Gemeente Breukelen


HET REGENDE LINTJES IN BREUKELEN

Vorig jaar leek het een uniek hoog aantal, maar het kon nog hoger. Dat bleek 26 april. Negen Breukelse inwoners ontvingen die dag een onderscheiding voor hun verdiensten voor de samenleving uit handen van burgemeester Frank Dales. Dat gebeurde in de gereformeerde kerk aan de Straatweg in Breukelen.

Het is een voorrecht, aldus de burgemeester, om als gemeente zoveel mensen te herbergen die zonder dat zij dat zelf vaak als zodanig ervaren ontzettend veel betekenen voor de gemeenschap en in het bijzonder die van Breukelen. En dat anderen dit onderkennen en het initiatief nemen om een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding in te dienen.

De onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd uitgereikt aan de heer H.G. van der Meijden. vanwege zijn hulp aan anderen bij hun fiscale en financiële aangelegenheden, zijn bestuurlijke inzet, veelal als penningmeester, en zijn hulp bij fondsenwerving via collecties.

Mevrouw M. Goedegebuure-Oosterom werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar inzet voor de gemeenschap. Zij is vanaf de start in 1971 onafgebroken als vrijwilliger actief in de bibliotheek. Zo redde zij bij de brand in 1980 apparatuur waarmee het mogelijk was een groot deel van de uitgeleende collectie te achterhalen.

images/k.o.2002mensen.jpg

De onderscheiding tot Lid in de orde van Oranje Nassau van de heer H.J.van Es werd aangevraagd door zijn kleindochter. Onderwijzer in hart en nieren, voor de klas maar ook in zijn vrije tijd in allerlei bestuurlijke functies binnen het onderwijs. Maar ook daarbuiten in kerkelijk verband, in cultuurhistorische kring toonde hij zich betrokken bij de samenleving en stimuleerde hij anderen.

De heer P. Dijkstra heeft als vrijwilliger, ook in bestuurlijke functies zijn liefde voor de natuur en dieren nuttig gemaakt voor de samenleving. Ook zijn inzet voor mensen die hulp nodig hebben, resulteerde dinsdag in de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke verdiensten op het terrein van de Celbiologie en de Electronenmicroscopie werd de heer J.J. Geuze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lid in de Orde van de Nederlandse Leeuw werd ook de heer H.A. Verhoef, actief in bestuursfuncties in agrarisch verband maar ook binnen het onderwijs en als raadslid voor het CDA.

Mevrouw M.W. van Dijk Witjas is voor velen in Breukelen een goede bekende. Haar brede belangstelling uit zich in bestuurlijke bemoeienis met organisaties in de gezondheidszorg, cultuur, welzijn en kinderopvang. Ze was raadslid en wethouder, vrijwilligster bij het Rode Kruis en de Wetswinkel en dat alles gecombineerd met de zorg voor man en kinderen. Nog steeds actief in bestuursfuncties maar ook sterk en persoonlijk betrokken bij de jaarlijkse 4 en 5 meiviering. Alle reden om de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau te rechtvaardigen.

Mevrouw M. van Merkerk-Smaling is al meer dan 35 jaar de vaste organist van de Hervormde gemeente in Nieuwer Ter Aa: tijdens wekelijkse diensten maar ook op hoogtijdagen en voor de rouw- en trouwdiensten. De inzet waarmee zij dit doet, werd beloond met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

images/k.o.medailles.jpg Tot slot werd de heer M.J.M. Streng benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na 12 jaar lidmaatschap van de Breukelse raad voor het CDA nam hij zijn dinsdagavond de 23e april zijn ontslag en werd benoemd tot wethouder van de gemeente. In het duale stelsel maken wethouders geen deel meer uit van de raad. Dat maakte hem decorabel zoals dat heet.

Nog twee Breukelaars ontvingen vrijdag 26 april een onderscheiding, maar de uitreiking vond niet in Breukelen plaats. De heer C. van Zadelhoff ontving de versierselen die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau in Den Haag uit handen van minister Jorritsma.

Vrijdagavond werd een andere bekende Breukelaar tijdens een feest in Amsterdam verrast met de benoeming tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Zijn naam leest u volgende week op onze site.