Ingezonden persbericht


Heilig Landstichting, 17 april 2002

'Vakantie-activiteiten in het Bijbels Openluchtmuseum' 27 april t/m 5 mei 2002

Tijdens de meivakantie van 27 april tot en met 5 mei biedt het Bijbels Openluchtmuseum leuke vakantie-activiteiten in de Via Oriëntalis en Tell Arab zoals het maken van theatermaskers, speelgoed en Arabische lekkernijen. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats van 13.00 tot 16.30 uur. De bezoekers mogen alle zelfgemaakte voorwerpen mee naar huis nemen als souvenir.

Griekse theatermaskers maken (27 april, 2 en 3 mei in de Via Oriëntalis) Het toneel werd uitgevonden door de Atheners dat ontstaan is uit de oude festivals ter ere van de god Dionysos. In de eerste toneelstukken deed er maar een enkele speler mee, maar later mochten er hoogstens drie acteurs meedoen. Ieder acteur moest met behulp van maskers meerdere personages spelen. De Via Oriëntalis is een Romeinse stad waar vroeger soldaten, handelaren en priesters bijeenkwamen. Gedurende deze drie dagen kunnen de kinderen in deze Romeinse stad hun eigen Griekse masker maken.

Romeins sieraad maken (29 april in de Via Oriëntalis) Romeinen droegen sieraden zoals broches en sierspelden om hun wijde kleding bijeen te houden. Romeinse oorbellen werden vroeger gemaakt van metaal en edelstenen en waren erg populair. Verder werden er ook halskettingen en ringen gedragen. De kinderen mogen zelf Romeinse sieraden maken met behulp van kralen, schelpen en touw.

Speelgoed maken van klei (1 en 5 mei in de Via Oriëntalis) Vele musea hebben tegenwoordig grote verzamelingen van Grieks en Romeins aardewerk omdat de gebakken klei zo goed bewaard gebleven is. Kinderen mogen een speelgoed of potje van klei maken zodat zij een blijvende herinnering hebben aan hun bezoek in het Bijbels Openluchtmuseum.

Arabische lekkernijen maken in Tell Arab
In de Via Oriëntalis kunne de kinderen hun naam schrijven in hiëroglyfen. In Tell Arab, het Arabische vissersdorp, leren de kinderen over het Arabische schrift en mogen ze proberen om zelf Arabisch te schrijven met inkt en een rietpen. Onder begeleiding maken de kinderen Arabische lekkernijen klaar. Ook beschilderen ze een tegel met Arabische motieven en leren ze een armbandje, matje of mandje vlechten van raffia.

Praktische informatie:
Het Bijbels Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur (t/m 3 november 2002). De toegangsprijs is 8 euro. Kinderen betalen de helft. Korting is er voor senioren, CJP'ers en MJK's. Het museum ligt aan de doorgaande weg naar Nijmegen naar Groesbeek (N842). Vanaf station Nijmegen CS neemt u de stadsbus (lijn 5 richting Groesbeek) of de treintaxi. Telefoon (024) 38 23 110.

(einde persaankondiging)

Activiteitenoverzicht in de meivakantie april/mei
De activiteiten vinden plaats van 13.00 tot 16.30 uur gratis

Zaterdag 27 april Tell Arab: Je naam in het Arabisch schrijven Via Oriëntalis: Griekse theatermaskers maken

Zondag 28 april Tell Arab: Arabische lekkernijen maken Via Oriëntalis: Je naam in hiëroglyfen schrijven

Maandag 29 april Tell Arab: Arabische tegeltjes maken Via Oriëntalis: Romeinse sieraden maken

Woensdag 1 mei Tell Arab: Vlechtwerkjes van raffia maken Via Oriëntalis: Speelgoed maken van klei

Donderdag 2 mei Tell Arab: Vlechtwerkjes van raffia maken Via Oriëntalis: Griekse theatermaskers maken

Vrijdag 3 mei Tell Arab: Arabische lekkernijen maken Via Oriëntalis: Griekse theatermaskers maken

Zaterdag 4 mei Tell Arab: Vlechtwerkjes van raffia maken Via Oriëntalis: Je naam in hiëroglyfen schrijven

Zondag 5 mei Tell Arab: Arabische tegeltjes maken Via Oriëntalis: Speelgoed maken van klei

Voor meer informatie, interview of reportage belt u met Linda Scholte Lubberink (medewerkster educatie):
(024) 38 23 110.

Op bovenstaand telefoon-nummer bestelt u ook een rechtenvrije foto van het museum tijdens de mei vakantie-activiteiten.