Korps: Friesland, plaats: Friesland 30-04-2002
Politieberichten 29 april 13.00 uur t/m 30 april 09.009 uur

Stiens: inbraak zorginstelling
In het wekend van vrijdag 26 april en maandag 29 april is er ingebroken in een berghok achter het de zorginstelling aan de Ieleane. Het toegangsraam werd geforceerd. Uit de werkruimte werd een radio/cd-speler weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige medewerking van de zorginstelling uit Cornjum.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan het Mannagras. Door het forceren van een bovenlicht aan de achterzijde van de woning is men binnengekomen Diverse vertrekken zijn doorzocht. Weggenomen voor ongeveer 1300 Euro aan swarovski kristal Aangifte is gedaan door een 65-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: oplichting
Maandag omstreeks 15.55 uur probeerde een 19-jarige inwoner van Rotterdam bij de belastingdienst aan de Tesselschadestraat geprobeerd met een vals paspoort een SOFI-nummer te bemachtigen. De man heeft het gebouw verlaten en kon even later door de politie worden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het valse paspoort is inbeslag genomen en tegen de persoon wordt proces verbaal opgemaakt. Een 46-jarige medewerker deed hiervan aangifte

Noordwolde: aanrijding met hond
Maandag omstreeks 17.15 uur vond een aanrijding plaats op de Nieuweweg. Een 27-jarige automobiliste uit Vledderveen reed over genoemde weg. Op het naast de rijbaan gelegen fietspad liep een hond, een Rottweiler Toen de 27-jarige bijna ter hoogte van de hond reed, stak de hond plotseling de rijbaan over. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De hond is na de aanrijding weer opgestaan en weggevlucht. De eigenaar van de hond wordt verzocht contact op te nemen met de plaatselijke politie tel: 0900 8844.

Heerenveen: joy-riding en aanrijding
Maandag omstreeks 04.45 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de A7 tussen verkeersplein Joure en Heerenveen. Een 29-jarige automobilist uit Heerenveen is vermoedelijk wat in slaap gevallen en bemerkte plotseling dat hij met de auto in de berm reed. Hij probeerde naar links te sturen oom weer op de weg te rijden, doch dit gelukte niet. Het voertuig sloeg over de kop en kwam op het dak in een sloot terecht. Bestuurder kon zelf het voertuig verlaten. De auto is total loss. De auto is eigendom van een 31-jarige inwoner van Heerenveen. Hij heeft aangifte gedaan van joy-riding. Zonder zijn toestemming heeft de 29-jarige de auto van de 31-jarige meegenomen. Tegen de 29-jarie wordt proces verbaal opgemaakt.

Idaerd: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 17.15 uur vond een kop staart aanrijding plaats op de rijksweg A32 talud richting Sneek. Een 23-jarige automobilist uit Heerenveen stopte aan het eind van de afrit en wilde rechtsaf slaan richting Sneek. Ze trok op en remde weer. Op dat moment botste een auto, bestuurd door een 45-jarige inwoonster van Sneek, tegen de achterzijde van de 23-jarige. Een mede-inzittende van de 23-jarige, een 23-jarige inwoner van Sneek, de bestuurster klaagden over nekklachten en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor onderzoek Alleen materiële schade.

Lollum, visstropers aangehouden
Maandag omstreeks 19.20 uur werd een auto gecontroleerd op de Hizzaarderlaan. Volgens de bestuurder had men autopech en ze hoefden geen hulp van de politie. Politie vertrouwde dit niet en hebben verderop de beide heren geobserveerd. De beide heren hadden veel belangstelling voor de naast de weg gelegen sloot. Even later reden de heren weg en in Lollum. De auto klemgereden. Een van de heren had nog eendekroos op zijn handen en achter in de auto lagen fuiken. De beide heren, een 39-jarige inwoner van Workum en een 35-jarige inwoner van Workum aangehouden voor visstroperij. Tegen de beide verdachten wordt proces verbaal opgemaakt en er werd vrijwillig afstand gedaan van de 3 aangetroffen fuiken en een paling, die nog in een fuik zat.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 20.30 uur is een 39-jarige inwoner van Leeuwarden door een 29-jarige medewerkster van een supermarkt aangehouden terzake winkeldiefstal. De supermarkt staat aan de Emmakade. Zij had een pakje koffiemelk weggenomen zonder deze te betalen. Tegen de verdachte wordt proces verbaal opgemaakt.

Elahuizen: verdronken man Fluessen
Maandag omstreeks 16.10 kwam bij het overstag gaan van een zeilboot, waarin 2 mannen zeilden, de boot scheef te liggen en begon water te maken. De mannen zijn een 46-jarige inwoner van Rijnsburg en een 43-jarige inwoner van Voorhout. De 43-jarige verloor zijn evenwicht en kwam in het water terecht. De boot sloeg toen ook om en de 46-jarige kwam ook in het water terecht. Beiden zwommen naar de kiel van de boot en probeerde de boot weer rechtop te zetten. De 43-jarige klom op de kiel en de 46-jarige probeerde aan de onderkant van de boot de mast omhoog te duwen. Vermoedelijk verloor de 46-jarige het contact met de boot en even later hoorde de 43-jarige hulpgeroep. De 43-jarige bleef op de boot en omstreeks 17.00 uur spoelde de boot aan bij het eerste eilandje bij Koudum. Hier onmiddellijk alarm geslagen. Brandweer ging onmiddellijk op pad. Omstreeks 18.00 uur werd de 46-jarige door de brandweer uit het water gehaald en al reanimerend per boot overgebracht naar Gaastmeer. Daar is het slachtoffer ,steeds reanimerend, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Om 19.05 uur is de reanimatie gestopt en is het slachtoffer overleden. Slachtoffer is genaamd: Theodorus Johannes Werter, oud 46 jaar en gewoond hebben in Rijnsburg. De 43-jarige is ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen.

Heerenveen: illegale plakker
Dinsdag omstreeks 00.04 uur werd een 34-jarige inwoner van Groningen aangehouden terzake illegaal plakker van posters aan de onderzijde van het viaduct aan de Kuinder. Er waren reeds posters geplakt De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto van verdachte alsmede posters, emmers met lijm, waterjarrycans en vegers zijn inbeslaggenomen. Tegen de man wordt proces verbaal opgemakt. Op de poster stond de tekst Zuchero, zondag 19 mei marco en rb night.

Sneek: diefstal trailer met boot
Dinsdag omstreeks 00.05 uur kwam een melding dat nabij een jachtwerf aan de Selfhelweg een boottrailer met daarop een boot achter een personenauto werd gekoppeld en vervolgens is weggeren. In Hommerts een personenauto aangetroffen met daarachter een boottrailer. Op een door de politie gegeven stopteken reageerde de bestuurder van deze niet. Inhalen lukte ook niet, omdat de bestuurder de gehele rijbaan ging gebruiken. De combinatie achtervolgt richting Woudsend. In Woudsend stop de combinatie midden op de brug en twee inzittende renden vervolgens weg. Na een korte achtervolging kon even later worden aangehouden een 20-jarige inwoner van Rutten. De bestuurder van de combinatie is ontkomen. De auto met daarachter gekoppeld de trailer met boot is overgebracht naar het bureau te Sneek. De verdachte is tevens overgebracht naar het bureau. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden:rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 02020 uur werd een 30-jarige automobilist gecontroleerd op de Groeneweg. Op bureau blies hij 300 ugl, goed voor een rijverbod van 2 uur. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 03.50 uur werd een 33-jarige automobilist gecontroleerd op de Nieuweburen. Op bureau blies hij 565 ugl. Tegen verdachte wordt proces verbaal opgemakt en hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

Drachten: aanhouden fietsendief
Dinsdag omstreeks 04.35 uur zag de politiepatrouille een fietser rijden zonder verlichting. Bij deze fietser liep een manspersoon. De man op de fiets reed snel bij de andere man weg. Uiteindelijk de fietser op de Meer staande kunnen houden. Het fietsslot was verbogen en er zat geen sleutel in het slot. De fietser, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De fiets is inbeslaggenomen,

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 05.00 uur wilde een politiepatrouille een bestuurde van een personenauto controleren op de Groeneweg. Toen de patrouille achter genoemde auto reed, verhoogde de bestuurder de snelheid. Via een achtervolging, waarbij snelheden van 130 km per uur werd geconstateerd binnen de bebouwde kom, raakte de patrouille de auto uit het zicht.In de Roosenwinkelstate stond de auto schuin geparkeerd voor een woning. Motor stond nog na te tikken van de afkoeling en de banden waren warm. Middels kenteken bleek dat de eigenaar van de auto woonde op het perceel waar de auto voor de woning stond. In eerste instantie deed de bewoner de deur niet open en na binnentreden werd de man, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op bureau blies hij 330 ugl. De auto van de verdachte is inbeslaggenomen gezien de snelheid waarmee hij reed in de bebouwde kom en voor onverantwoordelijk rijgedrag op kruising in Leeuwarden. Tevens is het rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272