten behoeve van de gemeente, de concept 'Bruikleenovereenkomst' de overeenkomsten Rotterdam Airport, Diergaarde Blijdorp en de werkafspraken met de deelgemeenten.
Over de risico's van bouwen boven de tunnel is nog geen overeenstemming bereikt. Het Rijk en de gemeente hebben afgesproken om op dit punt in onderling overleg tot een voor Rotterdam acceptabele oplossing te komen.

Het college heeft besloten de subsidie voor het project Milieuzorgassistenten niet te continueren. De afgelopen vier jaar heeft de gemeente circa ¤ 100.000,- aan het project besteed en is daarmee initiator geweest. Andere partijen moeten nu het voortouw nemen.

Het college stuurt een brief naar de Zuid-Hollandse Milieufederatie in antwoord op hun verzoek om minder chemische bestrijdingsmiddelen in openbaar gebied te gebruiken. In de brief geeft het college aan dat de gemeente sinds 1983 al beleid voert om chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Het groen wordt nagenoeg geheel zonder chemische bestrijdingsmiddelen onderhouden. Alleen in uitzonderingssituaties worden dergelijke middelen nog gebruikt. Het gaat dan om zeer veel overlast en bij de bestrijding van ziekten en plagen. De RET gebruikt nog bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van metrobanen en vrije trambanen, Sport en Recreatie bij het onderhoud van sportvelden en de kwekerij van Gemeentewerken en de afdeling Begraafplaatsen van de gemeente.

Het college heeft kennisgenomen van de voortgang van de uitvoering van het Convenant Windenergie in de Rotterdamse haven en stemt in met het ontwikkelen van een beoordelingskader voor windenergie in het stedelijk gebied, waarover in de loop van 2002 voorstellen komen. Het project Windkracht Rijnmond gaat nu daadwerkelijk met de uitvoering beginnen. De eerste windturbines worden nog dit jaar in gebruik genomen.

Het College van B. en W. staat positief tegenover de maatregel van Rijkswaterstaat om op de A13 bij Overschie de maximumsnelheid tot 80 km te verlagen en dit door een permanente snelheidscontrole te handhaven. Ook zullen in samenwerking met RWS andere korte termijnmaatregelen worden onderzocht om de doorstroming op dit wegvak te verbeteren. Een betere doorstroming zal tot minder filevorming leiden en dat komt de luchtkwaliteit en het geluid ten goede. Zo zal worden gekeken of de beide korte afritten in Overschie niet permanent kunnen worden afgesloten en wat de effecten zullen zijn van inhaalverboden of eerder voorsorteren. Ook wordt onderzocht of het vrachtverkeer niet kan worden omgeleid. Het college wil daarbij wel de effecten op het onderliggend wegennet duidelijk hebben om over dit punt een afgewogen besluit te kunnen nemen. De gemeente Rotterdam zal met andere belanghebbende partijen (bijv. bewoners, branche-organisaties goederenvervoer, ANWB) in de begeleidingscommissie van de onderzoeken zitting nemen. Het College blijft wel nadrukkelijk inzetten op langetermijn maatregelen, zoals de aanleg van de A13/A16 en de A4 Delft-Schiedam.

Het college van B. en W. gaat de wethouder SVVHA vragen het initiatief te nemen om een kernteam Zuidelijke Tuinsteden in te stellen. Dit team moet de regie gaan voeren over de herstructurering in de Wijkaanpak gebieden. Op lokaal niveau zijn de deelgemeenten verantwoordelijk voor het proces van herstructurering. De eindverantwoordelijkheid naar het Rijk toe ligt bij de gemeente die ook de regie voert op stedelijk niveau. Om dat proces tussen de gemeente, deelgemeenten en corporaties over de aanpak van de herstructurering in goede banen te leiden, is een zogenoemde 'pacificatieformule' ontwikkeld. Het gaat om een formule om verdere werkafspraken te kunnen maken. Een aantal thema's worden daarin uitgewerkt. Zo moeten de sociale effecten die samenhangen met herstructurering in kaart worden gebracht en moeten ook sociale investeringen worden gedaan. Wat de fysieke aspecten betreft is het uitgangspunt dat het tuinstadkarakter moet worden behouden. Er moet een substantiële verandering komen van de woningvoorraad en nieuwbouw moet zo snel mogelijk na sloop gebeuren. Aan de werkafspraken wordt een inleidende paragraaf toegevoegd met een aantal overwegingen. Een aantal aandachtspunten daarin is onder meer de verplichtingen die bestuurders aangaan, de gevolgen en grenzen van een brede aanpak en de rol van de grondexploitatie.

Sociaal Economische Zaken

Het college heeft kennis genomen van de stand van zaken omtrent de invulling van het Imax-pand. Binnen het OBR is, naar aanleiding van een aantal gedane studies, een project gestart over de invulling van het pand. Deze invulling moet in lijn zijn met de ontwikkeling van het gebied. Voor de zomer zal het OBR aan het college voorstellen doen voor het nieuwe programma en de nieuwe inrichting van het gebouw.

Het College heeft besloten dat de samenwerking tussen de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de dienst Stedelijk Onderwijs en Werkstad - via het ROER ( Rotterdams Overlegorgaan Voor Educatie- en Reïntegratie trajecten) - verbeterd dient te worden als het gaat om de integrale aanpak van educatie en scholing en de bestrijding van verkokering op dit terrein. Er zal bovendien actie worden ondernomen om er voor te zorgen dat Rotterdam als proeftuingemeente aangewezen wordt voor integraal en samengevoegd gebruik van landelijke regelingen. Om dit te bereiken komt er een pilot voor inburgeringstrajecten, waarbij de verschillende budgetten samengevoegd worden ingezet. Eén en ander is besloten naar aanleiding van het verslag over 2001 van het ROER.

Het college heeft met het Albeda College en het ROC Zadkine voor in totaal ruim 13 miljoen Euro overeenkomsten gesloten voor de inkoop van volwasseneneducatie in 2002.

Twintig scholen voor primair onderwijs en vijf scholen voor voortgezet onderwijs krijgen voor het schooljaar 2001-2002 subsidie omdat zij zijn aangewezen als onderwijskansenschool. Dit komt voort uit een convenant dat eind 2000 met het ministerie van OC en W is gesloten. Voor de uitvoering van dit beleid hebben de G4 gemeenten een geoormerkt onderwijskansenbudget ontvangen.

Het college heeft ¤ 113.445 voor 2001 en 2002 beschikbaar gesteld ter financiering van de activiteiten van de onderwijskansenzone IJsselmonde. Het is een pilotproject om te onderzoeken in hoeverre een onderwijskansenzone een positieve invloed kan hebben op de sociale context rondom een basisschool in een wijk waarin door de vestiging van gezinnen van nieuwkomers en asielzoekers sociale onrust ontstaat.

De directeur van de Dienst Stedelijk Onderwijs krijgt het mandaat voor het nemen van een aantal besluiten op onderwijsgebied

De huisvestingsprogramma's 2002 voor de Oranjeschool, de Akker en de Passie worden herzien. De scholen hebben bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van de aanvraag van een aantal voorzieningen. Gebleken is dat de vraag van deze scholen wel ingewilligd had moeten worden.

Het college stelt de raad voor een financiële vergoeding vast te stellen voor de leden van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Voor de voorzitter en secretaris gaat het om ¤ 7741, voor de overige bestuursleden om ¤ 3820.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met een extra krediet van ¤ 1,7 miljoen voor de uitbreiding van het Erasmiaans gymnasium met 1962 m2. De specifieke omstandigheden op de lokatie van de school en de prijsontwikkelingen op de bouwmarkt betekenen dat een hoger bedrag nodig is dan met in het huisvestingsprogramma van 1998 had voorzien. Het krediet komt ten laste van de onderbesteding huisvesting van de Dienst Stedelijk Onderwijs. Het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam wil uit eigen middelen ¤ 0,58 miljoen financieren. Het college gaat daarmee akkoord.

Het college van B. en W. wil het monitoren van omvangrijke automatiseringsprojecten in het vervolg laten plaatsvinden door het College. Momenteel worden deze projecten nog gevolgd door de raadscommissie, hetgeen echter niet meer past in de nieuwe rol van de raad als gevolg van de dualisering van het gemeentebestuur.

Het college heeft kennis genomen van de oprichting van de stichting 'Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst'. Deze stichting is een samenwerking tussen verschillende gemeentelijke instellingen en Rotterdamse migrantenorganisaties voor het organiseren van lezingen over verschillende aspecten van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Het college is akkoord gegaan met een conceptbrief gericht aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De brief bevat het standpunt van het college ten aanzien van een raamovereenkomst die het COA met de gemeente wil sluiten. De raamovereenkomst gaat over de opvang van asielzoekers in de gemeente Rotterdam. Daarin wil het COA met de gemeente afspreken dat zij maximaal 4000 opvangplaatsen voor asielzoekers moet realiseren per 1 januari 2004. De gemeente is bereid te zorgen voor een evenredig aantal opvangplaatsen, te weten 5% van het landelijk benodigde aantal plaatsen. Verder wil de gemeente het Zelfzorg Arrangement (ZZA) afbouwen en meer opvangplaatsen realiseren via woningen die gehuurd worden op de reguliere woningmarkt. De overeenkomst heeft een looptijd van tien jaar, maar na vijf jaar wordt gekeken of het aantal plaatsen moet worden bijgesteld.

Financiën

Het auditplatform concludeert dat de gemeentelijke diensten voor de administratieve organisatie en de interne controle nog te weinig koersen op concrete resultaten. Uit een begin dit jaar gehouden, gemeentebreed onderzoek komt een gemêleerd beeld naar voren. Het college van B&W heeft de conclusies uit het onderzoeksrapport van het auditplatform overgenomen. De conclusies worden toegevoegd aan de stukken van de jaarrekening 2001, die in juni aan de gemeenteraad worden gestuurd.

Sociale en Culturele Zaken

Het college van B&W heeft ingestemd met een voorstel de financiële problematiek van de Maatschappelijke Opvang en de Vrouwen opvang op te lossen. Rijksgeld (¤ 2,5 miljoen) wordt ingezet om de structurele tekorten binnen de sectoren maatschappelijke en vrouwenopvang op te vangen. Ook zal de gemeente Rotterdam geld beschikbaar stellen om een eenmalig tekort over 2001 op te lossen.
Het Rijk heeft in maart extra geld beschikbaar gesteld, omdat er sprake is van een landelijk probleem in deze sector. Het geld is bestemd voor de extra kosten door onder andere de dubbele nachtdiensten in de opvang.

Het college van B&W heeft kennisgenomen van de 4e voortgangsrapportage in het kader van het beheerplan Keileweg. De GGD meldt bezig te zijn met de inrichting van een opvangvoorziening voor verslaafde mannen, die naar verwachting eind mei 2002 in gebruik kan worden genomen.

Het College van B. en W. stelt voor om de statuten van de Stichting Diergaarde Blijdorp te wijzigen. Dit op verzoek van het bestuur van de Diergaarde Blijdorp. Zo wordt voorgesteld om het huidige bestuur te vervangen door een (kleinere) Raad van Toezicht en de huidige directie om te vormen tot een bestuur. Die heeft dan als bevoegdheid de stichting te besturen en zal daartoe bevoegdheden op het terrein van bedrijfsvoering en personeelsbeleid bezitten. Voor een aantal beslissingen heeft het bestuur echter de goedkeuring van de Raad van Toezicht nodig, zoals het vaststellen van de begroting, aangaan of verbreken van duurzame samenwerkingsrelaties, beëindigen van de dienstbetrekking van een aanmerkelijk aantal werknemers binnen kort tijdsbestek, aangaan van geldleningen of grote uitgaven etc. De relatie met het gemeentebestuur zou door de statutenwijzigingen ook meer in overeenstemming komen met de wenselijke bemoeienis van een lokale overheid met instellingen waarmee zij een financiële (subsidie) relatie heeft. Zo zal het college van B. en W. o.a. geen goedkeuring meer hoeven geven over de hoogte van de entreegelden, het doen van kapitaalsuitgaven, het laten verrichten van onderhoudswerken boven de ¤ 22.700 of het aanvaarden van schenkingen, legaten en erfstellingen. De noodzakelijke betrokkenheid zal worden gewaarborgd door o.a. de goedkeuring van het gemeentebestuur van de benoeming van de leden van de Raad van Toezicht (waarvan er één op voordracht van de gemeente) en het vaststellen van de hoogte van de subsidie. Het college van B&W gaat akkoord met de uitvoering van een langdurig en diepgaand onderzoek naar de voor- en nadelen van een fusie van de GGD-en van de regio's Rotterdam e.o./Nieuwe Waterweg Noord /Zuid-Hollandse eilanden. De insteek daarbij is éen regionale GGD met drie of vier vestigingen. Naar verwachting zal het onderzoek zes maanden in beslag nemen.

Het College heeft kennisgenomen van de jaarrekeningen over 1999 van Multibedrijven Rotterdam (MBR) en de bijbehorende dochter-BV's. Multibedrijven heeft twee BV's waarin de gemeente voor 100 % deelneemt, te weten Multidiensten Rotterdam en Multiflex. Aangezien de dienst MBR van de dienst SCZ over is gebracht naar de directie SEZ, zal de vertegenwoordiger namens de gemeente in de aandeelhoudersvergadering in de toekomst niet langer het teamhoofd SCZ zijn, maar de voorzitter van de toetsgroep MBR.

Het College heeft besloten tot terugvordering op grond van de Algemene Bijstandswet. In totaal gaat het om een ongeveer ¤ 67.615.00,- .

Het College van B. en W. wil de sportpas voor de jeugd in heel Rotterdam invoeren. Het afgelopen jaar is in een aantal wijken in Rotterdam (Delfshaven Noord, Crooswijk en IJsselmonde) de pas al als pilot-project ingevoerd. Met de sportpas krijgen jongeren korting op onder meer de contributie van een sportvereniging, op sportartikelen en kan men gratis sportlessen volgen. Uit een evaluatie van de pilot blijkt dat de doelgroep erg enthousiast over de sportpas is, ruim 41,7% van de doelgroep heeft dan ook een pas aangevraagd. In totaal zijn er 1250 passen door de dienst Sport en recreatie verstrekt. De positieve houding heeft er niet in alle gevallen toe geleid dat de gebruiker lid geworden is van een sportvereniging. Hier zal in het vervolgtraject nog meer aandacht aan besteed moeten worden. Er wordt naar gestreefd dat in 2002 ruim 15.000 passen aan de doelgroep, de Rotterdamse jeugd tussen 8 en 16 jaar (60.000 personen), verkocht gaan worden. Het streven is dat hiervan in 2002 25% daadwerkelijk lid wordt van een sportvereniging. Bij het samenstellen van het aanbod zal nog meer rekening worden gehouden met de belevingswereld van de doelgroep, het aanbod dichtbij huis vergroot worden en bijvoorbeeld ook korting op vervoer naar sportvoorzieningen gegeven worden. De prijs van een sportpas is ¤ 5, waarbij de gebruiker een kortingscoupon van ¤ 25 krijgt voor het lidmaatschap van een sportvereniging of voor sporten bij een commerciële sportaanbieder.

Het college van B. en W. zal de Raad informeren over de ontwikkeling van Las Palmas en het resultaat van het overleg tussen wethouder Kunstzaken en Staatssecretaris van Cultuur. Het college geeft aan te willen voldoen aan de vraag van de Staatssecretaris om de vestiging van het Fotomuseum in Las Palmas mogelijk te maken. De Staatssecretaris van Cultuur heeft besloten om voor de resterende cultuurplanperiode maximaal ¤ 250.000,- (2003) en ¤ 500.000,- (2004) ) te reserveren bovenop de reguliere subsidie voor het Fotomuseum. Verder informeert het college de Raad over het voornemen om twee profielen voor de verdere invulling van Las Palmas te onderzoeken.

Het college van B. en W. heeft besloten om subsidie ter beschikking te stellen voor de tentoonstelling in Sint Petersburg. Met de tentoonstelling willen de drie Rotterdamse kunstenaars, Cor Kraat, Henk Tas en Henk Elenga, de culturele banden tussen de zustersteden Sint Petersburg en Rotterdam onder de aandacht brengen. Het bedrag van ¤ 8.859,- is bestemd voor de gemaakte reiskosten, het realiseren van de tentoonstelling en onderzoeken van de
samenwerkingsmogelijkheden met de kunstacademie in Sint Petersburg. De kunstwerken worden in Galerie 2000 in Sint Petersburg, een initiatief van de Rotterdamse stichting Thea Linschoten, tentoongesteld.

Drie jaar geleden ging het experiment Cultuurscouts van start in de deelgemeenten Delfshaven, Feijenoord en Noord. Het college van B. en W. heeft kennis genomen van de notitie Cultuurscouting in Rotterdam waarin het experiment wordt geëvalueerd en aanbevelingen worden gedaan. Het college verzoekt de Rotterdamse Kunststichting om de voorstellen en aanbevelingen in samenwerking met de drie deelgemeenten verder uit te werken tot een werkzame structuur voor de bestaande en nieuwe cultuurscouts.

Het college van B. en W. heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage over de nieuwbouw van Museum Boijmans van Beuningen. In februari 2002 werden nieuwe werksafspraken over onder meer de voortgang en de tijdsplanning vastgelegd tussen opdrachtgever en de hoofdaannemer. De oplevering van de nieuwbouw zal naar verwachting in november 2002 plaatsvinden.

In november 2000 introduceerden politie, stichting Rotterdam Festivals en directie Algemene en Bestuurlijke Zaken het protocol Evenementenvergunningen. Ook verscheen begin 2001 de notitie Verantwoordelijkheidstoedeling en alcoholbeleid bij evenementen in Rotterdam.
Het college van B. en W. stemt in met de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie van het evenementenseizoen 2001. De stichting Rotterdam Festivals ontvangt een extra subsidie van maximaal ¤ 54.000,- voor de veiligheidsmaatregelen bij het Zomercarnaval. Voor deze kostenpost worden financiële middelen toegevoegd in de begroting van 2003.

Personeel en Organisatie

Het College van B. en W. heeft ingestemd met een nadere invulling van een geleidelijke harmonisatie van de bezoldiging. In de huidige situatie bestaan nog twee bezoldigingssystemen, hetgeen o.a. tot toenemende administratieve en organisatorische problemen leidt. Volgens het gesloten arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2002 moet binnen 10 jaar het oude systeem worden afgebouwd.

Het College van B. en W. heeft het Ambtenarenreglement zodanig aangepast zodat het wat betreft de aanstellingsduur van I/D medewerkers in overeenstemming is met het landelijk Besluit In- en Doorstroombanen. Dit besluit schrijft voor dat deze medewerkers hoogstens 1 jaar in tijdelijke dienst mogen zijn. Dan dient een besluit over een vaste dienstbetrekking genomen te worden. Momenteel blijken diensten nog wel eens I/D medewerkers langer in tijdelijke dienst te hebben, met name bij een langdurige ziekte-periode of bij een nog onvoldoende beeld over het functioneren. De aanpassing van het Ambtenarenreglement is met terugwerkende kracht tot 1 januari 1999 doorgevoerd. De vakbonden voor overheidspersoneel zijn het met de doorgevoerde aanpassing eens.

Juridische Zaken

Het college stelt de gemeenteraad voor om een beroep ongegrond te verklaren tegen de weigering van een subsidie voor de stichting Eritrees Studiecentrum. De aanvraag is afgewezen omdat reeds een subsidierelatie bestaat met een organisatie die de belangen van deze doelgroep behartigt.