Gemeente Bellingwedde


MEDEDELINGEN VAN DE GEMEENTE

24 april 2002

4 mei: dodenherdenking Stille omgang

Openstelling Brengstation

Wijziging Huisvuilroute

Tijdelijke afsluiting Molenweg, Wedderbergen

Ligplaatsen gemeentelijke recreatiehavens

Bouwen en Wonen

Vrijstelling ex artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening
4 MEI: DODENHERDENKING
STILLE OMGANG

Mede namens het 4/5 mei comité, nodigt het gemeentebestuur alle inwoners van de gemeente Bellingwedde uit tot het bijwonen van de dodenherdenking 2002. De stille omgang zal worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers, gevallen na het begin van de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van oorlogsgeweld, onderdrukking en racisme. Even als vorig jaar, zullen de plechtigheden plaatsvinden bij het oorlogsmonument te Wedderveer. De plechtigheden zullen als volgt plaatsvinden:

19.45 uur:

Vertrek van de stille tocht vanaf de Albert Wubsbank naar het monument te Wedderveer

20.00 uur

Herdenking met medewerking van de leerlingen van groep 8 van basisschool de Wiekslag, fanfarekorps D.O.K., zangvereniging Cecilia en de burgemeester van de gemeente Bellingwedde, dhr. E. Drenth.
OPENSTELLING BRENGSTATION

Vanaf april t/m juli zal het brengstation voor afvalstoffen, gevestigd aan de industrieweg 7 te Vriescheloo, naast de normale openingstijden op werkdagen, ook op de derde zaterdag van de maand als proef geopend zijn. Het betreft de volgende zaterdagen: 20 April, 18 Mei, 15 Juni en 20 Juli 2002. Openingstijden 09.00-13.00 uur. In verband met de verwerking kan na 13.00 uur niemand meer tot het terrein worden toegelaten.
In afwijking van het weektarief dient voor het storten op de zaterdag ¤ 15,-- per m3 gestort afval te worden betaald. Aangezien het hier gaat om een proef openstelling, zal er door de gemeente een evaluatie worden gehouden. Afhankelijk hiervan zal later worden bekendgemaakt of de openstelling op zaterdag zal worden voortgezet.

WIJZIGING HUISVUILROUTE

Op dinsdag 30 april 2002, Koninginnedag, wordt er geen huisvuil (groene container) opgehaald. De vervangende ophaaldag hiervoor is zaterdag 4 mei 2002.

Op donderdag 9 mei 2002, Hemelvaartsdag, wordt er eveneens geen huisvuil (grijze container) opgehaald. De vervangende ophaaldag hiervoor is zaterdag 11 mei 2002.

TIJDELIJKE AFSLUITING
MOLENWEG, WEDDERBERGEN

Het college van burgemeester en wethouders, daartoe gemachtigd bij raadsbesluit d.d. 20 maart 1980, heeft met inachtneming van art. 34 van het BABW (Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) besloten tot het tijdelijk afsluiten van de Molenweg in het gebied de Wedderbergen ter hoogte van de onderdoorgang onder de provinciale weg voor het doorgaande verkeer met uitzondering van fietsers en voetgangers voor de periode vanaf 1 mei tot 1 september 2002.

Omdat de Molenweg de camping in twee stukken deelt, ontstaan er bij het verlaten van de camping regelmatig verkeersgevaarlijke situaties. Tevens bevordert afsluiting de overzichtelijkheid van het terrein en beoogt dit ook het beteugelen van vandalisme.

Momenteel is in voorbereiding de herziening van het bestemmingsplan Wedderbergen.
In de verdere uitwerking van het nieuwe bestemmingsplan wordt afgewogen het al dan niet afsluiten van de Molenweg ter plaatse van het viaduct en de totale inrichting van de Molenweg.

Daar de procedure van het nieuwe bestemmingsplan nog niet is afgerond en hier vanwege het beoogde doel niet op gewacht kan worden, is met inachtneming van art. 34 van het BABW tot de tijdelijke maatregel besloten.

LIGPLAATSEN GEMEENTELIJKE
RECREATIEHAVENS

De gemeente Bellingwedde beschikt over twee recreatiehavens, namelijk de recreatiehaven Veendiep en de recreatiehaven Wedderveer.

Recreatiehaven Veendiep

De recreatiehaven Veendiep ligt direct aan het Veendiep op de grens tussen Bellingwolde en Vriescheloo. De haven is over de weg bereikbaar via de Zuidwending en over het water voor schepen met een maximale doorvaarthoogte van 2,50 meter vanaf de Westerwoldse Aa of het B.L. Tijdenskanaal. De haven beschikt over goed toegankelijke steigers en sanitaire voorzieningen en is geschikt voor vaartuigen met een diepgang tot ongeveer 1,00 m.

Recreatiehaven Wedderveer

De recreatiehaven Wedderveer ligt aan de Westerwoldse Aa in de nabijheid van de recreatieve voorzieningen van "de Wedderbergen". De haven is over de weg bereikbaar via de Eltjo Mulderweg. Over water is de recreatiehaven bereikbaar voor schepen met een maximale doorvaarthoogte van 2,35 meter. De haven beschikt naast goed toegankelijke steigers en sanitaire voorzieningen over een hellingbaan en is geschikt voor vaartuigen met een diepgang tot 0,90 m.

Indien u in het bezit bent van een vaartuig kunt u in deze havens een ligplaats huren voor het gehele vaarseizoen (van 1 april tot 1 november) of voor een kortere periode. Het liggeld is afhankelijk van de lengte van de boot en bedraagt bijvoorbeeld ¤ 38,40 per seizoen voor een roeiboot in de haven Wedderveer en ¤ 192,00 per seizoen voor een pleziervaartuig met een lengte van tussen de 5 en 10 meter.

Voor het huren van een ligplaats kunt u contact opnemen met de havenmeester, mevrouw L. Dekker (0597-561717).

BOUWEN EN WONEN

Bouwaanvragen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde maken bekend dat tussen 5 april 2002 en 19 april 2002 de volgende bouw-, sloopaanvragen, meldingen en aanvragen voor een gebruiksvergunning bij de gemeente zijn binnengekomen:

Aanvragen bouwvergunningen:

* Bellingwolde, Leidijksweg 26, voor het oprichten van een garage.
* Bellingwolde, Nieuweweg 25, voor het oprichten van een garage.
* Bellingwolde, Vonkslaan 47, voor het oprichten van een garage/fietsenberging.

* Blijham, Raadhuisstraat 13, voor het gedeeltelijk vernieuwen van een woning.

* Blijham, Hoofdweg 213, voor het oprichten van een tuinhuisje.
* Wedde, Hoofdweg 86a, voor het vergroten van een woning.
* Wedde, Lageweg 23, voor het geheel vernieuwen van een garage.
* Wedde, Oostersingel 90, voor het oprichten van een garage / berging.

* Wedde, Weverslaan 9, voor het gedeeltelijk vernieuwen van een woning.

Melding bouw/sloopvoornemen:

* Blijham, Hoofdweg 213, voor het slopen van een berging.
Aanvragen sloopvergunningen:

* Bellingwolde, Lindenlaan 53, voor het gedeeltelijk slopen van een woning met garage.

* Blijham, Raadhuisstraat 13, voor het gedeeltelijk slopen van een woning.

* Wedde, Lageweg 23, voor het slopen van een garage.
* Wedde, Oostersingel 90, voor het slopen van een garage.
Aanvragen gebruiksvergunningen:

* Oudeschans, Poortweg 1, voor het in gebruik hebben van een gebouw voor erfgoedlogies en

conferentieoord.

De aanvragen worden gepubliceerd om belanghebbenden vroegtijdig op de hoogte te stellen. Het inzien van de plannen c.q. het inbrengen van bezwaren/bedenkingen is op dit moment niet mogelijk.

Afgegeven beschikkingen

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Bellingwedde maken bekend dat de volgende beschikkingen zijn afgegeven:

Op 8 april 2002:

* Blijham, Hoofdweg 23, voor het vergroten/veranderen van een woning.

Op 12 april 2002:

* Bellingwolde, Meerlaan 3, voor het wijzigen van de afgegeven vergunning voor een garage.

* Bellingwolde, Hoofdweg 158, gebruiksvergunning.
* Blijham, Beukenlaan 43, voor het veranderen van een woning.
* Blijham, Hoofdweg 85, voor het vergroten van een woning.
* Blijham, Oosterstraat 51, voor het vergroten van een woning.
* Blijham, Swikstellen 31, voor het oprichten van een berging.
* Oudeschans, Poortweg 1, voor het verbouwen van een boerderij.
* Vriescheloo, Dijkweg 22, voor het oprichten van een garage.
* Vriescheloo, Dijkweg 19, voor het geheel vernieuwen van een garage.

* Vriescheloo, Wedderweg 53, voor het veranderen van een berging.
* Vriescheloo, 4e Dalweg 7, voor het slopen van een woning.
Op 18 april 2002:

* Bellingwolde, Rhederweg 52, voor het oprichten van een garage.
* Bellingwolde, Sportweg 8, voor het oprichten van een serre.
* Bellingwolde, Tweekarspelenweg 11, voor het oprichten van een serre.

* Blijham, Hoofdweg 87, voor het veranderen van een woning.
Tegen deze beschikkingen kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen 6 weken na de hierboven genoemde afgifte/verzenddatum van de beschikking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Bellingwedde, Postbus 18, 9698 ZG te Wedde. Daarnaast kan om een voorlopige voorziening (bijv. schorsing) wordt verzocht bij de president van de arrondissementsrechtbank, Postbus 781, 9700 AT te Groningen.

VRIJSTELLING EX ARTIKEL 19
WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING

De burgemeester van Bellingwedde maakt ingevolge het bepaalde in art. 19a, lid 4 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend dat met ingang van 25 april 2002 ter secretarie, afdeling VROM, Hoofdweg 2 te Wedde gedurende vier weken ter inzage liggen de besluiten van het college van burgemeester en wethouders om toepassing te geven aan de vrijstellingsmogelijkheid genoemd in art 19 lid 2 van de Wet op de ruimtelijk ordening voor de locaties:


-Spanjaardsweg 9 te Wedde
, voor de oprichting van een zeugenstal en

-hoek Hoofdweg/Kerkweg te Bellingwolde, voor de oprichting van een (huur)appartementencomplex,
alsmede, de besluiten van het college van burgemeester en wethouders om toepassing te geven aan de vrijstellingsmogelijkheid genoemd in artikel 19 lid 3 van de Wet op de ruimtelijke ordening voor de locaties:

-Wymeersterweg 2 te Bellingwolde, voor het deels gebruiken van een woonboerderij voor bedrijfsdoeleinden

-Tussen Hoofdweg 26 en Kerkstraat 4 te Wedde, voor de oprichting van een geldautomaat

Een ieder is bevoegd om gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijke bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders.
Bellingwolde, 24 april 2002,
De burgemeester voornoemd

VERNIEUWING VAN HET BESTUUR
VAN DE GEMEENTE

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en hebben in grote delen van het land tot kleine of grote politieke aardverschuivingen geleid. Maar er verandert nog veel meer. Sinds 7 maart is er namelijk ook een wijziging gekomen in de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De bedoeling daarvan is om het politieke debat levendiger te maken. Daarnaast moet de raad ten eerste de burgers beter gaan vertegenwoordigen en ten tweede het college beter gaan controleren.

De gemeenteraad concentreert zich op het bepalen van de doelstellingen die ze willen bereiken in de stad of het dorp en op de controle of het college van B&W deze doelen wel bereikt. Dat college is verantwoordelijk voor de uitvoering en het dagelijks bestuur. De wethouders zijn niet langer lid van de gemeenteraad en ze hoeven zelfs niet uit de gemeenteraad benoemd te worden. Dit alles zorgt ervoor dat meer afstand ontstaat tussen de wethouder en zijn fractie, waardoor de controle objectiever kan plaatsvinden en achterkamertjespolitiek tot het verleden kan gaan behoren. Ze mogen niet meestemmen over hun eigen plannen en zichzelf dus ook niet meer controleren.

De gemeenteraad krijgt meer middelen om haar werk te doen. Zo kan de raad via een eigen ambtenaar(de griffier) zorgen dat gemeenteambtenaren ondersteuning leveren. De gemeenteraad krijgt ook het recht om zelf onderzoek te doen naar problemen in de gemeenten of naar het gevoerde beleid. Verder komt er een rekenkamer die moet nagaan of het geld door gemeenten op een goede manier wordt uitgegeven, zodat de doelen die de raad heeft gesteld ook behaald worden.

De bovenstaande werkverdeling maakt het voor u duidelijker waarvoor u bij wie moet zijn. Ook kunt u door deze veranderingen meer invloed uitoefenen. U kunt uw raad aanspreken op de manier waarop aandacht aan veiligheid wordt gegeven, hoe nieuwbouwplannen er uit zullen zien en wat het drugsbeleid is. Het college kunt u (meestal via ambtenaren) aanspreken op het onderhoud van de openbare ruimte of een beslissing over een vergunning.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente, op www.minbzk.nl/dualisme of op www.vernieuwingsimpuls.nl .