Space Research Organization Netherlands (SRON)

23 april 2002

Operaties Nederlands-Italiaanse satelliet BeppoSAX ten einde

Op 30 april zal de Nederlands-Italiaanse astronomische röntgensatelliet BeppoSAX zijn laatste sterlicht zien. De Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI heeft afgelopen week in overleg met Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) besloten na precies zes zeer succesvolle jaren de operaties te stoppen. De satelliet heeft daarmee drie maal zo lang gewerkt als gepland. De wetenschappelijke meetinstrumenten, en met name de Utrechtse groothoekcamera's, werken nog uitstekend. Het uitvallen van een aantal voor de satelliet vitale functies maakt verder wetenschappelijk werk echter steeds moeilijker. Projectleider John Heise: "BeppoSAX heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Onze groothoekcamera's hebben voor grote doorbraken gezorgd. We kunnen zeggen dat we werkelijk alles uit de satelliet gehaald hebben wat er in zat."

BeppoSAX werd gelanceerd op koninginnedag in 1996 en ontpopte zich al snel tot een ware gammaflitsenjager. Gammaflitsen, kortstondige kosmische uitbarstingen van de hoogenergetische gammastraling, zijn sinds hun ontdekking door Amerikaanse spionagesatellieten dertig jaar lang een raadsel gebleven. Dankzij de röntgengroothoekcamera's van SRON aan boord van BeppoSAX kwam hier verandering in. Met ongekende nauwkeurigheid konden deze camera's de positie van een gammaflits bepalen. Door de positie razendsnel door te geven konden ook andere telescopen de nagloed van de flits (the smokin' gun) bestuderen in het röntgen-, radio- of zelfs het zichtbaar licht. De flits die waargenomen werd in februari 1997 bracht wetenschappers een stuk dichter bij een verklaring voor de mysterieuze flitsen: de geboorte van een zwart gat bij de ineenstorting van een zware roterende ster. De explosie waar dat mee gepaard gaat is zo groot dat ze waarneembaar is tot in de verre uithoeken van het heelal. Voor deze ontdekking ontving het gehele BeppoSAX-team in 1998 de de Bruno Rossi Prijs, een prestigieuze onderscheiding van de American Astronomical Society.

Tot de laatste flits

De groothoekcamera van SRON
Het bleef niet bij deze doorbraak. De Utrechtse groothoekcamera's brachten de grote telescopen op en rond de aarde, zoals Hubble, de Keck-telescoop op Hawaï en röntgensatellieten Chandra en XMM-Newton, verschillende malen op het spoor van nieuwe explosieve verschijnselen in het heelal. Zo werd afgelopen week nog een nieuw soort extreem lange flits waargenomen, waarbij naar het zich nu laat aanzien alleen röntgenstraling en geen gammastraling gedetecteerd is. Dit kan duiden op een volledig nieuw verschijnsel.

"Tja, het afscheid van SAX valt niet licht natuurlijk. Maar de satelliet heeft ons een aantal geweldige wetenschappelijke uitdagingen nagelaten. Ik zie uit naar vervolgonderzoek, met nieuwe satellieten", aldus John Heise.
Het succes van BeppoSAX is mede te danken aan de Nederlandse industrie. Onder leiding van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) ontwierp en bouwde Fokker Space het standregelsysteem en waren NLR, TNO-TPD en Stork Product Engineering ook betrokken bij de bouw van de satelliet. Tevens leverde Fokker Space de zonnepanelen.

Links:

* BeppoSAX op Kanaal 9 (Regionale zender Utrecht)(mpg-filmpje 4,5 MB).

* BeppoSAX pagina bij SRON

* De Röntgengroothoekcamera's van SRON

* Photogallery van BeppoSAX