Landelijke Huisartsen Vereniging

Huisartsenzorg steeds verder in het nauw (Persbericht)

P E R S B E R I C H T

Utrecht, 26 april 2002

Bij ongewijzigd beleid wordt de huisartsenzorg in Nederland binnen enkele jaren volledig afgebroken. Twee zeer recente ontwikkelingen onderstrepen die stelling. Enerzijds, zo blijkt uit een onlangs gepresenteerde studie, loopt het tekort aan huisartsen sterk op, tot 2500 in 2007. Anderzijds snijdt het ministerie deze week opnieuw drastisch in het beschikbare budget. ìHet resultaat is dat de huisartsenzorg het onderspit delft. Voor de leden van onze vereniging de zoveelste bevestiging om vanaf 1 juli de acties te gaan voeren, die we al eerder aankondigden. Het gaat uiteindelijk om het behoud van de huisdokterî, aldus Bas Vos, voorzitter van de LHV.

De feiten op een rij:


1. Het capaciteitsorgaan publiceerde onlangs hun rapport waarin ze voorspellen dat het tekort aan huisartsen tussen nu en 2007 oploopt van 500 tot 2500. Dat betekent dat ÈÈn op de drie Nederlanders over vijf jaar geen beroep meer kan doen op een huisarts.

2. Minister Borst heeft gemeld niet van plan te zijn de ëlokale kostencomponentí uit te voeren. Deze beleidsregel is bedoeld als vergoeding van bepaalde kosten voor de huisartsenpraktijk. De Minister komt hiermee terug op eerdere toezeggingen gedaan aan de huisartsen. Met tot gevolg een zeer aanzienlijke verslechtering van de financiÎle positie van huisartsen, hetgeen de uitstroom van huisartsen zal versterkenen en de instroom verder zal verminderen.

Op dit moment hebben enkele honderdduizenden Nederlanders geen eigen huisarts. Dat aantal loopt op tot meer dan vijf miljoen. De huisartsen, verenigd in de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV trekken daarom wederom aan de bel.

ìOp 1 juli houden we de Nacht van de Huisartsî, aldus Vos. ìGedurende ÈÈn nacht schorten we de Nachtdienst op. Om een duidelijk signaal af te geven naar politiek en zorgverzekeraars die met hun heilloze beleid een beroep om zeep helpen dat ten dienste staat van elke inwoner van ons land. Aansluitend zullen we gedurende een half jaar estafette acties houden in het hele land.î

Bas Vos vindt het treurig dat dit moet, maar ìhet kan niet anders. We trekken hard aan de bel, want iedereen moet wakker worden. Er moet geld beschikbaar komen voor meer opleiding, zodat er meer huisartsen instromen. Door het vak aantrekkelijker te maken, de beloning te verbeteren en de druk voor de huisarts te verminderen moet de uitstroom teruglopenî.


---

---