Ingezonden persbericht


Den Haag 3 mei 2002

PERSBERICHT

Erkenning EU voor activiteiten Stichting IntEnt

Met de toekenning van ¤ 452.000 ten behoeve van de uitbreiding en uitvoering van het IntEnt Marokko programma, heeft de Europese Unie het belang onderstreept van het uniek, grensoverschrijdend ondernemingsprogramma. IntEnt (Internationalization of Entrepreneurship) ondersteunt ruim 4 jaar in Nederland woonachtige ondernemers (m/v) die een eigen onderneming willen opzetten in het land van herkomst. Momenteel is IntEnt actief in Ghana, Marokko, Suriname en Turkije. Het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft de IntEnt activiteiten in de eerste 4 jaar gefinancierd. In juni 2000 luidden (ondernemers)organisaties VAO (Vereniging Allochtone Ondernemers), NMI (Nederlands Migratie Instituut), Stichting KROSBE, Stichting ANNIFER, ATLAS, SSA en RECOGIN nog de noodklok omtrent de onduidelijkheid over de voortzetting van het IntEnt programma; voor de doelgroepen van vele (ondernemers)organisaties zijn de diensten van IntEnt inmiddels schier onmisbaar.

Na de succesvolle internationale conferentie Migrantenondernemerschap: Lessons learned, geïnitieerd en georganiseerd door IntEnt op 13 november 2001, is de waarde van de IntEnt methodiek ook doorgedrongen tot de Europese Unie. De praktische vertaling van de eigentijdse vorm van ontwikkelingssamenwerking, waarbij d.m.v. de bevordering en facilitering van private bedrijfsinitiatieven investeringen worden gepleegd in herkomstlanden op weg naar ontwikkeling, draagt lokaal bij aan werkgelegenheid, armoedebestrijding en een gezonder sociaal-economisch klimaat. Voorzitter van de Stichting Ghanese Gemeenschap Nederland, de heer S.A. Kotey, is van mening dat het IntEnt programma naadloos aansluit bij het ontwikkelingssamenwerkingbeleid recentelijk geformuleerd in de nota Ondernemen tegen Armoede.

De effectiviteit van IntEnt is nogmaals benadrukt tijdens de evaluatie uitgevoerd door EIM (Economisch Instituut Midden en Klein Bedrijf) van 1 december 2001 tot 13 april 2002. De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking naar aanleiding van verzoeken om informatie uit de Tweede Kamer. Het evaluatierapport beveelt onder andere het uitbouwen en verbreden van het IntEnt programma aan.

IntEnt heeft in ruim 4 jaar 748 aanmeldingen ontvangen. Per 30 november 2001 is er in totaal ¤ 1.270.469 aan kredietgaranties toegekend. Voor elke ¤ kredietgarantie wordt ¤ 2,78 aan investering mogelijk gemaakt.


---
Noot aan de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mw. E. Wielzen, PR & Marketing, tel 070 3051820, fax 070 3051829 E-mail ewielzen@intentbds.nl