Gemeente Enschede

Enschede wint finale "Gemeentebesturen"

Enschede, 26 april 2002
Op 26 april jl heeft een team van Enschedese ambtenaren de eerste plaats behaald in de finale van de jaarlijkse landelijke competitie 'Gemeentebesturen'. Jan van 't Ende, Coen Luttikhuis, Tjebbe Bakker en Fons Lohuis, allen dagelijks werkzaam bij de Concernstaf, namen het in Utrecht op tegen negen andere teams. Het tweede team van Enschede, bestaande uit trainees, werd zeer verdienstelijk achtste. Het was het enige trainee-team in de finale. De teams van de gemeenten Almelo en Hof van Twente behaalden respectievelijk een vierde en een zevende plaats.

Organisator MCC uit Amsterdam had een pittig simulatiespel in petto voor de finalisten. In vier rondes die elk één jaar symboliseerden, moesten de deelnemers de fictieve gemeente Amersdoorn besturen. Tientallen doelstellingen op elk mogelijk beleidsvlak moesten zo goed mogelijk worden behaald. Zo moesten onder andere de wachtrijen voor loketten omlaag, de hoeveelheid afval, het werkloosheidspercentage en het aantal verkeersongevallen drastisch verminderd worden. Burgertevredenheid en gezonde financiële huishouding waren mede beslissend voor het eindresultaat.

Het winnende team behaalde uiteindelijk een score van 560 punten uit het maximaal haalbare van 685 punten, een voorsprong van 45 punten op de nummer twee. Het trainee-team, bestaande uit Esther van de Ridder, Kreesje ten Brinke, Anke Oude Luttikhuis, Rieneke Hesselink en Louise Aangeenbrug won op het onderdeel aanvullende opdrachten met een creatieve en overtuigende camera-presentatie over hoe het fictieve ambtenarenkorps te motiveren en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

MCC verzorgt al zes jaar deze competitie. De gemeente Enschede nam voor de derde keer deel. Vorig jaar werd nog de derde plaats behaald. Het jaar daarvoor werd voor een finaleplaats bedankt in verband met de vuurwerkramp. Een verslag van de compettie en de uitslagen zijn vanaf woensdagmiddag 1 mei te vinden op www.gemeentecompetitie.nl


---