Korps: Groningen, plaats: Diverse 30-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Dinsdag 30 april 2002 (Koninginnedag)

Dagelijkse berichten

Stadskanaal: dronken mannen
Aan de Beneluxlaan in Stadskanaal heeft de politie dinsdagmorgen vroeg twee mannen in de leeftijd van 22 en 24 jaar uit Stadskanaal en Nieuw Buinen aangehouden. Surveillerende politiemensen zagen dat beide mannen ruzie hadden en elkaar in haren vlogen. Ze kwamen beiden op de grond te liggen en bij nader onderzoek bleken ze beiden in kennelijk staat van dronkenschap te verkeren. De heren werden meegenomen naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap. Na verhoor zijn ze heengezonden.

Sappemeer: vlaggendieven
De politie heeft maandagnacht aan de Noorderstraat in Sappemeer twee mannen in de leeftijd van 18 en 19 jaar uit Hoogezand en Sappemeer aangehouden wegens diefstal. Surveillerende politiemensen zagen dat één van de verdachten in een vlaggenmast klom, kennelijk met de bedoeling om de daar in hangende vlag met daarop de mascotte van Gironingen mee te nemen. De poging mislukte en de mannen vervolgden hun weg te voet. Enige tijd later zagen de agenten dat één van de mannen van onder zijn jas een Italiaanse vlag aan de andere man liet zien, die op zijn van onder zijn kleding een Gironingen vlag tevoorschijn toverde. Daarop werden beide aangehouden. Ze bekende de vlaggen ergens onderweg naar huis te hebben gestolen. Na verhoor zijn beide heren heengezonden. De vlaggen zijn vermoedelijk eigendom van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en worden teruggegeven.

Winschoten: automobilist aangehouden
Een 59-jarige automobilist uit Midwolda is maandagavond door de politie aangehouden op de P.C. Hooftlaan in Winschoten. De man werd staande gehouden voor een alcoholcontrole. Hij bleek niet te hebben gedronken maar zijn persoonsgegevens kwamen wel voor in het opsporingsregister omdat hij nog voor een bedrag van ruim 1400 euro aan boetes had openstaan. Tevens bleek het rijbewijs van de man te zijn ingevorderd. Hij werd meegenomen naar het bureau. Nadat de man de boetes had betaald kon hij weer gaan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden in een auto terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd.

Delfzijl: bromfietsdieven aangehouden
Twee 16-jarige jongens uit Delfzijl zijn maandagnacht door de politie aangehouden op de Hoogelandsterweg in Delfzijl. De knapen waren in het bezit van een snorfiets die kort voor de aanhouding van beiden, was gestolen bij een verenigingsgebouw in Spijk. De 18-jarige eigenaar van de snorfiets had de politie gewaarschuwd toen hij constateerde dat zijn brommertje, die hij, vastgebonden met een ketting had gestald voor het verenigingsgebouw. De ketting bleek te zijn doorgeknipt. Bij onderzoek in de buurt troffen surveillerende agenten beide verdachten lopend met de brommer aan. Ze zijn naar het bureau gebracht en ingesloten voor nader onderzoek. De brommer wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Zuidhorn: snelheidcontrole
De politie heeft maandagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Provinciale weg N980 in Zuidhorn. Daarbij werd van 312 voertuigen de snelheid gemeten. Ruim 20% (66) van de gecontroleerde bestuurders reed harder dan te toegestane maximumsnelheid van 60 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km per uur.

Marum: inbraak
In een bedrijfspand aan de Transportweg in Marum is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. De inbrekers kwamen het gebouw, waarin een bouwbedrijf en een meubelreparatiebedrijf, zijn gevestigd, binnen door een raam te vernielen. Binnen vernielden ze ramen van twee bedrijfsautos van het bouwbedrijf. Daaruit werd gereedschap weggenomen. In het bedrijfsgedeelte van het bouwbedrijf werd tevens een kast opengebroken. Daaruit werd radioapparatuur gestolen. Ook een deur van het meubelbedrijf werd opengebroken. Daar werd echter niets gestolen. Wel werden gereedstaande meubels met cola bespoten. De politie stelt een onderzoek in.

Uithuizen: boete voor bellen
De politie heeft maandagmiddag op de Havenweg in Uithuizen proces-verbaal opgemaakt tegen een 31-jarige automobilist uit Noordhorn. De man reed over de kruising met de Cohenstraat en was tijdens het rijden aan het bellen met zijn mobieltje. Hij verklaarde dit te doen vanwege de slechte geluidskwaliteit van zijn carkit. De man kreeg een boete van 136 euro.

Groningen: vals geld
In een disco aan de Gelkingestraat heeft de politie afgelopen nacht twee mannen, 19 en 21 jaar oud, beiden afkomstig uit Groningen aangehouden. De twee trachtten in het uitgaansbedrijf met twee valse bankbiljetten van 50 Euro te betalen. De medewerkers van het bedrijf vertrouwden het niet en waarschuwden de politie. De verdachten werden meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: man beroofd bij pinautomaat
Maandagmiddag werd een 54-jarige inwoner van Groningen op de Nieuwe Ebbingestraat beroofd van zijn geld. Het slachtoffer stond in een pinportiek geld te pinnen toen hij van achteren met een mes werd bedreigd. De dader dwong het slachtoffer geld te pinnen. Nadat hij een keer had gepind nam de verdachte de pas en pinde nog een keer. Hierna vluchtte de dader op een fiets in de richting van het centrum. Een onderzoek door getuigen leverde geen verdachte meer op. Het slachtoffer werd voor een paar honderd Euro benadeeld.

Haren: vernielingen
In het afgelopen weekend werden wederom vernielingen gepleegd aan een schoolgebouw aan het Cantersveen. De vermoedelijk jeugdige daders klommen op het dak van de school en haalden een lichtkoepel van het dak. In de laatste weken werden meerdere vernielingen aan de school gepleegd. De jeugd gebruikt het terrein als omhangplek. De politie zoekt getuigen van de vernielingen.

Groningen: ongeval letsel
Een 31-jarige inwoner van Groningen liep maandagochtend borst en mondletsel op. De man botste met zijn auto achter op een stilstaande vrachtauto die voor het verkeerslicht Beneluxweg/Rijksweg stil stond. Het slachtoffer kwam daarbij met borst en mond op het stuur van zijn auto. Hij hield aan de botsing kneuzingen en een scheur in zijn tong over. De man moest voor onderzoek naar een ziekenhuis. De auto van het slachtoffer moest worden weggetakeld.

Groningen: voorlopig opgeborgen
Een 28-jarige man uit Marum is voor enige tijd opgeborgen. De man veroorzaakte als drugsgebruiker overlast op de Langestraat. Aan het politiebureau bleek dat de man nog twee justitie straffen moest uitzitten. Hij is overgedragen aan de parketpolitie en heeft voorlopig onderdak voor ruim een half jaar.

Groningen: man door het lint
Politie en medewerkers van de GGD werden maandagmiddag gealarmeerd dat in een woning aan de Irislaan een man door het lint ging. Bij de woning gekomen bleek dat de man inmiddels de ruiten van de woning had ingegooid en huisraad op straat had gesmeten. In de woning werd door enkele personen getracht de man onder controle te krijgen. Hij bleek forse snijwonden aan zijn handen te hebben opgelopen en bloedde hevig. Uiteindelijk gelukte het de agenten om de man te boeien en over te dragen aan de GGD broeders. In een ziekenhuis werd de man geopereerd in verband met doorgesneden pezen en vervolgens overgedragen aan de afdeling psychiatrie.

Groningen: wateroverlast door kwekerij
Bewoners van een woning aan de Hyacintstraat waarschuwden maandagavond de politie in verband met wateroverlast van een bovenwoning. Toen de politie de bovenwoning betrad bleek in een van de kamers een hennepkwekerij aanwezig te zijn. Een waterreservoir van de kwekerij bleek te zijn overstroomd met als gevolg dat de kamer blank stond en de benedenwoning waterschade opliep. Uit de woning werden enkele tientallen planten in beslaggenomen en diverse lampen, filters, waterslangen, tijdschakelaars en een 600 liter watervat. De goederen werden vernietigd. De bewoner bleek niet aanwezig. Hij zal later worden gehoord.

Groningen: lastige ex
Een 30-jarige man uit Groningen werd maandagavond op de Ypemaheerd aangehouden. De man bedreigde op straat zijn ex door te proberen haar met een hondenketting te slaan. Uiteindelijk lukte het de man wel de auto van de vrouw met de ketting te vernielen. De politie wist de man op straat aan te houden. Hij is meegenomen naar het bureau en voor de nacht ingesloten.

Groningen: man mishandeld
Op de Nassaulaan werd afgelopen nacht een 26-jarige inwoner van Veendam door een tweetal mannen mishandeld. Een getuige zag dat het slachtoffer door twee verdachten met een ketting werd bewerkt. Toen agenten ter plaatse kwamen lag het slachtoffer met een bebloed gezicht op straat. De daders waren inmiddels op een fiets gevlucht. Tijdens de vechtpartij raakten bovendien een drietal geparkeerd staande autos beschadigd. Het slachtoffer moest voor behandeling naar een ziekenhuis worden gebracht. De daders wisten te ontkomen.

Groningen: gestolen goederen
De politie heeft maandagnacht op de Aweg een 34-jarige zwerver aangehouden. De man viel passanten lastig op straat. Toen agenten hem aanspraken bleek de man in het bezit van een tweetal messen. Bovendien had de verdachte in zijn kleding een mobiele telefoon en een portemonnee met een aantal vermoedelijk van diefstal afkomstige pasjes. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Groningen: vernielingen van autos
Op de Wilhelminakade trof de politie maandagnacht een zestal vernielde autos aan. De daders bleken diverse autoruiten te hebben ingegooid en ruitenwissers te hebben afgebroken. De politie vermoedt dat de daders ook verantwoordelijk zijn voor de mishandeling van de man op de Nassaulaan.

Groningen: ingesloten voor lastig vallen caféklanten Een 24-jarige man uit Groningen kon afgelopen nacht in de tuintjes van woningen aan het Zuiderdiep worden opgepakt. De man was een café aan de Gelkingestraat uitgezet nadat hij enkele vrouwelijke bezoekers lastig viel. Op straat maakte hij vervolgens amok met de portier van het café en sloeg deze vol in het gezicht. Hierna vluchtte de dader. Na een korte zoektocht troffen agenten de man in de Herestraat aan. Hij zag echter kans te vluchtten. Uiteindelijk werd de man in de tuintjes achter de woning Zuiderdiep aangetroffen. Na bewerkt te zijn met pepperspray kon de man aangehouden worden. Hij is ingesloten. Het slachtoffer moest met oogletsel naar een ziekenhuis.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0.13 euro p/m )