Bromfietsen in de brand Katwijk
In de nacht van vrijdag 26 april heeft een aantal bromfietsen in de brand gestaan. Op de J.Th. de Visserstraat werd brandgesticht aan een bromfiets. Bij de brand raakten ook twee fietsen beschadigd. Op de Kuyperstraat brandden twee bromfietsen uit. Bij een brand aan een scooter op de Weegschaal raakten ook een auto en een carport zwaar beschadigd. De bromfiets brandde geheel uit, evenals een bromfiets op het Hoornesplein. De politie heeft een (buurt)onderzoek ingesteld.

Verkeersongeval Alphen aan den Rijn
Bij een verkeersongeval op vrijdag 26 april omstreeks 09.30 uur op de Pieter Doelmanstraat raakte een 58-jarige fietser uit Alphen aan den Rijn betrokken. De fietser reed over de Pieter Doelmanstraat in de richting van de Julianastraat. Voor hem reed een lijnbus. Deze hield bij de kruising met de Julianastraat stil voor een 'zak-paal'. De fietser reed vervolgens rechts langs bus en wilde vermoedelijk linksaf de Julianastraat in rijden. Hierbij reed hij tegen de rechtervoorzijde van de bus en kwam ten val. De fietser werd met onbekend letsel overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis.

Verkeerscontrole Zoeterwoude-Rijndijk
De politie Hollands Midden heeft op vrijdagmorgen 26 april een grote verkeerscontrole gehouden op de N11 bij Zoeterwoude-Rijndijk. Bij de controle waren van de politie de verkeersdienst, het Milieu Handhavingsteam, stagegroepen van de opleidingsschool en het team Leiderdorp aanwezig. Verder waren aanwezig de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de douane, Rijkswaterstaat en de Rijksverkeersinspectie. Tijdens de controle werd gelet op uiteenlopende aspecten zoals; documenten, valse chassisnummers van de motorvoertuigen, technische staat, lading, vergunningen, gewicht van aanhangers, vrachtwagens en trailers. In totaal werden acht processen verbaal opgemaakt voor een gescheurd chassis van een trailer (vrachtwagen met trailer combinatie), opgave onjuiste km-standen op documenten door een vrachtwagenchauffeur, een loszittende trekhaak bij een auto met aanhang (2), onjuist aangekoppelde losbreekreminrichting bij een aan een auto aangekoppelde aanhangwagen (2), geen verzekering op een handelaars kenteken, een gladde band, de technische staat van een personenauto. Dit voertuig werd overgebracht naar de sloop. Naast deze processen verbaal werden twee kenteken-/registratiebewijzen ingenomen. De politie heeft tevens vier processen verbaal opgemaakt op de N11 voor het rijden over een verdrijvingsvlak.

Val van steiger Alphen aan den Rijn
Een 24-jarige Leidenaar is op vrijdag 26 april omstreeks 09.00 uur tijdens werkzaamheden op de Koperweg gewond geraakt na een val van een steiger. De Leidenaar stond op een trap op ongeveer viereneenhalve meter hoogte bij een in opbouw zijnde steiger. Bij het aansluiten van de bedrading greep de Leidenaar vermoedelijk mis en kwam ten val. De Leidenaar is met letsel aan een knie, bekken en hoofd overgebracht naar het LUMC. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het ongeval.


Achttien verkeersregelaars opgeleid
Naast het fenomeen verkeersbrigadiers heeft de politie sinds kort ook de verkeersregelaars. De politie Hollands Midden heeft op donderdag 25 april achttien cursisten van de Stichting Evenement en van de voetbalvereniging Nieuwerkerk a/d Ijssel opgeleid tot verkeersregelaars. Deze groep is de eerste die is opgeleid door de politie. Vanaf 1 januari 2002 is het de verkeersregelaar namelijk niet meer toegestaan om verkeerstaken uit te voeren zonder hiervoor door de politie te zijn opgeleid.

De verkeersregelaar is nu wettelijk bevoegd een oprij- en stopteken te geven in het verkeer tijdens evenementen. In de opleiding kwamen onder andere verkeersinzicht, verantwoordelijkheid en gebruik bevoegdheden aan de orde.
Aanstelling van de verkeersregelaar vindt plaats door de burgemeester van de gemeente waar het evenement plaatsvindt. De verkeersregelaar voert zijn taken uit onder toezicht van de politie.

De politie verwacht in de toekomst meer verkeersregelaars op te leiden.


Noot voor de redactie,

Politie Hollands Midden