Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Onderhandelingsresultaat CAO Zorgverzekeraars

Op 24 april jl. heeft de Dienstenbond CNV en haar collega-vakorganisaties met de zorgverzekeraars een onderhandelingsresultaat voor de CAO bereikt.

De hoofdlijnen van het resultaat zijn:

* looptijd
De CAO heeft een looptijd van 14 maanden, van 1 april 2002 tot en met 31 mei 2003.

* Salaris
Per 1 mei 2002 worden de op dat moment geldende salarisschalen en de daadwerkelijk uitbetaalde bruto-salarissen verhoogd met 4%.
* Kinderopvang
Het budget kinderopvang wordt verhoogd met 0,1% naar 0,8%.
* Spaarverlof
De regeling spaarverlof wordt uitgebreid. Elke werkgever biedt een regeling tijdsparen en/of een regeling verlofsparen aan, waarin alle fiscale mogelijkheden worden benut.

* Arbeidsduur
De jaarlijkse keuze om de arbeidsduur aan te passen wordt duidelijker in de CAO beschreven. Een onderscheid wordt gemaakt tussen het structureel aanpassen van de arbeidsduur en het jaarlijks, op basis van de CAO, aanpassen van de arbeidsduur.
* Wet Arbeid en Zorg
Naast de bestaande afspraak in de CAO zijn de wettelijke bepalingen van toepassing. Een aanvulling op het salaris gedurende deze periode zou gefinancierd kunnen worden uit een keuze-systeem arbeidsvoorwaarden.

* Wet Verbetering Poortwachter
In aanvulling op de wet wordt het salaris gedurende wachttijd WAO volledig doorbetaald. Voor de gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker geldt het volgende: als de reïntegratie na 3 jaar arbeidsongeschiktheid na de eerste ziektedag nog niet gelukt is, dan kan de werkgever om een ontslagvergunning verzoeken. bij detachering van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte eindigt de detachering uiterlijk 2 jaar na de eerste detacheringsdag.
* Vut
De ingangsdatum van de vut op basis van 40 dienstjaren gaat in op de 1e van de maand waarin de 40 dienstjaren gehaald worden.
* Rea
De aanvulling arbeidsongeschiktheid als bedoeld in hoofdstuk 13 artikel 2 is ook van toepassing op uitkeringen in het kader van de Wet Rea.

* werkgeversbijdrage
De werkgeversbijdrage wordt verhoogd met het verhogingspercentage van de lonen.

* Moeilijk bemiddelbaren
Er komt een aanbeveling in de CAO om activiteiten te ontplooien t.b.v. mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

Studieafspraken
Gedurende de looptijd van de CAO zullen partijen in het periodiek overleg nader spreken over de volgende onderwerpen:
* Employability
Er vindt een onderzoek plaats naar de stand van zaken bij Zorgverzekeraars, inclusief de wenselijkheid van een persoonlijk ontwikkelingsbudget.

* Functiewaardering
Het BedrijfsReferentieKader wordt geactualiseerd. Onderzocht wordt de mogelijkheid tot wijziging van systeemhouder.

Wij leggen het resultaat aan u voor. U als lid van de Dienstenbond kunt uw oordeel geven via het stemformulier dat u per post heeft ontvangen. Gaarne reageren vóór 14 mei 2002.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga. Telefoon (023) 565 10 52. Email: i.wiersinga@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 26 april 2002.