Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 26 april 2002

FLORA- EN FAUNAWET STAAT ZWANENDRIFTEN NIET MEER TOE

Naar aanleiding van klachten en een onderzoek van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees, heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) woensdag 24 april 2002, in de gemeente Bodegraven een onderzoek ingesteld naar het houden van knobbelzwanen in het vrije veld. Bij dit onderzoek was de regiopolitie Hollands Midden betrokken. Hierbij is een zwanenhouder/handelaar uit die plaats gecontroleerd. De man uit Bodegraven heeft ca. 600 koppels knobbelzwanen bestemd voor de handel en productie van vlees en veren en levende dieren. Deze zwanen heeft hij in gebieden in Zuid-Holland en Utrecht uitgezet. De betreffende zwanenhouder is aangezegd dat hij zijn dieren niet meer mag vangen en daarmee handelen en dat in de komende tijd de AID hierop zal controleren.

De nieuwe Flora en faunawet die op 1 april 2002 in werking trad, verbiedt het houden van knobbelzwanen zoals dat voorheen gebeurde. De tamme knobbelzwaan is nu namelijk ook een beschermde diersoort. Het verhandelen, vangen, verwonden, bemachtigen en opzettelijk verontrusten is nu strafbaar gesteld. Ook is het uitzetten van zwanen in de vrije natuur is niet langer toegestaan. Alleen in geval van schade kan de provincie een ontheffing of vergunning geven voor dit verbod.

Bij het houden van deze zwanen in het vrije veld, zogenaamd zwanendriften, was het noodzakelijk deze vogels te leewieken en werd de zwaan voorzien van een specifiek eigenaars-merkteken. Het leewieken gebeurde door het wegknippen van de duim van een van de vleugels van het jonge dier. Hierdoor wordt vliegen onmogelijk. Dit leewieken van de zwanen is nu een overtreding van de Gezondheid- en Welzijnswet voor dieren.

Onder de Vogelwet waren alle Europese in het wild levende soorten vogels beschermd. Een uitzondering werd gemaakt voor tamme knobbelzwanen. Het was daarom toegestaan tamme knobbelzwanen te houden. De huidige Flora- en Faunawet maakt geen verschil meer tussen tamme en wilde knobbelzwanen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466223 of 06 - 21522449.