Gemeente Hoorn

14 maart 2002

Spelregels Koninginnedag

Het belooft dinsdag 30 april een gezellige Koninginnedag te worden in Hoorn. Overdag is er vrijmarkt in het voor deze gelegenheid uitgebreide winkelrondje.

Winkels Wettelijk gezien mogen de winkels op dinsdag 30 april open zijn. B en W geven in verband met de vrijmarkt echter een zeer dringend advies aan de winkeliers in Hoorn om die dag hun deuren gesloten te houden. Dit gezien de te verwachten toeloop van handelaren die in alle vroegte hun standplaats op de vrijmarkt innemen. Winkeliers die toch van plan zijn hun winkel op Koninginnedag te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met een verzoek aan de vrijmarkthandelaren om de ingang naar hun winkel of hun nooduitgang vrij te houden.

Spelregels De politie, de gemeentelijke marktmeesters, de brandweer en de Keuringsdienst van Waren zullen toezien op de naleving van de spelregels voor de vrijmarkt. Beroepshandelaren uit de non-foodsector en particuliere voedselverkopers worden geweerd. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan Om de viering van Koninginnedag tot een succes te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe. Juist omdat er die dag meer mag dan anders, geeft de gemeente onderstaand een paar `spelregels' om deze dag feestelijk door te brengen en problemen en overlast te beperken. * De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren. Particulieren mogen echter geen voedsel verkopen. Dat is alleen toegestaan aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit deze inschrijving moet blijken dat de beroepshandelaar bevoegd is tot het bereiden en verkopen van de etenswaren die hij/zij op Koninginnedag bereidt en verkoopt. De overige beroepshandelaren worden zoals gebruikelijk van de vrijmarkt geweerd. Particulieren hebben tijdens de vrijmarkt geen vergunning nodig voor een standplaats om goederen op straat te verkopen. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan. * Kiest u allereerst voor een plekje in het zogenaamde `winkelrondje'. Het winkelrondje' is voor deze dag uitgebreid en bestaat uit: Kleine Noord, Grote Noord, Roode Steen, Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven en Veemarkt en de tussenliggende straten. * Om veiligheidsredenen moet bij het innemen van grondplekken rekening worden gehouden met vrije doorgang van brandweer, politie en ambulances. Daarom mogen geen grondplekken ingericht worden in de Lange Kerkstraat en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde. Pas als het `winkelrondje' vol is, kunt u in overleg met de politie een andere locatie innemen. * Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag geopend wil houden. Houd vooral ook de nooddeuren vrij! * Het is niet toegestaan om een podium of groot bouwsel op de openbare weg te plaatsen of versterkte muziek te maken. * De verkoop van alcohol en het plaatsen van buitentappunten op de openbare weg is niet toegestaan (ook niet vanuit blik). * Handelaren uit de foodsector moeten voldoen aan de voorschriften van de Keuringsdienst van Waren. Met name dient aandacht geschonken te warden aan het verpakken van etenswaren en het gekoeld bewaren. * Alle activiteiten op straat dienen s avonds om 18.00 uur beëindigd te zijn. * De aanwijzingen en/of bevelen die door daartoe bevoegden in het belang van de openbare orde en veiligheid worden gegeven, dienen stipt en onmiddellijk te worden nageleefd.

5 mei Op 5 mei wordt er geen vrijmarkt toegestaan. Op deze dag kunnen particulieren deelnemen aan de door het Comité 40-45 georganiseerde bevrijdingsmarkt. Het comité is telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 0229 540067.