Ingezonden persbericht

Salomon Perel: joodse jongen redt leven bij de Hitlerjugend

Etappe 35 KRO De Wandeling met overlevende Tweede Wereldoorlog

HILVERSUM, 20020501 -- "Op de vraag of ik een jood was antwoordde dat ik natuurlijk een 'Volksduitser' was. En de soldaat geloofde me. Ik overleefde als Hitlerjongen, in de huid van de vijand." De jood Salomon Perel werd Hitlerjongen, het was onmogelijk een rol te spelen. "Ik kon me verheugen op overwinningen van de Wehrmacht en zong uit volle borst anti-joodse strijdliederen mee..."

In gesprek met Lucette Verboven vertelt Salomon Perel over de dubbele identiteit om te overleven. "De laatste woorden van mijn moeder waren 'du sollst leben'. Ze hebben m'n leven gered, want op het cruciale moment moest ik vergeten wie ik ben." Na de oorlog lukt het Perel om zijn verleden te verdringen. "Ik stortte me volledig op het werk en ik had mijn vrouw alleen gezegd dat ik met Arische identiteitspapieren de oorlog had overleefd." Als hij met pensioen gaat barst de bom. "De gevoelens van de Hitlerjongen kwamen explosief naar boven. Bij wijze van zelftherapie schreef ik mijn verhaal op en kon ik afstand nemen van de nazi-ideologie." Het lucht hem op als de jongeren, waarmee hij nu regelmatig in gesprek gaat, aangeven dat zij in zijn plaats hetzelfde zouden doen. "Nu is mijn doel om de strijd tegen de ontkenning van de holocaust voort te zetten. Ik zal alles doen om te voorkomen dat die tragedie wordt vergeten."

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 3 mei 16.30 uur (HH. op zondag 5 mei 09.30 uur)
Nederland 1



Ingezonden persbericht