---

Ministerie van Defensie



---

Minister Rumsfeld in Manas (1)(KLu-voorlichting)

Minister Rumsfeld bezocht Hercules-thuisbasis Manas

30-04-2002

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft tijdens zijn rondreis door Centraal-Azië een bezoek gebracht aan Ganci Airbase in Kirgizstan, waar de 379th Air Expeditionary Wing haar thuisbasis heeft. Hoewel zijn belangstelling in de eerste plaats uitging naar de Amerikaanse militairen, had hij ook aandacht voor de buitenlandse troepen. Zo schudde hij bij vertrek de hand van majoor Peeters en luitenant Voorsluijs van het Nederlandse C-130 detachement dat vanaf deze vliegbasis beter bekend als de luchthaven Manas deelneemt aan "Enduring Freedom".

Rumsfeld sprak de Amerikaanse troepen in de sportzaal van de basis toe. Hij prees hun inzet en die van de coalitiepartners. Hij zei daarbij "We zijn zeer succesvol geweest in operatie Enduring Freedom dankzij de hulp van mensen uit zo veel verschillende landen. Dan bedoel ik overigens niet alleen de militairen, maar iedereen die een handje geholpen heeft, zoals de mensen in de financiële en economische wereld, diplomaten en inlichtingendiensten. Onze taak is er voor te zorgen dat de terroristen, waar ze ook zijn, de druk blijven voelen in Afghanistan natuurlijk, waar jullie zon belangrijke rol spelen maar ook elders in de wereld."

Vervolgens was er tijd voor 15 minuten vragenstellen door de mannen en vrouwen. Een aantal ging over basiszaken als het eten. Rumsfeld legde uit, dat door iedereen met man en macht wordt gewerkt om de leefomstandigheden te verbeteren, maar dat hij niet kan toveren. Allerlei zaken vragen om aandacht: operaties, infrastructuur. Maar dat betekent niet dat het welzijn sluitpost op de Amerikaanse begroting is. Verdere vragen betroffen andere themas, zoals bijvoorbeeld de situatie in het Midden-Oosten. Na zijn bezoek aan Manas reisde Rumsfeld verder naar onder andere Afghanistan en Rusland. (foto: Klu-voorlichting Manas)
Minister Rumsfeld in Manas (2)(KLu-voorlichting)