European Commission

IP/02/641

Brussel, 30 april 2002.

INTERREG-programma: De Commissie keurt 329 miljoen euro aan steun voor transnationale samenwerking in Noordwest Europa goed

Michel Barnier, de commissaris die bevoegd is voor het regionale beleid, heeft meegedeeld dat een steunprogramma voor Noordwest-Europa is goedgekeurd in het kader van het communautaire initiatief INTERREG III(1) . Aan dit programma, dat loopt tot en met 2006, levert de Europese Unie een financiële bijdrage ten belope van circa 329 miljoen euro. Het gaat om transnationale samenwerking tussen Ierland, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk binnen de Europese Unie, en tevens met Zwitserland als externe partner. Uit nationale en regionale financieringsbronnen zal nog eens 326 miljoen euro worden bijgedragen, zodat er in totaal circa 655 miljoen euro beschikbaar is.

Michel Barnier heeft het volgende verklaard toen hij het besluit bekendmaakte: "De Commissie verwacht dat dit belangrijke programma een substantiële bijdrage zal leveren aan de verdere ontwikkeling van transnationale samenwerking in Noordwest-Europa. Hoewel de situatie in dit gebied over het geheel genomen goed is, zijn er wel problemen zoals regionale verschillen in ontwikkeling, sociale uitsluiting en milieudruk. Op basis van de voortreffelijke samenwerking bij ruimtelijke kwesties in het verleden zal het programma dan ook een bijdrage kunnen leveren aan een meer cohesiegerichte, evenwichtige en duurzame ontwikkeling van Europa."

De regio Noordwest-Europa is ongeveer 787.400 km² groot, wat neerkomt op een kwart van de totale oppervlakte van de EU. Met ongeveer 171 miljoen inwoners heeft de regio echter maar liefst 45 % van de totale bevolking van de EU binnen haar grenzen. Daarmee is de bevolkingsdichtheid er bijna tweemaal zo hoog als het EU-gemiddelde. Driekwart van de bevolking woont in verstedelijkte gebieden met meer dan 500 inwoners per km². Het gaat niet om een homogene regio, want er zijn duidelijke verschillen tussen centrale en meer perifere gebieden. Terwijl de centrale gebieden de economische, ecologische en sociale gevolgen van een groeiende bevolking en een intensiever grondgebruik ondervinden, hebben perifere gebieden te kampen met een sterke daling van de bevolking die deze gebieden economisch minder aantrekkelijk maakt.

De prioriteiten van het programma zijn:

* Een aantrekkelijk en coherent stelsel van steden en regio's. De belangrijkste acties zijn erop gericht tot een evenwichtiger ruimtelijke ontwikkeling te komen, meer samen te werken en gezamenlijke maatregelen te nemen op het gebied van een duurzame stedelijke ontwikkeling en een beter inzicht te verkrijgen in de tendensen wat ruimtelijke structuren en ontwikkelingen betreft (communautaire bijdrage: 78,51 miljoen euro).
* Externe en interne bereikbaarheid. Bij de belangrijkste acties gaat het erom de bereikbaarheid van het gebied te bevorderen door meer aandacht te besteden aan op duurzaamheid gerichte en elkaar aanvullende voorzieningen voor het lucht-, zee- en spoorwegvervoer (communautaire bijdrage: 64,22 miljoen euro).
* Duurzaam waterbeheer en preventie van schade door overstromingen. De belangrijkste acties betreffen een geïntegreerd en duurzaam beheer van transnationale watersystemen met het doel schade door overstromingen in rivier- en kustgebieden tot een minimum te beperken (communautaire bijdrage: 77,03 miljoen euro).
* Duurzame ontwikkeling, zorgvuldig beheer en bescherming van andere natuurlijke hulpbronnen en van het culturele erfgoed. De belangrijkste acties betreffen de bescherming en verbetering van de natuurlijke omgeving in de regio, de instandhouding en ontwikkeling van de natuurwaarden en de verbetering van het erfgoed op milieu- en cultureel gebied (communautaire bijdrage: 51,51 miljoen euro).

* Bevordering van de maritieme mogelijkheden van Noordwest-Europa en van de zeeoverschrijdende ruimtelijke integratie van dit gebied. De bedoeling is dat de belangrijkste acties bijdragen tot een versterking van de maritieme functies en tot de integratie tussen de eilandregio's en de regio's op het vasteland die deel uitmaken van het gebied. Bij de samenwerking moeten economische, ecologische en culturele banden nauwer worden aangehaald om te komen tot een gemeenschappelijke strategie (communautaire bijdrage: 43,94 miljoen euro).

Daarnaast zal nog 14,47 miljoen euro aan communautaire financiële middelen beschikbaar worden gesteld voor technische bijstand.

Voorts is er een Zwitserse bijdrage, aangezien Zwitserland eveneens aan dit programma deelneemt. Dit land zal voor de geplande acties financiële steun ten bedrage van 0,97 miljoen euro verlenen.

Net als bij alle andere INTERREG-programma's zijn ook bij dit programma de communautaire financiële middelen afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), dat ressorteert onder Commissaris Barnier.

Beheersautoriteit

De Beheersautoriteit voor het programma is de "Conseil Régional Nord-Pas de Calais" in Frankrijk. Voor de uitvoering van het programma zal nauw worden samengewerkt op basis van een partnerschap dat nationale, regionale en plaatselijke bestuursniveaus, sociaal-economische groeperingen en niet-gouvernementele organisaties binnen het programmagebied omvat.

Conseil Régional Nord Pas de Calais

5, rue Rihour

F-59555 Lille Cédex

Gemeenschappelijk Technisch Secretariaat:

INTERREG III B North-West Europe Programme Secretariat

Bâtiment "Les Caryatides", 5ème étage

24 boulevard Carnot

F - 59800 Lille

Tel: +33 (0) 320 78 55 19

Fax: +33 (0) 320 55 65 95

Achtergrond

Het communautaire initiatief INTERREG III, waarvoor in de periode 2000-2006 4.875 miljoen euro wordt uitgetrokken, heeft tot doel interregionale samenwerking in de EU en de aan de EU grenzende regio's te bevorderen. Het genoemde bedrag is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Via de programma's in het kader van INTERREG III wordt financiële steun voor grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking en voor gezamenlijke projecten verleend om verbeteringen te bewerkstelligen op het gebied van de economie, de infrastructuur, de werkgelegenheid en het milieu. Het gaat om bilaterale of multilaterale programma's die, na door de aangewezen nationale en regionale autoriteiten te zijn voorgesteld, worden goedgekeurd door de Commissie.

Nadere informatie

Website over het programma:

http://www.nwmainterregiic.org

Nadere informatie over het communautaire initiatief INTERREG is te vinden in MEMO 01/280 van 25 juli 2001 en op de volgende website van de Europese Commissie:

http://www.europa.eu.int/comm/regional_policy/interreg3/index_fr.htm

(1)
Het communautaire initiatief INTERREG III heeft tot doel een evenwichtige en harmonische ontwikkeling van Europa te bevorderen. Onderdeel B van dit initiatief betreft transnationale samenwerking tussen nationale, regionale en plaatselijke overheden. Het doel is tot een betere integratie binnen de Unie te komen via programma's voor grote groepen van Europese regio's.