Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuw bij het NIZW: boek Talent in actie met cd-rom

Verlengde schooldag in het voortgezet onderwijs

26 april 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Talent in actie verschenen. In dit boek wordt beschreven hoe scholen in samenwerking met anderen verlengde-schooldagprogramma's kunnen opzetten. Doel hierbij is de sociale competentie van jongeren te stimuleren en hen te motiveren om nieuwe sociale banden aan te gaan op school en in hun omgeving. Ook komt in Talent in actie informatie aan bod over hoe de verlengde schooldag in de praktijk is te organiseren. Bij het boek hoort een cd-rom met aanvullend materiaal.

VSD en de brede school
De verlengde schooldag (VSD) biedt jongeren de kans om na schooltijd op vrijwillige basis hun talenten te ontwikkelen in allerlei soorten activiteiten zoals survival, skaten, fotografie, circus, drama, verkenning van de omgeving of leerlingondernemingen. De VSD biedt een krachtige, levensechte leeromgeving, waarin jongeren leren op een betrokken en actieve manier. Voor de verlengde schooldag werken onderwijs, gemeente en instellingen voor welzijn, sport, kunsteducatie en anderen nauw samen. Jongeren systematisch de kans geven zich binnen én buiten school te ontwikkelen staat daarbij voorop. De verlengde schooldag vormt een belangrijke activiteit binnen de bredeschoolontwikkeling in het voortgezet onderwijs.

Inhoud
Talent in actie beschrijft hoe een samenhangend aanbod van VSD-programma's kan worden opgezet. Ook biedt het boek de nodige informatie over hoe scholen een verlengde schooldag kunnen organiseren in nauwe samenwerking met gemeenten, met instellingen voor welzijn, kunst en sport en soms ook met het lokale bedrijfsleven. In het boek zijn voorbeelden te vinden van programma's die tijdens het landelijk experiment, met name in het VMBO en ISK, ontwikkeld zijn: oriëntatie op de buurt in Maastricht, leerlingenondernemingen in Rotterdam, het museumproject in Enschede en skaten in Borne.

Voorbeeld: Omgevingsoriëntatie
VMBO-leerlingen verzamelen met laptops gegevens over de buurt en vrijetijdsvoorzieningen in hun omgeving. Zij interviewen bijvoorbeeld een coach van een voeltablclub. De resultaten presenteren ze in een huis-aan-huisblad. Leerlingen uit de Internationale Schakel Klas (ISK) oriënteren zich op hun nieuwe omgeving en doen verslag via een muurkrant. In tweetallen richten ze zich binnen school eerst op de taal, met behulp van een pc. Daarna brengen zij een bezoek aan de VVV. In beide programma's wordt ICT ingezet bij informatieverwerving en verwerking. In de reguliere schooltijd worden de VSD-programma's voorbereid: leraren besteden tijdens de les aandacht aan onderzoeksvaardigheden en presentatie.

Cd-rom
Bij het boek hoort een cd-rom met aanvullend audiovisueel materiaal en meer beschrijvingen van verschillende programma's op het gebied van sport en bewegen, kunst en cultuur en oriëntatie op de omgeving. Daarnaast treft de gebruiker tips aan over organisatie, coördinatie en financiën van verlengde-schooldagactiviteiten en links naar achtergronddocumenten en naar relevante adressen.

Bestellen
Talent in actie. Opbrengsten Landelijk experiment Verlengde schooldag voortgezet onderwijs is geschreven door Marja Valkestijn en Saskia van Oenen en kost ¤ 15,50, inclusief cd-rom. ISBN 90-5050-957-6 en E 223094. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 29 april 2002