European Commission

IP/02/644

Brussel, 30 april 2002

Commissie geeft haar goedkeuring aan de overname van de Wind Turbine Business van Enron door een dochter van General Electric

De Europese Commissie heeft het groene licht gegeven voor een operatie waarbij GE Power Systems (GEPS), een volle dochteronderneming van General Electric Company (GE), de Wind Turbine Business van Enron overneemt. De Commissie is tot het besluit gekomen dat de overname, die betrekking heeft op windturbines voor elektriciteitsopwekking, geen mededingingsbezwaren in Europa oplevert.

GE Power Systems sloot in februari een overeenkomst voor de overname van het windturbinebedrijf van het in faillissement verkerende Amerikaanse energiebedrijf Enron Corp. De overeenkomst werd op grond van de concentratieverordening van de Europese Unie bij de Europese Commissie aangemeld met het oog op wettelijke goedkeuring in Europa.

De Wind Turbine Business van Enron ontwikkelt, produceert en verhandelt windturbines. GEPS is niet actief in de sector windturbines, maar ontwikkelt, vervaardigt en verhandelt andere soorten turbines.

Uit het marktonderzoek van de Commissie blijkt dat windturbines zich op het ogenblik van andere systemen voor elektriciteitsopwekking onderscheiden door hun technische kenmerken, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Bijgevolg zijn er geen horizontale overlappingen tussen de activiteiten van GEPS en die van de Wind Turbine Business van Enron. Aangezien GE geen activiteiten verricht bovenaan of onderaan de bedrijfskolom voor windturbines levert de operatie geen bezwaren inzake verticale integratie op.

De Wind Turbine Business van Enron neemt een belangrijke, maar geen overheersende positie in op de windturbinemarkt. Hoewel GE een van de voornaamste marktdeelnemers is voor andere installaties voor elektriciteitsproductie dan windturbines, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de onderneming hieruit geen voordeel kan halen omdat de afnemers van beide producten grotendeels verschillend zijn.