OPTA

Persbericht: meer mogelijkheden voor concurrentie in telefonie

Den Haag 26 april 2002 KPN zal de mogelijkheden voor telecomaanbieders om toegang te krijgen tot het vaste netwerk van KPN verbeteren. Deze nieuwe impuls voor concurrentie in de telefoniemarkt leidt tot meer keuzevrijheid voor de consument. OPTA hoeft de telefoontarieven van KPN daardoor minder te reguleren. OPTA loopt hiermee vooruit op nieuwe Europese regelgeving. Dit blijkt uit de notitie integraal tarief toezicht die OPTA vandaag publiceert.

Het toezicht van OPTA op de telefoontarieven heeft geleid tot een hogere maatschappelijke en economische welvaart in Nederland (zie Visie op de markt / jaarverslag die 1 mei a.s. wordt gepresenteerd). Nu gaat het er om de keuze voor de consument verder te vergroten (lokaal kan nog slechts via KPN worden gebeld). Voor de komende vier jaar stelt OPTA het belang van de consument zeker door te bepalen dat de telefoontarieven niet verder mogen stijgen dan met het inflatiepercentage.

De Europese wetgeving die uiterlijk in juli 2003 van kracht moet worden, bepaalt hoe de telefoontarieven voor de komende jaren dienen te worden gereguleerd. De toezichthouder moet zich zoveel mogelijk richten op de groothandelsdiensten (wholesale) die door concurrenten worden afgenomen bij de vroegere monopolist. Als deze groothandelsdiensten goed beschikbaar zijn tegen redelijke prijzen, dan zijn ook concurrenten in staat de eindgebruiker goede aanbiedingen te doen. OPTA loopt nu reeds vooruit op deze nieuwe Europese regelgeving. In de afgelopen weken heeft OPTA de belangrijkste problemen die nog bestaan ten aanzien van groothandelsdiensten voor telefoonverkeer in kaart gebracht. KPN heeft zich gecommitteerd aan het op korte termijn oplossen van deze problemen.