SVMD | Medezeggenschap bij Defensie


Medezeggenschap bij Defensie

Professioneel "samen"werken

In alle beroepsgroepen en organisaties is de professionaliteit van de medewerkers mede bepalend voor de mate van succes. Echter in het bijzonder daar waar specifieke kennis, vaardigheden, attitudes en ervaring nodig zijn om de taak adequaat uit te voeren, is de kundigheid van de medewerkers van vitaal belang. De specifieke taken (het zonodig toepassen van massaal beheerst geweld), en de bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld bij crisisbeheersingoperaties) waaronder zij moet functioneren maken Defensie tot zo'n organisatie. Zonder een hoge mate van professionaliteit kunnen de complexe opdrachten waar men zich voor gesteld ziet, niet worden uitgevoerd. Bij de Defensie-organisatie beperkt die professionaliteit zich bovendien niet tot het individuele optreden van de militair of burgermedewerker. Essentieel is de professionaliteit in de samenwerking van de individuele medewerkers, van leidinggevenden en van de afzonderlijke organisatie-onderdelen. De individuele professionaliteit vormt de basis maar het resultaat daarvan wordt pas zichtbaar door de samenwerking.

Samenwerking, het samen werken aan het tot stand brengen van een product of de uitvoering van een dienst, is in feite een vak apart. Professionaliteit in het samen werken, kenmerkt zich door respect voor elkaars kwaliteiten (het begrip 'kwaliteiten' wordt hier in brede zin gebruikt; het gaat om rangen, om functies, om vakbekwaamheden, individuele kennis en vaardigheden maar ook rollen die men te vervullen heeft zoals het werkgeverschap of vertegenwoordiger van een personeelsgeleding), integriteit en vertrouwen, taakgerichtheid, heldere communicatie, bereidheid tot het delen van kennis en ervaring en door het voor en met elkaar creëren van omstandigheden die de optimale inzet van de individuele capaciteiten van de samenwerkende partners mogelijk maken.

Werkoverleg en samenwerken
Vanuit deze opvatting is het creëren van overleg op de werkvloer over het werk een logische stap. Veel leidinggevenden hebben dan ook een structureel werkoverleg ingevoerd. Dat werkoverleg richt zich in de regel vooral op de dagelijkse gang van zaken in het werk. Dit werkoverleg vormt een belangrijke basis voor samenwerking. Professionaliteit in het samen werken vraagt echter om meer. Het recht willen doen aan elkaars kwaliteiten betekent immers ook dat de specifieke rollen en invalshoeken van de medewerker als werknemer en de leidinggevende als (vertegenwoordiger van de) werkgever ingevuld moeten worden. De rechten, plichten en belangen die samenhangen met die posities moeten op een open en zakelijke wijze een rol spelen in het dagelijks functioneren.
Medezeggenschap en samenwerken
Medezeggenschap is daarbij tegelijkertijd een van die rechten (zelfs neergelegd in de Grondwet, art. 19, lid 2 en art. 109) en instrument om dat te bewerkstelligen.
Medezeggenschap richt zich op randvoorwaarden waarbinnen en de omstandigheden waaronder de dagelijkse werkzaamheden moeten worden verricht. Daarmee is zij aanvullend op het werkoverleg. Medezeggenschap creëert een vorm van "partnership" tussen de medewerkers in hun rol van werknemers en de leidinggevenden in hun rol als (vertegenwoordigers van de) werkgever.

In tegenstelling tot het in de oude regelingen geformuleerde instemmingsrecht is het nieuwe overeenstemmingsvereiste in het Besluit Medezeggenschap Defensie tweezijdig.
En juist daarom doet dit Besluit zowel meer recht aan de gelijkwaardigheid van de partners als aan de professionaliteit die wordt nagestreefd.
Bureau Scholing en Vorming Medezeggenschap Defensie (SVMD) De trainingen van het bureau Scholing en Vorming Medezeggenschap Defensie (SVMD) zijn vanuit deze achtergrond ontwikkeld. Geheel in lijn met de onafhankelijke en neutrale positie die kenmerkend is voor het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel richt het bureau SVMD zich in het bijzonder op het overdragen van kennis en informatie en het ontwikkelen van vaardigheden en attitudes die het proces van medezeggenschap ondersteunen zodat allen die bij dat proces betrokken zijn daarin adequaat kunnen functioneren en resultaten bereiken.