Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Wanneer gebeurt er nu wat aan dat Haagse uitgaansleven?

Drie studenten van de Mondriaan Onderwijsgroep hebben in samenwerking met de Haagse Jongerenraad een onderzoek verricht over wat de jongeren vinden van het Haagse uitgaansleven. In totaal hebben 571 jongeren van drie verschillende scholen (Mondriaan Economie, Ichtus Hoge School en Segbroek College) meegedaan aan het onderzoek.

Gemiddeld geven de jongeren Den Haag een 6,5 als uitgaansstad. Aan de reacties van de jongeren is te zien dat het nog veel beter kan. Als de ondervraagde wethouder was, zou bijna 1 op de 3 willen dat er meer discotheken moeten komen. Dit gegeven is al enkele jaren bekend. De jongere gaan in Den Haag het liefst naar de bioscoop (260 stemmen) en niet naar de discotheek (229 stemmen).

Wanneer wordt er nu wat aan dat uitgaan gedaan in Den Haag? Een veel gehoorde vraag bij de Haagse jongeren. Ook een vraag die maar onbeantwoord blijft. De Haagse Jongerenraad heeft al verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente, maar dit leverde niets op. Een geĂŻnteresseerde exploitant zegt al nee tegen de gemeente als hij de hoeveelheid aan regels heeft gehoord. Verder is Den Haag een gemeente die nauwelijks initiatieven durft te nemen en een imago heeft van een uitgaansstad op de Noordpool.

Vier jaar geleden was bijna in elk verkiezingsprogramma te lezen dat er meer uitgaansgelegenheden voor jongeren moesten komen. Ook voor de volgende vier jaar worden weer dezelfde beloftes gedaan. Het lijkt erop dat de politiek zelf al aangeeft dat er niets is gebeurd de afgelopen vier jaar. Gaat er nu dan ook echt wat gebeuren? De Haagse Jongerenraad hoopt spoedig op een reactie van de Haagse politiek en de gemeente.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat bijna 1 op de 5 van de jongeren wel is geweigerd bij een uitgaansgelegenheid in Den Haag vanwege haar of zijn afkomst. Een hard gegeven wat de Haagse Jongerenraad nader zal onderzoeken.

Einde persbericht

Enkele andere gegevens op een rij:

a.. 84% gaat wel eens uit in Den Haag
b.. 2-3 keer per maand gaan de jongere uit in Den Haag c.. Het openbaar vervoer wordt het meeste als vervoermiddel gebruikt om naar de uitgaansbestemming te komen. d.. Favoriete uitgaansplek in Den Haag: Centrum 58%, 37% Scheveningen, Kijkduin 4%, anders 1%. e.. 30% geeft fl. 25,- tot fl. 50,- (gulden) uit als men uitgaat , 22% geeft fl. 50,- - tot fl. 75,- uit , 20% geeft fl. 75,- - fl. 100,- uit. f.. 62% drinkt alcohol als hij/zij uitgaat, als de jongeren alcohol drinken, zijn dit 1 tot en met 3 glazen/flesjes alcohol (37%), 24% drinkt tussen de 4 en 6, 19% tussen de 7 en 9 en 20% drinkt er 10 of meer. Zie voor meer cijfers en reacties van de jongeren in het rapport!