Vlaams Parlement


30 apr 2002

Videoconferentie tussen de commissies voor Europese aangelegenheden van het Vlaams Parlement, het Schots en het Catalaans parlement

Op 30 april 2002 wordt bij wijze van experiment een driewegs-videoconferentie georganiseerd tussen de commissies die respectievelijk binnen het Vlaamse, het Schotse en het Catalaanse parlement instaan voor de opvolging van het Europees gebeuren. Het is de eerste keer dat op die manier gepoogd wordt om, met behulp van moderne communicatietechnologie, een dialoog tot stand te brengen tussen commissies die in de specifieke context van een deelstaatparlement moeten omgaan met het Europees gegeven.

Gezien het toenemend belang van het Europese besluitvormingsniveau ligt het in de bedoeling om te komen tot een meer permanente vorm van samenwerking. Een samenwerking die in de toekomst ook zou moeten open gesteld worden voor gelijksoortige commissies van andere deelstaatparlementen in de Europese Unie. Op termijn zou zo zelfs een gestructureerd netwerk kunnen ontstaan van Europese commissies.

Aan de agenda staan daarnaast meer specifiek de werkzaamheden van de Conventie over de toekomst van Europa, en dan in het bijzonder de mogelijkheden voor deelstaatparlementen om daarin rechtstreeks, dan wel via hun respectieve regeringen, een inbreng te hebben. Ook wil men komen tot evenals een uitwisseling van de respectievelijke ervaringen aangaande het bewerken van het Europees niveau.