Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht


---

Rijswijk, 26 april 2002

Mr. Pieter van Vollenhoven: "Dit jaar debat over de noodzaak van voortdurend bijscholen"

CBR verspreidt 'De rij veilig krant' door heel Nederland

In de week van 29 april verspreidt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) door heel Nederland 'De Rij veilig krant' met tips, beschouwingen en achtergronden over veilig rijden. In de krant breekt mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, een lans voor een debat, dit jaar, over bijscholing voor het rijbewijs: "Het is toch raar dat je, als je dertig jaar geleden je rijbewijs hebt gehaald en nauwelijks hebt gereden, nu gewoon een auto kunt kopen en de weg op mag". CBR-directeur Jos Vaessen laat zich in de krant in soortgelijke bewoordingen uit. Maar hij is geen voorstander van opnieuw een compleet nieuw rijexamen. "Je kunt denken aan een soort toets, bijvoorbeeld gecombineerd met leren via internet".

Het CBR bestaat in 2002 75 jaar. Onder meer via de speciale krant wil het instituut oud-kandidaten laten profiteren van de kennis en ervaring met verkeer en mobiliteit die in driekwart eeuw is opgebouwd. De krant heeft een oplage van 2,2 miljoen exemplaren. Gratis rijadvies

Naast de 'Rij veilig krant' zet het CBR op 25 mei, en 1 en 8 juni de deuren van 16 examencentra verspreid over het land open. Via reserveringsnummers kunnen automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs zich vanaf 1 mei opgeven om in de centra een gratis rijadvies te krijgen. Met een examinator of instructeur maken deelnemers een rit in de eigen auto, waarna zij advies krijgen hoe ingesleten fouten verbeterd kunnen worden. De reserveringsnummers en de plaatsen waar de examencentra open zijn, staan op www.cbr.nl, de website van het CBR.

Bezoekers kunnen verder onder meer hun theoriekennis testen in de moderne theoriezalen, aan een EMA-cursus deelnemen voor mensen die met te veel alcohol achter het stuur hebben gezeten en zich laten adviseren over rijangst.

In het najaar presenteert het CBR op SBS 6 het Nationaal Verkeersexamen, een anderhalf uur durend interactief programma over kennis van de verkeersregels en veilig rijden.


---