NOS


NOVA, Den Haag Vandaag en Studio Sport samen in Nederland kiest 22-04-2002
De tv-programma's NOVA van de NPS en Den Haag Vandaag en Studio Sport van de NOS gaan vanaf 30 april tot en met 17 mei (met uitzondering van 4, 5, 9 en 12 mei) samen in het programma Nederland kiest. Het programma is van maandag tot en met zaterdag te zien tussen 22.15 en 23.30 uur.

De redacties besteden op deze manier uitgebreid aandacht aan de landelijke verkiezingen op 15 mei. In het programma zal Johan Cruijff zijn visie geven op de Nederlandse politiek. Ook zullen de lijsttrekkers van de grote partijen worden gevolgd.

Nederland kiest wordt uitgezonden vanuit Grand Café Dudok in Den Haag, zodat politici makkelijk kunnen langskomen. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door NOVA- en Den Haag Vandaag-presentatoren. De sportblokken, die elke uitzending rond de klok van half elf beginnen, worden gepresenteerd door de vaste sportpresentatoren.

Het programma begint met kort verkiezingsnieuws, waarna in het tweede gedeelte het debat rond een thema centraal staat. Terugkerend onderdeel is 'de straat'. Dit keer is gekozen voor de Kruiskamp in Amersfoort, waar de bewoners een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking vormen. Zij laten zich uit over actuele thema's en gaan in debat met lijsttrekkers die de straat bezoeken.

Elke uitzending wordt afgesloten met een column van wisselende columnisten. Dit zijn onder anderen dominee Gremdaat, Margreet Dolman, Joost Zwagerman, De Nachtzusters, Henk Spaan en Fokke en Sukke.

Lijsttrekkersdebat
Aan de vooravond van de verkiezingen, 14 mei, zendt Nederland kiest het lijsttrekkersdebat uit vanuit de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. Aan het debat nemen Ad Melkert (PvdA), Hans Dijkstal (VVD), Thom de Graaf (D66), Jan Peter Balkende (CDA), Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pim Fortuyn (LPF) deel. Paul Witteman en Ferry Mingelen presenteren het debat dat om 20.30 uur begint.

Het debat is in grote lijnen hetzelfde als vier jaar geleden. Dit jaar zullen ook zogenaamde twee-debatten plaatsvinden over drie actuele thema's. In zo'n debat gaan twee lijsttrekkers met elkaar in gesprek over één van de drie thema's. Voorafgaand aan zo'n tweedebat, dat rond zes minuten duurt, leggen de twee een statement over het onderwerp af. Na de zes minuten mogen de andere vier lijsttrekkers zich in de discussie over het het betreffende thema mengen.

Het lijsttrekkersdebat wordt afgesloten met een discussie over de opkomst van nieuwe politieke stromingen en wat die betekenen voor de coalitievorming.

Exit-poll
Op de verkiezingsdag zelf, 15 mei, zendt NOS Actueel tussen 20.30 en 01.00 uur uit. Kort na het sluiten van de stembureau's om 21.00 uur wordt een exit-poll gegeven, die een indicatie is van de definitieve uitslag. Daarna worden de uitslagen van een groot aantal gemeenten gebracht en worden er andere statistieken getoond en geïnterpreteerd. Ook wordt er geschakeld naar verkiezingsbijeenkomsten in het land en komen politieke deskundigen aan het woord.

Het programma komt vanuit het parlementsgebouw en wordt afgewisseld met beelden van de finale van Champions League, die overigens in zijn geheel te zien is op Nederland 2. De verkiezingsavond wordt afgesloten met een slotdebat vanuit de Tweede Kamer met de lijsttrekkers van de grote partijen. Paul Witteman presenteert dit debat.

Het lijsttrekkersdebat en de grote verkiezingsuitzending op 15 mei worden ook ondertiteld via Teletekstpagina 888.

Radio
Ook het Radio 1 Journaal besteedt uitgebreid aandacht aan de verkiezingen. Zo is er vanaf maandag 6 mei elke ochtend tussen 07.30 en 08.00 uur een verkiezingsjournaal te horen. In dit journaal wordt het belangrijkste verkiezingsnieuws uitgezonden en kunnen de lijsttrekkers direct reageren via een speciaal bij hun in huis aangelegde ISDN-verbinding voor een goede geluidskwaliteit.

Op de donderdagen 25 april, 2, 9 en 16 mei wordt tussen 12.30 en 13.00 uur de rubriek Eminente Kringen uitgezonden onder leiding van Ab Pilgram. In deze rubriek gaan de oud-politici Ed. van Thijn (PvdA), Henk Vonhoff (VVD) en Tineke Lodders (CDA) met elkaar in debat over actuele verkiezingszaken.

Op zondag 5 mei gaan de lijsttrekkers Ad Melkert (PvdA), Hans Dijkstal (VVD), Thom de Graaf (D66), Jan Peter Balkenende (CDA), Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pim Fortuyn (LPF) rechtstreeks met elkaar in debat tussen 12.00 en 14.00 uur.

Op de verkiezingsdag zendt NOS Radio rechtstreeks uit vanuit de Tweede Kamer vanaf 20.00 uur. Dit programma wordt gepresenteerd door Rob Trip en Bert van Slooten, waarbij er regelmatig zal worden geschakeld naar verkiezingsbijeenkomsten in den lande. Rond middernacht wordt het slotdebat vanuit de Tweede Kamer rechtstreeks uitgezonden.

Internet
NOS Online heeft samen met NOVA en Den Haag Vandaag een speciale verkiezingssite, www.nederlandkiest.nl, die al sinds begin februari het belangrijkste verkiezingsnieuws brengt. Op de avond van de verkiezingen kunnen onder meer de uitslagen per gemeente worden opgevraagd.

Verder zijn er opkomstpercentages, tussenstanden en uitslagen te vinden. Ook kunnen de uitslagen van 2002 met die van 1998 worden vergeleken. Aan het eind van de avond wordt een vertaling van de uitslag naar het aantal kamerzetels gemaakt. Via de site zijn ook de NOS-uitzendingen op radio en televisie rechtstreeks te volgen.

In de aanloop naar de verkiezingen brengt Nederlandkiest.nl interviews en debatten met politici. Leerlingen uit klas 6 van het Dr. F.H. De Bruijne Lyceum uit Utrecht - voor het eerst stemgerechtigd - interviewen lijsttrekkers van de grote partijen.

Teletekst
Het verkiezingsnieuws is ook te volgen via Teletekst. Vanaf een week voor de verkiezingen is er in hoofdstuk 800 een verkiezingsspecial te vinden. Op de verkiezingsavond zijn de uitslagen per gemeente en andere statistieken te vinden vanaf pagina 830. Nederland kiest