Korps: Friesland, plaats: Friesland 27-04-2002
Politieberichten van 26 april 13.00 uur t/m 27 april 13.00 u

Leeuwarden: diefstal vanuit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag heeft een inbraak plaats gevonden vanuit een geparkeerde personenauto op een parkeerterrein aan De Gealanden. Met een koevoet is de bovenzijde van een portierdeur opengebroken. Uit de auto is weggenomen een radiocassetterecorder, een portemonnee met wat geld. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner van Leeuwarden.

Aanvulling dodelijke aanrijding Canterlandseweg. De overleden persoon is genaamd Jan Johannes de Boer, oud 40 jaar en gewoond hebbende in Eernewoude. Over de toestand van de bestuurder en de andere inzittende is nog niets bekend

Drachten: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 15.30 uur werd een winkeldiefstal gepleegd in een supermarkt aan de Westerstraat. Door een 25-jarige medewerkster uit Drachten werd een 13-jarige jongen uit Drachten aangehouden voor de winkeldiefstal. Hij had een reep chocolade weggenomen zonder te betalen. Afhandeling via bureau HALT.

Oosterwolde: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 15.30 uur werd een winkeldiefstal gepleegd in een warenhuis aan de Stationsstraat. Bij het verlaten van de winkel ging het alarm af. De verdachte, een 30-jarige inwoner van Zorgvliet zette het op een lopen en werd achtervolgd door personeel van genoemde winkel. Op de Ten Horingenlaan werd verdachte aangehouden. Een getuige had gezien dat de verdachte een tas tijdens het wegrennen had weggegooid. Deze tas teruggevonden en in de tas zaten 4 portemonnees afkomstig uit genoemde winkel. Een 25-jarige medewerksters uit Oosterwolde heeft hiervan aangifte gedaan. Met een dagvaarding is de verdachte heengezonden.

Sneek: winkeldiefstallen
Vrijdag omstreeks 16.50 uur vond een winkeldiefstal plaats in een warenhuis aan de Oosterdijk. Een 45-jarige beveiligingsbeambte had een 36-jarige inwoonsters van Sneek en een 20-jarige inwoner van Sneek in het warenhuis zien lopen. Hij vertrouwde dit niet en heeft hen een tijdje gevolgd. Hij heeft ze ook nog in 2 andere warenhuizen gevolgd en zag dat de twee regelmatig spullen in een plastic zak lieten vallen en zonder te betalen de winkels verlieten. Hierna heeft hij hen aangehouden voor winkeldiefstal. Het betrof 2 warenhuizen en een kledingwinkel. De goederen zijn weer teruggegeven aan de betreffende winkels. Tegen de verdachten is proces verbaal opgemaakt.

Dongjum: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 17.15 uur vond een aanrijding plaats op de Tzummarumerweg. Een personenauto stond stil op de rijbaan om een inrit in te rijden. Een 35-jarige bestuurder van een motor uit Tzum is waarschijnlijk geschrokken van de stilstaande auto die een inrit wilde inrijden en heeft heftig geremd, waardoor de motor onderuit ging. De motorrijder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor onderzoek.

Heerenveen:autobrand
Vrijdag omstreeks 18.00 uur stond een personenauto, eigendom van een 19-jarige inwoner van Alpen aan de Rijn, in brand. De auto stond op de zuidbaan van de A7, voor de afslag Tjalleberd. Brandweer heeft de auto geblust. Auto brandde geheel uit.

Leeuwarden:winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 19.05 uur vond een winkeldiefstal plaats in een supermarkt aan de Schrans. Op dat moment waren 2 politieambtenaren bezig met onopvallende surveillance. Zij zagen dat een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden genoemde supermarkt binnen ging met een lege tas. Even later zagen ze deze persoon de winkel uitkomen met een gevuld tas. Vervolgens de vrouw aangehouden en bekende 2 pakken waspoeder weggenomen te hebben uit voornoemde winkel. Aangehouden en overgebracht naar het bureau. Namens de winkel werd aangifte hiervan gedaan door een 20-jarige medewerkster van de zaak. Tegen de verdachte zal proces verbaal worden opgemaakt

Leeuwarden:winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 19.25 uur werd een winkeldiefstal gepleegd in een supermarkt het Hoeksterend. Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden is door winkelpersoneel aangehouden voor winkeldiefstal. Had goederen weggenomen ter waarde van 20 Euro, Welke goederen niet bekend. Afhandeling via Kort-Om boete 115 Euro.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 19.55 uur werd een 17-jarige bestuurder uit Leeuwarden gecontroleerd. De auto waarin hij reed stond niet op zijn naam en tevens was hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Tegen de bestuurder is proces verbaal opgemaakt.

Joure: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.30 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Prins Bernhardstraat en de Scheen. Een 48-jasrige automobilist uit Joure reed over de Scheen richting centrum Joure. Op genoemde kruising wilde hij rechtsaf de Prins Bernhardlaan inrijden alwaar de auto van een 46-jarige automobiliste stilstond. Door de bocht te ruim te nemen botste de auto van de 48-jarige tegen de linkerzijkant van de auto van de 47-jarige. In eerste instantie was niet duidelijk wie precies gereden had in de auto die rechtsaf sloeg. Uiteindelijk bleek dit de 48-jarige inwoner van Joure te zijn. Adem rook naar alcohol. Op bureau blies de man 645 ugl goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Proces verbaal is opgemaakt.

Diverse processen verbaal voor rijden onder invloed
- Zaterdag omstreeks 00.10 uur. Noorderdwarsvaart Drachten een 30-jarige inwoner van Drachten. Blies 485 ugl, rijverbod 5 uur. Auto was tevens niet verzekerd. Proces verbaal hiervoor gemaakt. - Zaterdag omstreeks middernacht Heidenskipsterdyk Heidenskip. 20-jarige inwoner van Heidenskip. Blies 270 ugl, rijverbod 1 uur. - Zaterdag 02.15 uur Leegsterweg Warfstermolen, een 45-jarige inwoner van Warfstermolen. Blies 1165 ugl, en auto inbeslaggenomen omdat verdachte reed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. - Zaterdag omstreeks 02.56 van Goghlaan Heerenveen 22-jarige inwoner van Heerenveen Blies 335 ugl, rijverbod 3 uur dagvaarding. Boete 190 Euro - Zaterdag 02.48 uur M.J. Hogeboomstraat St. Johannesga, een 46-jarige inwoner van Sint Johannesga. Blies 620 ugl, rijverbod 7 uur en rijbewijs ingevorderd. - Zaterdag 02.52 uur op de Olderberkoper weg Oudehorne, een 24-jarige inwoner van Heerenveen. Blies 250 ugl, rijverbod 1 uur.o - Zaterdag 03.15 uur, Europalaan Heerenveen, een 32-jarige inwoner van Heerenveen, bleis 630 ugl, rijverbod 7 uur en rijbewijs ingevorderd. - Zaterdag 04.40 uur, Spoorstraat Leeuwarden, een 40-jartige inwoner van Abcoude, blies 590 ugl, rijverbod 6 uur en rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: grote alcoholcoontrole
Van vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 05.00 uur is een grote alcoholcontrole uitgevoerd. In totaal deden 18 politieambtenaren mee aan de actie, alsmede een Kort-Om functionaris van Justitie. In totaal werden 380 baaltesten afgenomen en daarvan hadden 4 bestuurders teveel gedronken. Zie gecombineerde mutatie rijden onder invloed.

Leeuwarden: inbraak woning heterdaad
Zaterdag omstreeks 05.30 uur reed een surveillanceauto over Dennenstraat. Bij de kruising van deze straat met de Plataanstaart stond een aanhangwagen geparkeerd. Tegen deze aanhangwagen stond een fiets waaraan 2 tassen hingen. Dit was verdacht gezien het tijdstip. Direct naar de naast gelegen woning en via de schuttingdeur werd de achtertuin betreden. De politieambtenaren zagen toen een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, die net uit de woning kwam met een videorecorder onder zijn arm. De man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij fouillering op bureau bleek hijn ook nog in het beszit te zijn van 3 mobiele telefoons, een zwarte beurs inhoudende wat geld. Toen de verdachte werd aangehouden kwam de bewoner van de woning ook ter plaatse. Bewoner is een 44-jarige inwoner van Leeuwarden. Aan de voorkant van de steeg achter woningen werden nog meerdere goederen aangetroffen, een krat bier, een gereedschapskist met elektrisch - en handgereedschap Mogelijk dat deze goederen uit andere woningen zijn weggenomen. Alles is inbeslaggenomen. Verdachte is ingesloten en onderzoek volgt.

Arum: poging doodslag cq moord
Zaterdag omstreeks 00.45 uur kreeg de politie melding dat een manspersoon was gestoken met een mes. In de Sportlaan aangekomen nabij het jeugdhonk werd een persoon vast gehouden door een groepje jongelui. De jongelui verklaarden dat deze jongen, een 16-jarige inwoner van Arum, een andere jongen had gestoken met een mes. Vervolgens de jongen aangehouden. Tevens kreeg de politie het mes waarmee de verdachte gestoken had. Het slachtoffer is een 17-jarige inwoner van Achlum. Onderzoek naar toedracht wordt nog onderzocht.

Hommerts: diefstal kluis
Vrijdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur heeft een diefstal plaats gevonden van een kluis uit het kantoor. Het kantoor maakt deel uit van een tuincentrum aan de Hettingaweg. De kluis heeft een grootte van 60 x 60 x 40 cm. De totale kluis is meegenomen. In de kluis zaten papieren.Aangifte hiervan werd gedaan door een 43-jarige inwoner van Hommerts. Mocht iemand wat gezien hebben of eventuele inlichtingen te kunnen verstrekken dan gaarne contact opnemen met de plaatselijke politie of telefonisch 0900 8844.

Oosterwolde: diefstal uit auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een personenauto, eigendom van een 24-jarige inwoonster van Oosterwolde. De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats aan de Leegemaad. Het raam van het rechterportier is opengebroken en weggenomen uit de auto zijn een radio/cdspeler en een 20-tal cds. De 24-jarige heeft hiervan aangifte gedaan.

Leeuwarden:diefstal scooter
Op vrijdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur is voor de woning van een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aan de Dokkumerstraatweg weggenomen een scooter. Merk Yamaha type: Chooler. Kleur wit, nummer verzekeringsplaatje niet bekend. Waarde ongeveer 2700 Euro.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272