Gemeente Katwijk

Negen Katwijkers ontvangen koninklijke onderscheiding
Katwijk, 24 april 2002

Op vrijdag 26 april 2002 reikt burgemeester drs. J. Wienen in Tripodia negen koninklijke onderscheidingen uit bij de Algemene Gelegenheid. De ceremonie begint om 10.30 uur.

De onderscheidingen zijn toegekend aan de volgende personen.

Mevrouw C. Bakker-Verloop (65) is vanaf 1 januari 1990 actief betrokken bij het werk van de Stichting Terminale Thuiszorg "Schuilplaats" in Katwijk. Zij is een enthousiaste en spontane vrijwilliger die weet wat ze wil en zeer flexibel is in haar inzet voor de activiteiten van deze zware vorm van thuiszorg. Zij wordt maximaal één nacht per week ingezet. Daarnaast is zij vanaf 1982, vanuit de UVV Katwijk, als vrijwilliger actief in de koffiebar van de Wilbert en het Rijnlands Zeehospitium. Voorts is zij sedert 1976 met veel zorg en toewijding bezoekvrijwilliger in de "Willem van den Bergh". Zij was 23 jaar "gekoppeld" aan een bewoner. Zij nam als pleegmoeder de bewoner ook regelmatig mee naar huis. Na het overlijden van deze bewoner heeft zij de vrijwilligersactiviteiten voortgezet voor de bewoners van de sociowoning aan de Voorstraat in Katwijk. Decoranda zet zich geruime tijd in voor de samenleving en is een voorbeeld voor anderen.

Mevrouw H.C. Hoek-Hoogerdijk (68) heeft zich als vrijwilliger geruime tijd bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Met betrekking tot collectes heeft zij zich in de periode van 1945 - 1951 minimaal 6 jaar ingezet voor de zogenoemde "vijf cents actie". Minimaal 20 jaar heeft zij zich eveneens actief ingezet voor de jaarlijkse collecte van de Ned. Herv. Kerk. Van 1966 - 1986 was zij actief voor de oppasdienst van de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat waarbij zij de leiding had over drie medewerksters. Van 1983 - 2000 was decoranda werkzaam als vrijwilliger bij huize Salem te Katwijk. Van 1994 - heden is zij actief bij de wijkvereniging Noord-Noord-Oost. Tevens is zij bestuurslid van deze vereniging als Hoofd Ontspannings- en Danscommissie en coördineert zij in het wijkcentrum de baractiviteiten. Decoranda is een voorbeeld voor anderen.

De heer J. Klok (82) heeft zich langdurig ingezet voor de samenleving op een aantal terreinen van het maatschappelijke leven, waarbij hij zich al dan niet op bestuurlijk niveau verdienstelijk heeft gemaakt. Hij is van 1936 - 1960 als begeleider en leider bij het jeugdwerk intensief betrokken bij de Chr. Jongeren Vereniging (CJV) te Katwijk en na de Tweede Wereldoorlog is hij jarenlang voorzitter geweest van het plaatselijk CJV. Van 1964 - heden verricht hij werkzaamheden ten behoeve van de kinderen van de Zondagsschool waarbij hij al bijna 40 jaar zijn krachten geeft aan dit stuk jeugd- en evangelisatiewerk. Hij is van 1966 -1967 diaken en van 1967 - 1975 ouderling van de Kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk te Katwijk geweest. Eveneens was hij tijdens deze periode ook actief in het werk in de kinderkerk. Decorandus vervult een voorbeeldfunctie.

De heer E. Mast (76) was tot 1988 werkzaam als archivaris bij een verzekeringsmaatschappij. Binnen deze onderneming was hij 8 jaar lid van de Ondernemingsraad, waarvan een aantal jaren als voorzitter. Tevens was hij lid van het "Onderling Attentiefonds". Daarnaast zet hij zich nog steeds in voor de samenleving. Hij heeft zich geruime tijd op bestuurlijk niveau verdienstelijk gemaakt, in het bijzonder ten behoeve van de sport. Ook voor (onder andere) de kerk en de gemeenschap van Katwijk is hij actief (geweest). In het kader van de sport was hij van 1937 - 1954 voetballer bij HBSS te Schiedam. Hij verzorgde het clubblad, was bestuurslid van de Chr. Sportfederatie en hij organiseerde de jaarlijkse sportdagen. Eveneens was hij actief in het bestuur van de Landelijke Sportfederatie. Van 1957 - 1991 was hij sportverslaggever zaterdagvoetbal voor dagblad "De Rotterdammer" en later voor "Trouw". Van 1954 - 1962 was hij KNVB scheidsrechter in de hoofdklasse van de zaterdagamateurs en van 1962 - 1970 rapporteur voor de KNVB om de scheidsrechters te beoordelen. Van 1990 - 1996 was decorandus op zaterdagmiddag actief bij de NCRV-radio voor het programma "Sportshow" en later "NCRV-zaterdagsport". Van 1950 - heden verzamelt hij informatie over zaterdagvoetbalclubs (uitslagen, plaatsing in de competitie, jubilea van verenigingen en spelerswisselingen). Ook verzorgt hij de zogenoemde "Ranglijst aller Tijden, gemaakt voor de KNVB en is hij een vraagbaak voor iedere verslaggever die iets over het zaterdagvoetbal wil weten. In 1997 verleende hij medewerking aan het samenstellen van 2 boeken over het zaterdagvoetbal, te weten "Oranje op Zaterdag" en 25 jaar Zaterdag Eerste Klas". Thans is hij bezig met het derde boek "Op naar de Top, 60 jaar KNVB-zaterdagvoetbal". Ook was hij van 1970- 2000 (eind)redacteur van het orgaan "de Scheidsrechter", officieel contactblad voor KNVB scheidsrechters in Nederland. Met betrekking tot het Katwijkse belang zette decorandus zich van 1988 - heden in voor de Katwijkse samenleving door te gaan schrijven voor het Katwijks Dagblad (1 jaar) en daarna voor de Katwijksche Post (al meer dan 11 jaar). In 1998 was hij medeorganisator van het Katwijkse Korenfestival in Tripoda. Met betrekking tot de kerkelijke activiteiten is hij van 1943
- 1950 secretaris van de "Jongelingsvereniging" van de Gereformeerde Kerk in Schiedam geweest. Van 1973 - 1988 was hij ouderling en preeklezer in de Gereformeerde Kerk van De Meern. Van 1988 - heden is decorandus belast met diverse activiteiten in de Nederlands Gereformeerde Kerk van Katwijk, zoals de verspreiding van de kerkbladen, het verzorgen van de zondagse erediensten bij afwezigheid van een predikant, door een preek voor te lezen en de dienst te leiden. Ook speelt hij orgel als er geen organist is. Tevens verzorgt hij meditaties voor de lokale omroep en hij geeft de predikbeurten door aan de plaatselijke- en landelijke pers.

De heer J. Molenaar (65) was directeur van de Prot. Chr. St. Woonzorgcentra DSV (Duinrand, Salem, Vlietstede) en heeft zich geruime tijd verdienstelijk gemaakt voor de samenleving door het aanvaarden van bestuurlijke functies op terreinen van het maatschappelijk leven, in het bijzonder ten behoeve van de ouderenzorg. Van 1976 - 1981 was hij bestuurslid van de Hervormde Stichting Bejaardenzorg Capelle aan den IJssel. Van 1993 - 1997 was hij voorzitter van de Vereniging SaVeBo (Samenwerkende Verzorgingshuizen Bollenstreek). Decorandus heeft jaren lang geparticipeerd in de Regionale Commissie Gezondheidszorg Zuid-Holland Noord. Tevens is hij één van de initiatiefnemers geweest van de Stichting Sorgsam (een samenwerkingsverband van een aantal verzorgingstehuizen met verpleeghuis Overduin). Van 1988 - heden is hij voorzitter van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) van de afdeling Katwijk-Rijnsburg-Valkenburg. Van 1985 tot 1992 was hij voorzitter van de Stichting de Vluchtstrook die jongeren in geestelijke- en maatschappelijke nood de helpende hand biedt. Van 1992 - 1998 was hij diaken en van 1998 - 2001 ouderling van de wijkgemeente Maranatha van de Hervormde Gemeente Katwijk. Tevens is decorandus in Capelle aan den IJssel nog betrokken geweest bij de Capelse Schoolvereniging, de Hervormde Gemeente Wijk West, de Zendingscommissie en voetbalvereniging Capelle. In Katwijk is hij bestuurslid geweest bij het Prot. Chr. Onderwijs.

De heer B.W. Nieuwenhuis (65) was directeur financiën van de gemeente Katwijk en maakt zich geruime tijd, al dan niet op bestuurlijk niveau, verdienstelijk voor de samenleving. Van 1973 - 1981 was hij secretaris van de Personeelsvereniging van Openbare Werken van de gemeente Katwijk. Van 1982 - heden heeft hij diverse functies binnen de CFO bekleed, waaronder vakbondsconult. Tot 1997 is hij bestuurslid en voorzitter van de CFO, afdeling Katwijk geweest. Ook heeft hij jarenlang gefunctioneerd in de medezeggenschap binnen de gemeente Katwijk. Momenteel is hij lid van het E-team van de CFO. Decorandus is gedurende 15 jaar actief geweest binnen het afdelingsbestuur van het CNV en heeft zitting gehad in het CNV-regiobestuur Kuststreek. Van 1993 - heden is hij lid van het Algemeen Bestuur van de Hervormde Stichting Ouderenzorg. Van 1993 - 1999 is hij lid geweest van het Algemeen Bestuur van de Hervormde Stichting Duinrand, Salem en Vlietstede en van 1999 tot heden is hij lid van het Dagelijks Bestuur van dezelfde stichting en tevens 2e penningmeester. Van 1996 - heden is hij lid van de Commissie ABW Werkvoorzieningschap 't Heem.

De heer A. van der Plas (55) is van 1982 tot de invoering van het duale stelstel, te weten 12 maart 2002, raadslid geweest voor het CDA in Katwijk. Vanaf 31 augustus 2000 is hij wethouder. Vanuit zijn functie van wethouder bekleedt hij diverse bestuursfuncties waaronder lid Algemeen- en Dagelijks Bestuur Stichting Duin- en Bollenstreek, bestuurslid Stichting Rijnland Mobiel , bestuurslid Stuurgroep Valkenburg 2010 en lid van de Stuurgroep Rijn Gouwe Lijn etc. Hij was bestuurslid van het CHU te Katwijk. Eveneens was hij bestuurslid van het CDA in Katwijk. Hij is diaken geweest van de Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn. Daarnaast heeft hij gedurende lange tijd, namens de CFO, deelgenomen aan het lokaal overleg van de ondernemingsraad van de Rijksuniversiteit Leiden. Hij was penningmeester van VVV-Katwijk.

De heer C.F. Saton (66) was werkzaam als directeur van Saton Optiek te Katwijk en volgt thans een HBO-opleiding voor Optometrie. Hij heeft zich geruime tijd verdienstelijk gemaakt in zijn werkzaam leven als opticien ten behoeve van de minder bedeelde mens. Decorandus was actief in het opknappen van brillen die eigenlijk aan vervanging toe waren, maar de aanschaf van een nieuwe bril de draagkracht van de eigenaar te boven ging. Jarenlang heeft hij verzorgingshuizen bezocht om voor deze niet mobiele bewoners een bril of brilreparatie te kunnen verzorgen. Voorts heeft hij actie gevoerd voor oogbescherming en veiligheid bij sportbeoefening en voor veiligheid en brillen in het verkeer. Sedert 1960 heeft hij zendingen gebruikte brillen, brilmonturen, glazen alsmede optische apparatuur ingezameld en verzond deze naar plaatsen in Afrika, Azië en arme delen van Europa. Met groot geduld en duidelijk zonder geldelijk gewin maakte hij technische aanpassingen op brillen van mensen met bijzondere problemen, zoals beschermkapjes voor droge ogen, aanpassingen voor zeer laaghangende oogleden of brilpoot aanpassingen voor mensen met oorschelp afwijkingen.

Mevrouw Th.A. Slatius-Jordens (71) was tot 1 juni 1983 maatschappelijk werker bij de gemeente Katwijk en heeft zich daarnaast ingezet voor de samenleving op een aantal terreinen van het maatschappelijk leven waarbij zij zich al dan niet op bestuurlijk niveau verdienstelijk heeft gemaakt. Van 1982 - 1987 was zij bejaardenouderling van de Gereformeerde Kerk van Katwijk aan Zee en van 1991 - heden heeft zij namens de Gereformeerde Kerk zitting in het bestuur van het bejaardencentrum Huize Salem (later gefuseerd met bejaardentehuis Duinrand en in januari 1999 uitgebreid met huize De Vlietstede uit Rijnsburg). Decoranda heeft thans zitting in de raad van toezicht voor deze drie locaties. In de periode van 1984 - 1995 was zij medeoprichter en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen van de Afdeling Katwijk en omstreken (250 leden) en in 1995 is zij benoemd tot Lid van Verdienste. Eveneens is zij van 1995 tot heden lid van de redactie van het maandbericht en adviseur van het landelijke Jacoba fonds.