Gemeente Eemsmond


Persberichten

Zeven koninklijke onderscheidingen in Eemsmond

woensdag 24 april 2002

Vrijdag 26 april 2002 krijgen zeven inwoners van de gemeente Eemsmond een koninklijke onderscheiding. Burgemeester G.D. Renkema reikt een koninklijke onderscheiding uit aan de heer J.A. Piek te Uithuizermeeden, de heer T.B. Bierema te Uithuizen en de heer R. Meinardi te Zandeweer. Ook de wethouders H.J. Bolwijn, R.R. Eisinga en G. Knol ontvangen een lintje. De heer E.J. Kuiper te Kantens ontvangt een koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder R.R. Eisinga.

De heer J.A. Piek (58) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werk bij de gemeente heeft de heer Piek zich in zijn woonplaats Uithuizermeeden decennia lang ingezet voor de sport, de kerk, de politiek (lokaal en regionaal), het wildbeheer en de plaatselijke samenleving in het algemeen. Kort na zijn vestiging in Uithuizermeeden in 1970 werd hij penningmeester van het Hervormde verenigingsgebouw Rehoboth. Als voorzitter van de Christelijke Gymnastiekvereniging Excelsior te Uithuizermeeden was hij begin jaren zeventig tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw de stuwende kracht achter de bloei van deze vereniging. Ook politiek is de heer Piek actief (geweest). Hij was jarenlang voorzitter van de CDA-afdeling Hefshuizen en daarnaast lid van de CDA-kamerkring Groningen eerst van het algemeen bestuur en later van het dagelijks bestuur en hij was actief rond de jong-CDA-afdeling Groningen. Ook voor de sport heeft de heer Piek zich belangeloos ingezet. In de jaren negentig van de vorige eeuw was hij volleybaltrainer van zowel heren- als dames- en jeugdteams.

Piek is medeoprichter en secretaris van de Wildbeheereenheid Eemsmond die zich inzet voor de instandhouding van een goede flora en fauna in het Eemsmondgebied. Sinds 1999 ten slotte is de heer Piek tweede secretaris van de Vrijmetselaarsloge LUnion Provenciale no.17 te Groningen.

Het Kapittel kwalificeert de heer Piek op grond van zijn ambtelijke loopbaan als iemand die geruime tijd werkzaamheden heeft verricht op een wijze die hem onderscheidt van anderen en die getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling.

De heer T.B. Bierema (75) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werk als landbouwer heeft Bierema zich op vele manieren verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Van 1953 tot 1992 heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed binnen de Coöperatieve Boerenleenbank te Uithuizen de huidige Rabobank Noord-Nederland. In de jaren zestig en zeventig heeft hij veel gedaan voor het behoud van de Coöperatieve strokartonfabriek De Halm te Hoogkerk. In de jaren tachtig was hij voorzitter en later bestuurslid van het hoofdbestuur van het Waterschap Hunsingo. Ook in de agrarische sector heeft de heer Bierema zich verdienstelijk gemaakt. Hij is voorzitter geweest van de plaatselijke afdeling van de Groninger Maatschappij van Landbouw (het huidige NLTO). Daarnaast was hij bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de VVD, was hij medeoprichter en voorzitter van de Coöperatieve Grasdrogerij te Usquert en was hij jarenlang lid van de pachtkamer van de Arrondissementsrechtbank te Groningen. Vanaf 1995 heeft hij zich volledig ingezet voor de samenstelling van het inmiddels verschenen Boerderijenboek Het Hogeland.

Het Kapittel kwalificeert de heer Bierema als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd.

De heer R. Meinardi (80) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werk als landbouwer heeft hij zich verdienstelijk gemaakt voor de plaatselijke samenleving van Zandeweer. Mede door zijn toedoen is het verenigingsleven van Zandeweer na de Tweede Wereldoorlog tot volle bloei gekomen. Hij was in 1943 medeoprichter van de IJsclub Vooruit en bekleedde in de decennia erna diverse bestuursfuncties. Hij richtte de Vereniging voor Volksvermaken op, waarvoor hij zich bijna veertig jaar lang heeft ingezet eerst als penningmeester, later als secretaris. Ook nam de heer Meinardi het initiatief voor de oprichting van de Landbouwvereniging Uithuizen e.o.

Zandeweer was in de jaren vijftig een sportief dorp. Ook daar leverde de heer Meinardi een bijdrage aan. Hij was medeoprichter van de sportvereniging DIOS en stond aan de wieg van de voetbalvereniging Z.E.C.

In 1977 nam hij het initiatief voor de oprichting van het dorpscentrum Klokhoes en was aanvankelijk lid van het dagelijks bestuur en later van 1984 tot 2001 - van het Algemeen Bestuur. Ten slotte richtte hij in 1993 de buurtvereniging Doodstil Springlevend op, waarvan hij achtereenvolgens bestuurslid en voorzitter was. Mienardi heeft kortom een belangrijk aandeel (gehad) in de groei en bloei van het verenigingsleven in Zandeweer. De heer Meinardi is een zeer geliefd man, is zeer sociaal bewogen en staat altijd voor iedereen klaar.

De heer E.J. Kuiper (68) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.Hij was werkzaam in het Lager en het Basisonderwijs, laatstelijk (tot 1985) als directeur van de openbare basisschool Klinkenborg te Kantens. Hij heeft zich op uiteenlopende maatschappelijke terreinen verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Zo was hij actief in het onderwijs (Volksonderwijs Kleuterschool Kleuterhofje, voorzitter Vereniging voor Openbaar Onderwijs, voorzitter reüniecommissie 200 jaar openbaar onderwijs), het bibliotheekwezen en op het gebied van sport (o.a. voetbalvereniging K.R.C., KNVB, Stichting Sportbelangen Kantens, IJsbaanvereniging Kantens, Commissie Sportieve Recreatie Kantens, Gymnastiekvereniging Climax, Amateur-commissie Ned. Ver. voor Amateurdanssport).

Hij was van 1977 tot 2001 bestuurslid en secretaris van de Commissie Sociaal en Cultureel Werk Kantens en heeft zich daarnaast als penningmeester ruim 20 jaar ingezet voor Veilig Verkeer Nederland.

Verder is Kuiper jarenlang bestuurslid, secretaris en voorzitter geweest van het Feestcomité Kantens en is hij sinds afgelopen jaar vice-voorzitter van het inmiddels gefuseerde CSCW/Feestcomité. Hij is dirigent van het gemengd koor de Flinthippers, penningmeester van Het Nuts Departement Middelstum/Kantens en vrijwilliger in het Dorpshuis t Schienvat. Kuiper wordt gezien als een zeer sociaal persoon, die zich met grote toewijding en enthousiasme inspant voor de samenleving.

De wethouders H.J. Bolwijn (56) en G. Knol (58) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden waren tot hun aantreden als wethouder in maart van dit jaar lid van de gemeenteraad van Eemsmond; de heer Bolwijn sinds 1984 en de heer Knol sinds 1990.

Wethouder R.R. Eisinga (55) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 1990 tot maart 2002 lid van de gemeenteraad van Eemsmond en fungeert sedert 1998 als wethouder.