Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT,BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 30 april 2002

Anciaux misnoegd over 'immorele' uitspraken muziekindustrie

De muziekindustrie noemt de 'jeugd van tegenwoordig' immoreel omdat ze te veel CD's zou kopiëren. Marcel Heymans van IFPI roept de overheid vandaag in De Morgen op om de cultuur te beschermen tegen dit immorele gedrag. Minister van Jeugd en Cultuur Bert Anciaux stelt zich enkele vragen bij deze aanval op een bevolkingsgroep die zich in deze te weinig kan verdedigen en roept op tot een sereen debat waarin alle betrokkenen aan bod kunnen komen.

Anciaux vindt om diverse redenen dat de muziekindustrie vandaag nogal hoog van de toren blaast:

- Dezelfde muziekindustrie die vandaag de jongeren kapittelt, steunt de beheersvennootschappen (zoals SABAM) in hun verzet tegen een degelijke controle op deze beheersvennootschappen. Voor een dergelijke controle zijn de jongeren vragende partij, en ze zouden een beetje steun mogen krijgen.

- De muziekindustrie verdedigt haar belangen vandaag iets te duidelijk met de kunstenaar als schaamlap. Maar een degelijke controle op bijvoorbeeld SABAM zou juist een correcte verdeling van de middelen over de artiesten mogelijk maken.

- Dezelfde industriële groepen lanceren muzikanten én leveren de technologie om de CD's van die muzikanten te kopiëren. Het lijkt wel eten van twee walletjes. Of hebben de jongeren de CD-writer uitgevonden en gelanceerd?

- Dat de muziekindustrie zichzelf als de verdediger bij uitstek van de cultuur afschildert, roept zeker vragen op. Even goed kan gesteld worden dat cultuur vooral gebaat is bij een ruime spreiding. Bovendien gebeuren investeringen in jong talent nog steeds in de hoop om op termijn winst te maken.

- Werd ook al onderzocht hoeveel volwassenen zich bezighouden met het kopiëren van CD's? Zou het IFPI het aandurven om de volwassenen van vandaag immoreel te noemen? Een hele generatie toekomstige consumenten wordt afgemaakt in één zin.

- Het IFPI gaat ook voorbij aan het waarom van het kopieergedrag: jongeren vinden CD's te duur. Misschien zou de muziekindustrie zich beter buigen over een realistischer beleid, in plaats van enkel aan de winst op korte termijn te denken.

Minister Anciaux betwist de rechten van industrie, auteurs en uitvoerders niet. Hij stelt alleen vast dat het debat niet gevoerd wordt met respect voor de gebruiker. De recente tariefstijging van SABAM was daar een voorbeeld van, en is pas ongedaan gemaakt na fel protest zowel van de minister als o.a. de jeugdwerksector.
Daarenboven moet het duidelijk zijn wie spreekt namens wie: het belang van de industrie is niet het belang van de kunstenaar.
De roep om meer controle mag niet beperkt blijven tot de controle op de gebruiker. Ook bijvoorbeeld beheersvennootschappen moeten op een degelijke manier gecontroleerd worden.

Het wordt stilaan tijd dat de muziekindustrie en de beheersvennootschappen beseffen dat we leven in de 21ste eeuw, in een geglobaliseerde wereld. Wie enkel van de voordelen van de globalisering wilt genieten, is hypocriet. En laat ons het debat sereen voeren, zonder aanvallen op een hele bevolkingsgroep die mee betaalt voor het overleven van een industrie. Al is het dan niet via het kopen van CD's, dan wel via het organiseren van fuiven, het afdweilen van festivals en dergelijke meer.

Jammer genoeg is tot op heden het debat al te zeer gevoerd in de lobbysalons, waar gewone burgers, jongeren, gebruikers, maar ook 'gewone' kunstenaars geen toegang toe hebben.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be