Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-04-2002 Persberichten districten stad Utrecht, 10.55 uur

Rustig verloop Vrijmarkt

UTRECHT De vrijmarkt in de binnenstad is gisteravond en de afgelopen nacht rustig verlopen. In de dagen voorafgaand aan de vrijmarkt heeft de politie meerdere mensen gewaarschuwd voor het bezet houden van plaatsen. Tot 18.00 uur maandagavond is dit beleid, conform de richtlijnen van de gemeente, gehandhaafd. De druk nam rond dit tijdstip wat toe, maar leidde niet tot grote ongeregeldheden. De politie heeft bij onenigheid over een standplaats op de St. Jacobstraat bemiddeld, waarna de rust hier terugkeerde.

Op verzoek van buurtbewoners heeft de gemeente dit jaar een aantal regels uitgevaardigd waarop ook duidelijke handhaving gewenst was. Zo was het naast het bezet houden van standplaatsen, verboden voor particulieren om alcohol te verkopen. Politieagenten hebben hier streng op gecontroleerd. In eerste instantie kregen mensen een waarschuwing en uitleg over de regels. Bovendien werden ze verzocht hun spullen op te ruimen. Zij kregen daarbij een brief overhandigd waarin de richtlijnen van de gemeente uitgelegd waren. Voldeden zij niet aan de aanwijzingen van de politie, werd hun handel in beslag genomen en opgeslagen op het politiebureau. Tot nu toe heeft een persoon niet aan de vordering gehoor gegeven. Drie trays bier zijn van hem in beslag genomen en hij krijgt proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er met deze goederen gaat gebeuren.

De Keuringsdienst van Waren heeft in samenwerking met de politie gisteravond diverse particulieren die, tegen de richtlijnen in, bederfelijke etenswaren verkochten, van de vrijmarkt verwijderd. Rond 21.00 uur maandagavond verwijderde de Keuringsdienst een handelaar die 40 meter kraam had op de Van Asch van Wijckskade en bederfelijke etenswaren verkocht. Ook vandaag is de Keuringsdienst aanwezig en zal de controles voortzetten.

Naarmate de nacht vorderde, ontstonden meerdere kleine vechtpartijtjes. De invloed van alcohol was hier mede debet aan. In totaal hield de politie 25 mensen aan voor diverse overtredingen zoals belediging, verzet bij verbaliseren en vechtpartijen. Achttien aanhoudingen vonden plaats op of nabij het kermisterrein op het Neude. Ruim de helft van de aangehouden personen komt uit de regio of uit andere delen van het land. De afgelopen nacht werden ruim 75 bekeuringen uitgeschreven voor wildplassen, terwijl de gemeente 9 toiletwagens in het gebied had geplaatst.

Aan het eind van de nacht, rond 06.00 uur hield de politie een 25-jarige man uit Utrecht aan voor mishandeling. De politie kreeg de melding dat er op de Wolvenstraat een vechtpartij gaande was. Daar aangekomen troffen agenten twee aangevers aan, 24 jaar uit Boxmeer en 36 jaar uit Utrecht, die geslagen waren met ijzeren pijpen. Beiden zijn voor behandeling overgebracht naar het Diaconessen ziekenhuis. Op basis van het signalement kon de politie even later de verdachte op de Van Asch van Wijckskade aanhouden. De man zit nog vast op het bureau. Van de 25 aangehouden verdachten, zitten er nog 3 verdachten vast voor nader onderzoek.

De politie waarschuwt mensen voor zakkenrollers. Zij roept mensen op goed op hun portemonnee, mobiele telefoon e.d. te letten. Het goed opbergen van deze spullen, bijvoorbeeld in een afgesloten binnenzak of tas, voorkomt in veel gevallen zakkenrollerij.

Schade na brand

UTRECHT Rond 03.40 uur dinsdagmorgen was er een brand in een woning in Wittevrouwen ontstaan. Een zitbank was door nog onbekende oorzaak in brand komen te staan. De bewoner, leeftijd onbekend, heeft de bank naar buiten getrokken. Hij liep daarbij brandwonden op aan zijn handen en hoofd. Hij is voor behandeling overgebracht naar het UMC. De bewoners waren al begonnen de brandende bank te blussen toen de brandweer aan kwam rijden en de brand verder bluste. Er ontstond schade aan de gevels. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Overval

UTRECHT Tijdens de koninginnenacht rond 00.05 uur werd een eigenaar van een horecagelegenheid in Wittevrouwen overvallen. Een nog onbekende man kwam de zaak binnen en eiste geld. Onder bedreiging van een wapen overhandigde de eigenaar, een 37 jarige man uit Utrecht, enkele tientallen euros. De verdachte ging er op de fiets vandoor richting het centrum. Zijn signalement luidt: blanke man tussen de 25 en 30 jaar, ongeveer 1,70 meter lang, tenger postuur, droeg een zwarte lederen jas, zwarte bivakmuts en zwarte basebalpet. De politie onderzoekt de overval.

Straatroof

UTRECHT Omstreeks 12.40 uur maandagmiddag werd een 73-jarige vrouw op de Lamerislaan beroofd van haar portemonnee.

De vrouw werd van achteren vastgepakt door een onbekend gebleven man en naar de grond getrokken. De man haalde haar portemonnee uit haar jaszak en rende vervolgens weg. De vrouw rende nog achter hem aan, maar verloor hem uit het oog. Signalement van de verdachte: licht getinte man tussen de 25 en 30 jaar oud, 1,70 meter lang, kort zwart haar. Hij droeg een blauwe spijkerbroek en een donkerblauwe jas. De politie verzoekt getuigen van deze roof contact op te nemen met het team Robuust, 0900-8844.