VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: overheid moet zich sterker maken voor exportbelang bedrijven

DEN HAAG, 26 april 2002 - Wil Nederland zijn positie als exportnatie handhaven dan is het nodig om bedrijven te blijven ondersteunen als zij moeilijk toegankelijke markten willen betreden. De overheid moet zich sterker maken voor de belangen van het bedrijfsleven in het buitenland. De rol van het ministerie van Economische Zaken moet worden versterkt. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op een brief van staatssecretaris Ybema over de concurrentiepositie van de Nederlandse uitvoer.

Een steeds groter deel van de Nederlandse export bestaat uit het opnieuw uitvoeren van eerder ingevoerde goederen (wederuitvoer) en minder uit 'home-made' geproduceerde export. Dit laatste is zorgelijk. Voor een gezonde exportsector zijn naast een goed ondernemingsklimaat, concurrerende loonkosten en kennisontwikkeling, ook een goede financiële en niet-financiële exportondersteuning nodig.

Ybema publiceert ook een vergelijking van het Nederlandse financiële instrumentarium met dat van concurrerende landen. Dit instrumentarium (exportkredietverzekering, rente-matching, maar ook gebonden hulp) is essentieel voor het verkrijgen van een voet aan de grond op opkomende markten en in ontwikkelingslanden.

Het bedrijfsleven vindt dat het Nederlandse instrumentarium doelmatiger moet worden ingezet. Als gevolg van onder meer globalisering, sectorale ontwikkelingen en verschuivingen in het Nederlandse exportpakket moeten de instrumenten beter worden afgestemd op de vraag van het internationaal opererende bedrijfsleven. Bovendien moet de uitvoering sterk worden verbeterd.

VNO-NCW wil dat overheid zich sterker maakt voor Nederlandse economische belangen. De rol van het ministerie van Economische Zaken moet worden versterkt en minder worden gedomineerd door Financiën (kredietverzekeringen) en Ontwikkelingssamenwerking.

Helaas is een gezamenlijk rapport van overheid en bedrijfsleven over hoe het verder moet met de export niet afgerond door het demissionair worden van het kabinet. Het bedrijfsleven komt nu zelf op korte termijn met het oog op de kabinetsformatie met aanbevelingen voor een noodzakelijke ontwikkeling van het exportbeleid en het exportinstrumentarium.

26 apr 02 17:29