Ministerie van Algemene Zaken

TOESPRAAK MINISTER-PRESIDENT t.g.v. KONINGINNEDAG 2002

Vandaag, op deze Koninginnedag 2002, bereikt Prinses Juliana de leeftijd van 93 jaar.
Zoals bekend verschijnt zij al geruime tijd niet meer in het openbaar, maar toch blijft dit bovenal háár dag. Een groot deel van haar familie zal de Prinses ook vandaag weer persoonlijk feliciteren op paleis Soestdijk. Vanaf deze plaats wens ik Prinses Juliana alvast, namens u allen, van harte geluk.

Mr. Pieter van Vollenhoven, dertig jaar jonger, viert vandaag zijn 63ste verjaardag. Ook hem wens ik een bijzonder prettige dag toe.

Wie ik ook een onbekommerde Koninginnedag toewens, dat zijn de inwoners van Hoogeveen en Meppel. Vorig jaar zou de Koningin met haar familie de feestelijkheden in deze Drentse gemeenten bijwonen, maar dat moest vanwege de mond- en klauwzeercrisis worden afgelast. Gelukkig kan het feest in Hoogeveen en Meppel dit jaar wél plaatsvinden in aanwezigheid van de Koninklijke familie. Prinses Máxima en Prinses Laurentien zullen in Drenthe voor het eerst deelnemen aan de feestelijkheden met hun echtgenoten, de Prins van Oranje en Prins Constantijn. Helaas is Prins Claus er vandaag niet bij. Zijn gezondheidstoestand staat dat jammer genoeg niet toe. Ik hoop van harte - en weet mij met deze wens de tolk van zeer velen - dat het Prins Claus snel weer een stuk beter zal gaan.

Vandaag wordt weer Koninginnedag, het traditionele Oranjefeest gevierd in het hele land, met Hoogeveen en Meppel als hoogtepunt. Ik wens u allen, waar u ook bent en wat u ook doet, een vreugdevolle dag toe.